xtrim

امیدواری بورس به رونق دوباره

به گزارش جهان صنعت نیوز:  روز گذشته در بازار سرمایه ۲۵۱ هزار معامله به ارزش ۳۸ هزار و ۹۲۷ میلیارد ریال انجام شد. مخابرات ایران و شرکت ارتباطات سیار ایران نسبت به سایر نمادها بیشترین تاثیر مثبت و در مقابل پتروشیمی پردیس، معدنی و صنعتی گل‌گهر، صنایع پتروشیمی خلیج‌فارس، معدنی و صنعتی چادرملو و توسعه معادن و فلزات نسبت به سایر نمادها بیشترین تاثیر منفی را روی بورس گذاشتند. در آن سوی بازار سرمایه شاخص کل فرابورس توانست ۱۷ واحد افزایش یابد و رقم ۱۹ هزار و ۱۹۵ واحد را ثبت کند. در این بازار ۱۹۷ هزار معامله انجام شد که ۱۴۳۶ میلیارد ریال ارزش داشت. بیمه پاسارگاد، سنگ‌آهن گوهرزمین و گروه سرمایه‌گذاری میراث فرهنگی نسبت به سایر نمادها بیشترین تاثیر منفی و در مقابل پتروشیمی زاگرس، اعتباری ملل، پویازرکان آق دره و آهن و فولاد غدیر ایرانیان نسبت به سایر نمادها بیشترین تاثیر مثبت را روی فرابورس گذاشتند.

پیشخورشدن اخبار کامودیتی‌ها

علیرضا مستقل، کارشناس بازار سرمایه گفت: بازار سرمایه از نگاه کوتاه‌مدت، درگیر اخبار برجامی شده است. اگر اخبار برجام مثبت ارزیابی شود، منجر به مثبت شدن آن می‌شود. اگر ارزیابی‌های برجامی منفی باشد، کلیت بازار سهام نیز منفی می‌شود به طوری که برخی صنایع بیشتر و بعضی کمتر تاثیر می‌پذیرند. مساله بعد نرخ سود بین بانکی بوده که نه به شدت برجام، اما بورس را درگیر کرده و بعد از رشد زیادی که به خود دید به نرخ اول بازگشت که تعجب و ابهام برای فعالین این حوزه به جا گذاشت. وی افزود: به نظر نمی‌رسد بازار سهام چندان درگیر مبحث بودجه شده باشد، ولی نزدیکی به انتهای شهریور بحث بودجه، دست‌اندازی و یا ریسک دولت را در بورس داغ می‌کند. تجربه نشان داده که دولت‌ها حداکثر بهره را از بورس برده‌اند و بازار سهام توان بهره‌کشی بیشتر را ندارد. در چنین شرایطی فعالان در انتظار تعیین تکلیف این ریسک می‌مانند. مستقل تشریح کرد: قیمت‌های جهانی که افت‌های زیادی را به خود دیده‌اند و باید اشاره کرد که روی کاغذ، احتمال افت بیشتر هم برای آنها وجود دارد. اما شخصا افت بیشتر از این میزان را برای قیمت‌های جهانی متصور نیستم. در این بین نفت و گاز درگیر جنگ در اروپا شده، اما دیگر کامودیتی‌ها کمتر با این موضوع درگیر هستند و بیشتر از نرخ بهره و احتمال رکود تاثیر می‌گیرند. به صورت کلی افق کوتاه‌مدت یا حتی میان‌مدت کامودیتی‌ها نزولی است؛ مگر اینکه اتفاق خاصی در سیاستگذاری بانک مرکزی آمریکا و چین رخ دهد.

opal

عوامل موثر بر بازار

مستقل در گفت‌و‌گو با بورس‌نیوز ادامه داد: مباحث اخبار برجام، ریسک‌های داخلی و قیمت کامودیتی‌ها از عوامل تاثیرگذار بر بازار سرمایه است که بیشتر آنها در شرایط فعلی اثر منفی بر بازار سهام دارند. به نظر می‌رسد موارد یاد شده بیش از این منفی نخواهند شد و امید است بازار هم بیشتر از شرایط فعلی منفی نشود. باید گفت قبل از وجود چنین متغیر‌هایی بازار سهام در کوتاه‌مدت و میان‌مدت ترند نزولی به خود دیده است. از این‌رو می‌توان به بازگشت امیدوار بود. این فعال بازار سرمایه بیان کرد: نکته جالب اینکه موجودی پایین انبار‌ها در سطح جهانی برای کامودیتی‌ها مختلف است. مباحث زیادی از جمله لجستیک، کرونا، تغییرات آب و هوایی، تولید و کشت برخی از کامودیتی‌ها را تحت تاثیر قرار داده است. جنگ در اروپا برای این قیمت‌ها و کامودیتی‌ها ناشناخته بوده که باعث شده شرایط فعلی جهان را نامطلوب کند. به همین خاطر می‌توان گفت کامودیتی‌ها عمده مسیر نزولی خود را سپری کرده‌اند.

