پایان سلطنت ۷۰ ساله الیزابت
به گزارش جهان صنعت نیوز: الیزابت از یک سال پیش به این سو به دلیل کهولت سن و ناتوانی در راه رفتن، از شرکت در مراسم عمومی بازماند. او سهشنبه گذشته بهسختی در مراسم تشریفاتی تحلیف نخستوزیر جدید انگلیس شرکت کرد و کبودی دست وی در تصاویری که از ملاقاتاش با نخستوزیر جدید انگلیس منتشر شد گمانهزنیها را درباره شدت وخامت حال الیزابت بیشتر کرد.
ظهر پنجشنبه کاخ باکینگهام که به ندرت درباره مسائل مرتبط با خاندان سلطنتی اظهار نظر میکند، در بیانیهای اعلام کرد که ملکه انگلیس با توصیه پزشکان در محل اقامت کنونی خود در اسکاتلند تحت نظر پزشکان قرار گرفته است.
در همین رابطه شاهزادههای انگلیس برای وداع با الیزابت راهی اسکاتلند شدند. چارلز نخستین عضو خانواده سلطنتی بود که راهی اسکاتلند شد و به دنبال او هفت عضو دیگر با هواپیمای نظامی دولت به سمت کاخ بالمورال عزیمت کردند. اما اختلافات خانوادگی تا لحظات پایانی مرگ الیزابت ادامه داشت و مگان مرکل همسر نوه ملکه که پیشتر درباره رفتارهای نژادپرستانه خاندان سلطنتی افشاگری کرده بود از عزیمت به اسکاتلند خودداری کرد.
حوالی ساعت ۱۸ عصر کاخ سلطنتی باکینگهام با صدور بیانیهای رسما از مرگ الیزابت خبر داد و به این ترتیب پسرش چارلز پادشاه شد. او لقب چارلز سوم را برگزیده و علاوه بر انگلیس، پادشاه ۱۴ کشور مشترکالمنافع محسوب میشود.
مرگ الیزابت با واکنشهای داخلی و خارجی همراه بود. چارلز با صدور بیانیهای فوت مادرش را لحظهای غمانگیز خواند و نخستوزیر جدید انگلیس، این رویداد را شوک بزرگی برای مردم این کشور و جهان خواند. پرچم انگلیس هم در کاخ باکینگهام به حالت نیمه برافراشته درآمد.
الیزابت چطور به تاجوتخت رسید؟
الیزابت الکساندرا مری ویندزور ۲۱ آوریل ۱۹۲۶ در میفر لندن به دنیا آمد. آن زمان کمتر کسی میتوانست پیشبینی کند که او سلطنت را به دست بگیرد، اما دسامبر ۱۹۳۶، عمویش، ادوارد هشتم، از تاج و تخت کنارهگیری کرد تا با والیس سیمپسون آمریکایی که دو بار طلاق گرفته بود، ازدواج کند. به این ترتیب پدر الیزابت، جورج ششم پادشاه شد و لیلیبت (نام مستعار الیزابت) وارث تاج و تخت شد.سه سال بعد الیزابت به همراه خواهر کوچکترش مارگارت به قلعه ویندزور پناه بردند تا از بمباران آلمان نازی در امان باشند. در طول جنگ، او با پسر عموی سوم خود، فیلیپ، شاهزاده یونان، که در نیروی دریایی سلطنتی خدمت میکرد در تماس بود و به هم علاقهمند بودند. آنها در ۲۰ نوامبر ۱۹۴۷ در کلیسای وست مینستر ازدواج کردند و اولین پسر آنها، چارلز، در سال ۱۹۴۸ به دنیا آمد. سپس پرنسس آن، در سال ۱۹۵۰، شاهزاده اندرو در سال ۱۹۶۰، و شاهزاده ادوارد در سال ۱۹۶۴ متولد شدند.
الیزابت سال ۱۹۵۲ در کنیا بود که پدرش فوت کرد و بلافاصله به عنوان ملکه جدید به لندن بازگشت. الیزابت یک سال بعد در تاریخ ۲ ژوئن ۱۹۵۳ در ۲۷ سالگی در کلیسای وست مینستر ابی تاجگذاری کرد.دوره طولانی سلطنت الیزابت شاهد فراز و فرودها و تحولات متعددی در عرصه بینالمللی بود. او در دوران ۱۵ نخستوزیر انگلیس سکان سلطنت را در دست داشت و از هری ترومن تا جو بایدن با ۱۳ رییسجمهوری آمریکا دیدار کرد. او شاهد پایان امپراطوری انگلیس در خارج، پایان جنگ سرد و ورود و خروج این کشور از اتحادیه اروپا بود.اما مرگ دایانا همسر چارلز در ۳۱ آگوست ۱۹۹۷ یکی از لحظات کلیدی در زندگی الیزابت به شمار میرفت.
واکنش وی به این رویداد تا سالها محل بحث رسانهها در انگلیس بود. هنگامی که خبر مرگ دایانا منتشر میشود الیزابت به همراه نوههایش در کاخ سلطنتی بالمورال بود. او ۵ روز کاخ را ترک نکرد و سپس ۶ سپتامبر در مراسم خاکسپاری شرکت کرد. هری و ویلیام نوههای الیزابت بعدا از سختگیریهای مادربزرگشان که به آنها اجازه عزاداری نداده بود پردهبرداری کردند.نفرت الیزابت از دایانا زمانی نمود بیشتری پیدا کرد که پرچم انگلیس به احترام مرگ او بر فراز کاخ باکینگهام نیمه برافراشته نشد و مردم هم در اعتراض به این مساله، مقابل تمام ساختمانهای سلطنتی دستهگل قرار دادند.از خروج انگلیس از اتحادیه اروپا و همهگیری کرونا که بگذریم، سلب امتیازات سلطنتی از پسر و نوه الیزابت از دیگر تحولات مهم زندگی ملکه انگلیس در سالهای اخیر بود.کاخ باکینگهام ژانویه سال جاری میلادی اعلام کرد که شاهزاده اندرو -دومین پسر الیزابت- امتیازهای سلطنتی و عناوین نظامی خود را به ملکه بریتانیا بازگردانده است. بدین ترتیب، او دیگر در مناسبات رسمی «والاحضرت همایونی» خطاب نخواهد شد. اندرو در آمریکا با شکایت زنی روبهرو است که میگوید، این عضو خانواده سلطنتی بریتانیا در دوران نوجوانیاش با او ارتباط جنسی برقرار کرده است.
افشاگری دو سال پیش نوه الیزابت که در آن اتهاماتی در خصوص رفتارهای نژادپرستانه خاندان سلطنتی مطرح شده، جنجال دیگری بود که ملکه را وادار به واکنش کرد مبنی بر اینکه این مسائل باید به صورت خصوصی در داخل خانواده حل و فصل شود.
شاهزاده سابق انگلیس «هری» و همسرش مگان مارکل که تصمیم گرفتند از مدار خانواده سلطنتی خارج شوند و در واقع خود را از ارث محروم کنند در مصاحبهای مفصل با یک شبکه خبری آمریکایی، خانواده سلطنتی انگلیس را به نژادپرستی نهادینه و دروغگویی متهم کردند.
مارکل که «دوشس ساسکس» لقب دارد، دراین مصاحبه که از سوی نزدیک به ۳/۱۲ میلیون نفر در انگلیس مشاهده شد، گفته که شرایط در خانواده سلطنتی برای وی به اندازهای خفقانآور بوده که به فکر خودکشی افتاده بود.
مارکل در بخشی از این مصاحبه خانواده سلطنتی را به نژادپرستی متهم کرده و گفته که آنها تا پیش از به دنیا آمدن فرزندش «آرچی «نسبت به رنگ پوست این کودک که تا چه اندازه میتواند «سیاه» باشد -پدر سفید و مادر سیاهپوست دورگه- ابراز نگرانی میکردند.الیزابت در واکنش به این مصاحبه گفت که موضوعات مطرحشده، به ویژه در مورد اتهامات نژادپرستی، نگرانکننده است و جدی تلقی شده و به صورت خصوصی در داخل خانواده رسیدگی میشود.
از این پس چه اتفاقاتی خواهد افتاد؟
طبق برنامهای که از قبل طراحی شده است، در روز نخست مرگ الیزابت، پرچم انگلیس در سراسر ساختمانهای سلطنتی و دولتی به حالت نیمه برافراشته خواهد شد. تارنمای خانواده سلطنتی به یک صفحه سیاهرنگ با بیانیهای کوتاه مبنی بر اعلام مرگ ملکه تغییر خواهد کرد. وبسایتهای دولتی نیز با بنر سیاه تغییر میکنند.
نخستوزیر اولین عضوی از دولت است که بیانیه میدهد. در کاخ باکینگهام، اعلامیه مرگ نصب میشود. کلیسای وست مینستر ابی و سنت پل نیز زنگ خود را در ظهر به صدا در خواهند آورد. در هایدپارک و تاور هیل هم مراسم ادای احترام با شلیک توپ و یک دقیقه سکوت ملی برگزار خواهد شد. چارلز اولین سخنرانی خود را قرائت خواهد کرد و سپس برنامه مراسم تشییع جنازه الیزابت را امضا میکند.
روز بعد شورای الحاق، که شامل شخصیتهای ارشد دولتی و مشاوران خصوصی است، در ساعت ۱۰ صبح در کاخ سنت جیمز برای تشریفات انتقال سلطنت، تشکیل جلسه خواهد داد. بعد از ظهر، پادشاه جدید با نخستوزیر و اعضای دولت، رهبر حزب مخالف، اسقف اعظم کانتربری دیدار خواهد کرد.در روزهای دوم و سوم تابوت الیزابت از کاخ بالمورال با تشریفات به کاخ هالیرود در ادینبرو منتقل میشود. سپس یک راهپیمایی تشریفاتی از هالیرود تا کلیسای جامع سنت گیلز برای مراسمی با حضور اعضای خانواده سلطنتی برگزار خواهد شد. چارلز هم در ادینبرو به عنوان حاکم جدید با وزیر اول اسکاتلند و اعضای پارلمان محلی دیدار خواهد کرد.
روز چهارم تابوت الیزابت به ایستگاه قطار ادینبرو منتقل میشود و از آنجا با قطار سلطنتی یک شبه حرکت میکند تا صبح روز بعد به ایستگاه سنت پانکراس در لندن برسد. چارلز هم در این حد فاصل به ایرلند شمالی سفر میکند تا با مقامات محلی آنجا ملاقات کند.روز پنجم انتظار میرود که تابوت به کاخ باکینگهام برسد و سپس به تالار وست مینستر منتقل میشود تا ۲۳ ساعت مردم عمومی ادای احترام کنند. تشریفات تا روز دهم ادامه دارد تا مراسم تشییع جنازه در کلیسای وست مینستر ابی برگزار شود.
چارلز سوم، پادشاه جدید بریتانیا
در لحظه مرگ ملکه، تاج و تخت بلافاصله و بدون هیچ مراسمی به وارث او، چارلز، شاهزاده سابق ولز منتقل شد. ولی پیش از تاجگذاری به عنوان پادشاه او باید چند مرحله عملی -و سنتی- را پشت سر بگذارد.
چارلز رییس کشورهای مشترکالمنافع شده است که انجمنی متشکل از ۵۶ کشور مستقل با ۴/۲ میلیارد نفر جمعیت است. در ۱۴ کشور از این کشورها، به همراه بریتانیا، شاه رییس حکومت است.این کشورها که به قلمروهای مشترکالمنافع موسوم هستند عبارتند از: استرالیا، آنتیگا و باربودا، باهاما، بلیز، کانادا، گرنادا، جاماییکا، پاپوا گینه نو، سنت کریستوفر و نویس، سنت لوسیا، سنت وینسنت و گرنادین، نیوزیلند، جزایر سلیمان، تووالو.
تشریفات رسمی
چارلز در حدود ۲۴ ساعت اول پس از درگذشت مادرش رسما به عنوان پادشاه اعلام خواهد شد. این امر در کاخ سنت جیمز در لندن در برابر نهادی تشریفاتی موسوم به شورای جلوس اتفاق میافتد.
این شورا متشکل است از شورای خصوصی- گروهی از نمایندگان ارشد پارلمان فعلی و سابق و اعضایی از مجلس اعیان- و همچنین کارمندان ارشد دولت، کمیساریای ارشد کشورهای مشترکالمنافع و لرد میر لندن «شهردار سیتی (منطقه تجاری لندن) و منتخب جوامع اصناف».بیش از ۷۰۰ نفر در تئوری حق دارند که در تشریفات حاضر باشند ولی با توجه به مهلت اندک، تعداد واقعی این افراد بسیار کمتر خواهد بود. در شورای جلوس قبلی در سال ۱۹۵۲، حدود ۲۰۰ نفر شرکت داشتند. پادشاه به طور سنتی در این تشریفات حضور ندارد.
در این جلسه، درگذشت ملکه الیزابت را لردِ رییس شورای خصوصی (در حال حاضر، پنی موردانت، عضو پارلمان) اعلام خواهد کرد و بیانیهای با صدای بلند خوانده خواهد شد.جملهبندی این بیانیه ممکن است تغییر کند ولی به طور سنتی سلسلهای از دعاها و عهدهاست که از فرمانروای پیشین ستایش میکند و پیمان حمایت با پادشاه جدید میبندد.سپس این بیانیه را شماری از چهرههای ارشد از جمله نخستوزیر، اسقف اعظم کانتربری و لردِ مستشار امضا میکنند. مانند سایر تشریفات، دقت میشود که به عنوان نشانهای از دورانی تازه، چه مواردی باید تغییر کنند، اضافه شوند یا بهروز شوند.
اولین اعلامیه شاه
شورای جلوس -معمولا یک روز بعد- جلسه میگذارد و این بار شاه نیز در کنار شورای خصوصی در آن شرکت میکند. در آغاز حکمرانی پادشاه بریتانیا هیچ «سوگند»ی به شیوه سایر سران کشورها مثل رییسجمهور ایالات متحده وجود ندارد. ولی شاه جدید اعلامیهای را در راستای سنتی که به قرن هجدهم بر میگردد میخواند و در آن سوگند یاد میکند که حافظ کلیسای اسکاتلند باشد.پس از دمیده شدن در شیپورها، اعلامیهای عمومی صادر میشود که چارلز را به عنوان شاه جدید اعلام میکند. این اعلامیه را از فراز بالکنِ کاخ سنت جیمز مسوولی موسوم به سلاحدار ارشد اعلام میکند.او بانگ برمیآورد: «خدا نگهدار شاه باد» و برای اولین بار از سال ۱۹۵۲، سرود ملی با کلمات «خدا نگهدار شاه باد» خوانده خواهد شد.
در هاید پارک، برج لندن و کشتیهای نیروهای دریایی توپ شلیک خواهد شد و اعلامیهای که پادشاهی چارلز را اعلام میکند در ادینبرو (مرکز اسکاتلند)، کاردیف (مرکز ولز) و بلفاست (مرکز ایرلند شمالی) خوانده خواهد شد.
تاجگذاری چالز
نقطه اوج نمادین تختنشینی تاجگذاری است که در آن چارلز رسما تاج به سر میگذارد. به خاطر تمهیداتی که باید انجام شود، بعید است تاجگذاری به فاصله کوتاهی پس از تختنشینی چارلز رخ بدهد -ملکه الیزابت در فوریه سال ۱۹۵۲ به تخت نشست ولی تاجگذاریاش در ژوئن سال ۱۹۵۳ انجام شد.در ۹۰۰ سال گذشته، تشریفات تاجگذاری در کلیسای وستمینستر انجام شده است – ویلیامِ فاتح نخستین پادشاهی بود که در آنجا تاجگذاری کرد و چارلز چهلمین پادشاهی است که در اینجا تاج به سر خواهد نهاد.
این تشریفاتی دینی در سنت کلیسای آنگلیکن (کلیسای رسمی انگلستان) است که اسقف اعظم کانتربری آن را انجام میدهد. در نقطه اوج مراسم، او تاج سنت ادوارد را بر سر چارلز مینهد -که تاجی از طلای خالص است که قدمتش به سال ۱۶۶۱ میرسد.این تاج، قطعه اصلی جواهرات برج لندن است و تنها پادشاهان در زمان تاجگذاری آن را به سر میگذارند. (حداقل به این دلیل که وزنش ۲۳/۲ کیلوگرم است.)
بر خلاف عروسیهای سلطنتی، تاجگذاری یک مناسبت حکومتی است-دولت هزینهاش را میپردازد و در نهایت دولت فهرست مهمانان را مشخص میکند.موسیقی نواخته میشود، متونی قرائت میشود و مناسک مسح پادشاه جدید با استفاده از روغن پرتقال، رز، دارچین، مشک و عنبر انجام میشود.
شاه جدید سوگند تاجگذاری را در برابر دیدگان جهانیان ادا میکند. طی این تشریفات مفصل او گوی و عصا را به عنوان نمادهای نقش جدیدش دریافت میکند و اسقف اعظم کانتربری تاج طلای خالص را بر سر او میگذارد.
لینک کوتاه :