رونق بازار در دو سال آینده

مصطفی صفاری دیگر کارشناس بازار سرمایه هم روند بورس در دو سال آینده مثبت و صعودی پیش‌بینی کرد و گفت: تورم جهانی در دنیا، افزایش نرخ‌ بهره و همچنین فشار تورم ناشی از هزینه‌ها، همگی باعث شده‌اند تمامی بورس‌های دنیا با مشکلات بسیاری دست و پنجه نرم کنند که بورس کشور نیز تاثیرپذیر از این اتفاقات است. وی با بیان اینکه بازار سرمایه به ثبات سیاسی و اقتصادی برای رشد نیاز دارد که این مهم می‌تواند با احیای برجام حاصل شود، اعلام کرد: از سمتی نباید انتظار تاثیر اقتصادی توافق هسته‌ای در کوتاه‌مدت داشته باشیم و ممکن است بیش از یک سال به طول بینجامد. صفاری در پاسخ به این پرسش که احیای برجام را برای شروع یک رشد جدید در بازار سرمایه تا چه اندازه جدی می‌بینید، اظهار کرد: به نظر می‌رسد برای دو سال آینده، شاهد رونق بازار سرمایه باشیم؛ زیرا برخی آمارها نشان می‌دهد حوزه بورس با دو سال رونق و دو سال رکود مواجه بوده است، حال پس از گذشت ۲ سال رکود از ۲۰ مرداد ۱۳۹۹ تا مردادماه سال جاری، زمان آن رسیده تا بازار دو سال رونق خود را تجربه کند.

تاثیر رکود جهانی بر بازار سرمایه

صفاری با تاکید بر اینکه بورس دماسنج اقتصاد است و شوک‌های سیاسی و اقتصادی تاثیر مثبت و منفی روی بازار می‌گذارند، تصریح کرد: وجود تورم جهانی در دنیا، افزایش نرخ‌ بهره و همچنین فشار تورم ناشی از هزینه‌ها، همگی باعث شده‌اند تمامی بورس‌های دنیا با مشکلات بسیاری دست و پنجه نرم کنند. همچنین جنگ روسیه و اوکراین باعث شده قیمت حامل‌های انرژی، محصولات و غلات بالا برود و تورمی را به کل اقتصاد تحمیل کند، اما خیلی از اقتصادهای دنیا به اشتباه می‌خواهند با افزایش نرخ بهره تورم موجود را مهار کنند. به گفته این کارشناس بازار سرمایه؛ نتیجه این سیاست غلط که در دنیا به کار گرفته شده، رکود را به دنبال دارد. به طوری که قیمت‌ها پایین نیامده و رکود همچنان وجود دارد. تاثیر این شاخص منفی را می‌توان بر روی کامودیتی‌ها، کالا، فلزات و بورس‌های دنیا کاملا مشاهده کرد. وی با بیان اینکه بورس کشور نیز تاثیرپذیر از این اتفاقات است، افزود: بخش صادرات‌محور کشور با قیمت‌های جهانی مواجه است و زمانی که قیمت جهانی کاهش یابد، درآمد آنها هم تحت تاثیر قرار می‌گیرد.

حرکت دنیا به سمت رکود تورمی

صفاری با اشاره به اینکه دنیا به سمت رکود تورمی حرکت می‌کند، گفت: حالا که سیکل مثبت اقتصاد کشور باید شروع و بورس برای دو سال آینده مثبت شود، به دلیل شوک‌های سیاسی و اقتصادی داخلی و خارجی، با تاخیر مواجه شده و خروج سرمایه همچنان وجود دارد. این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه ثبات لازمه رشد است، گفت: ثبات در نرخ ارز و سیاست‌های اقتصادی، به بازار سرمایه کمک می‌کند به طوری که محدودیت‌های صادراتی کاهش یافته، انتقال ارز آسان‌تر و هزینه مبادلات تجاری خارجی برای شرکت‌های بورسی کمتر شده و رشد درآمدهای بورسی را به دنبال دارد. وی پیش‌بینی کرد که چه با برجام و چه بدون برجام، بازار سرمایه برای دو سال آینده، مثبت خواهد بود. صفاری خاطرنشان کرد: با نگاهی به حرکت اقتصاد جهانی به سمت رکود تورمی، استراتژی درست برای سهامداران در پسابرجام سرمایه‌گذاری در شرکت‌هایی است که از نسبت قیمت به درآمد و همچنین روند درآمدزایی خوبی برخوردارند.

اخبار برگزیدهاقتصاد کلانبانک و بیمهپیشنهاد ویژه
شناسه : 287231
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *