xtrim

کسری تجاری ۲۸۲ میلیون دلاری

به گزارش جهان صنعت نیوز:  بنابراین اگرچه در دولت سیزدهم اقداماتی هم در جهت توسعه تجارت و افزایش مبادلات تجاری با کشورهای همسایه انجام شده است اما به نظر می‌رسد آنچه در خبرها و اظهارنظرهای مسوولان شاهد آن هستیم، بیشتر اعلام اعداد و ارقام مثبت و نادیده گرفتن ضعف‌هاست. در واقع دولت در ماه‌های اخیر سعی کرده آمارهای تجاری را از زاویه دیگری ببیند و با اعلام بخش‌های مثبت، از تمرکز بر بخش‌هایی که ضعف دارد خودداری کند.

در ارتباط با تجارت ایران و اوراسیا نیز بررسی‌ها نشان می‌دهد صادرات ایران به ۵ کشور اوراسیا از نظر وزنی ۳ درصد نسبت به ۵ ماهه سال گذشته کاهش داشته، هر چند از نظر ارزشی ۱۵ درصد افزایش نشان می‌دهد اما واردات ایران از ۵ کشور اوراسیا در ۵ ماهه سال جاری نیز از نظر ارزشی ۴۴ درصد و از نظر وزنی ۲۷ درصد افزایش داشته است. این در حالی است که موافقتنامه موقت تجارت آزاد ایران و اوراسیا در حال تبدیل به موافقتنامه تجارت آزاد است و مذاکرات اصلی آن بیش از دو سال است که در حال انجام است اما در این زمینه به نظر می‌رسد که رییس سازمان توسعه تجارت و وزیر صمت باید برای آشنایی هرچه بیشتر با موافقتنامه‌های تجاری و اصول و مفاهیم بازرگانی خارجی تلاش بیشتری کنند.

سهم ۴/۱ درصدی ایران از مبادلات تجاری با کشورهای همسایه

در این راستا رییس اتاق مشترک ایران و ارمنستان گفت: ۱۵ کشور در همسایگی ما هستند که حدود هزار و ۳۰۰ میلیارد دلار مبادله تجاری بین آنها صورت می‌گیرد که سهم ما از این عدد حدود ۴/۱ درصد است که انتظار می‌رود در این بخش بیشتر تلاش کنیم.

هرویک یاری‌جانیان با اشاره به قدمت روابط تجاری و دوستانه این دو کشور تصریح کرد: ایران و ارمنستان از سال‌ها روابط دوستانه‌ای دارند و به عبارتی می‌توان گفت که کمترین چالش بین این دو کشور ایجاد شده است و همواره همزیستی مسالمت‌آمیز داشتند. وی با بیان اینکه روابط دوستانه دولت‌های این کشور شرایط را برای توسعه روابط اقتصادی بخش خصوصی فراهم کرده است، افزود: بانک ملت ۲ هفته پیش در ارمنستان افتتاح شد که شکل و شمایل این بانک منحصر‌به‌فرد و شایسته کشور ما است.

مبادلات تجاری ایران و اوراسیا به ۳/۱ میلیارد دلار رسید

از طرفی رییس کل گمرک ایران با بیان اینکه اقدامات گمرک در ۳ بخش درون‌سازمانی، ملی و بین‌المللی در این‌ مدت از جمله عوامل موثر افزایش ۳۰ درصدی میزان تجارت در پنج ماهه امسال بین ایران و کشورهای اوراسیا بوده است، گفت: حجم تجارت خارجی بین ایران و کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا در پنج ماهه سال جاری به رقم یک میلیارد و ۳۲۶ میلیون و ۳۹۴ هزار دلار رسید.

علیرضا مقدسی با اشاره به اهم اقدامات گمرک ایران در راستای اجرایی کردن قانون موافقتنامه ایران و اوراسیا برای افزایش حجم تجارت خارجی بین اعضا خاطرنشان کرد: در بخش درون‌سازمانی، گمرک ایران با تشکیل کارگروه پایش امور گمرکی در حوزه اوراسیا نسبت به اختصاص مسیر سبز برای اظهارنامه مورد مبادله در موافقتنامه، موافقت با حمل یکسره در رویه واردات و صادرات، پذیرش حداقل اسناد و مدارک در راستای ترخیص کالا، تمهیدات لازم در راستای پیش‌اظهاری اقلام مورد مبادله در گمرک، ایجاد مرکز پاسخگویی به موضوعات گمرکی در گمرک و هماهنگ‌سازی کد کالا (HS) از ۸ رقم به ۱۰ رقم اقدام لازم را انجام داده است.

رییس کل گمرک ایران به اقدامات گمرک در بخش ملی اشاره کرد و گفت: در این بخش با برگزاری هفت جلسه با سازمان‌های همجوار در حوزه تجارت خارجی و انجام اقدامات تسهیل‌گر از جمله به روزرسانی ارزش گمرکی کالاهای صادراتی مطابق موافقتنامه اوراسیا، هماهنگی جهت ارائه مجوزهای ترخیص قانونی از طریق یک‌ مرجع واحد و اتخاذ تصمیمات لازم به منظور کنترل محموله‌های صادراتی مشمول محدودیت و ممنوعیت‌ها در راستای تسهیل تجارت بین ایران و اوراسیا گام برداشت.

معاون وزیر اقتصاد تصریح کرد: گمرک ایران در حوزه بین‌المللی نیز با تشکیل کارگروه مشترک همکاری‌های گمرکی به صورت آنلاین با کشورهای عضو اوراسیا، نسبت به به‌روزرسانی ارزش گمرکی اقلام صادراتی ایران به اوراسیا، پیگیری برای نهایی کردن سند تبادل الکترونیک اطلاعات گمرکی و سند همکاری شناخت متقابل فعالان اقتصادی مجاز برای ارائه تسهیلات تجاری مطلوب‌تر بین کشورهای عضو، موافقت ایران برای عملیاتی شدن گواهی مبدأ الکترونیکی و اعمال تخفیفات ترجیحی اوراسیا بین کشورهای عضو روی کالاهای صادراتی اقدام کرده است.

 مقدسی تاکید کرد: مجموع این اقدامات سبب کاهش انجام تشریفات گمرکی بین کشورهای عضو و سرعت در ترخیص کالا شد، به گونه‌ای که در ۵ ماهه اول سال جاری صادرات کشورمان به کشورهای عضو این اتحادیه حدود ۵۲۲ میلیون و ۱۴۱ هزار دلار شده که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۱۵ درصد رشد داشته است.

جزئیات واردات و صادرات

وی بیشترین میزان کالاهای صادراتی ایران به اوراسیا در ۵ ماهه امسال را به ترتیب به مقصد کشورهای فدراسیون روسیه، ارمنستان، قزاقستان، قرقیزستان و بلاروس ذکر کرد و افزود: در این‌ مدت میزان صادرات ایران به فدراسیون روسیه ۲۹۱ میلیون و ۲۲۸ هزار دلار، ارمنستان ۱۴۴ میلیون و ۱۰۱ هزار دلار، قزاقستان ۶۱ میلیون و ۲۰۶ هزار دلار، قرقیزستان ۱۸ میلیون و ۴۲۶ هزار دلار و بلاروس ۷ میلیون و ۱۷۸ هزار دلار بوده است.

مقدسی گفت: در همین مدت واردات ایران از کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا به حدود ۸۰۴ میلیون و ۲۵۳ هزار دلار رسید که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۴۳ درصد رشد داشته است که به ترتیب فدراسیون روسیه با ۷۱۵ میلیون و ۳۶۰ هزار دلار، قزاقستان ۷۸ میلیون و ۴۲۳ هزار دلار، بلاروس ۳ میلیون و ۸۸۷ هزار دلار، ارمنستان سه میلیون و ۸۶۲ هزار دلار و قرقیزستان با ۲ میلیون و ۷۱۹ هزار دلار اولین تا پنجمین کشور مبدأ کالاهای وارداتی ایران بوده‌اند.

گفتنی است کشورهای ایران، روسیه، بلاروس، قرقیزستان ارمنستان و قزاقستان اعضای اتحادیه اقتصادی اوراسیا را تشکیل می‌دهند.

امضای تفاهمنامه تجارت آزاد با اوراسیا طی چند ماه آینده

بنابراین اگرچه توسعه تجارت با کشورهای اوراسیا نیاز به تمرکز بیشتری از سوی دولتمردان دارد، اما از طرفی رایزن بازرگانی ایران در ارمنستان نیز اعلام کرده است: طی یک سال گذشته با آغاز دولت سیزدهم ۹ دوره مذاکره میان ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا انجام شد و این مذاکرات در مرحله قانونگذاری از سوی کشورهاست و چند ماه آینده نهایی خواهد شد.

اکبر گداری با بیان اینکه ارمنستان به دلیل ارتباط دیرینه، روابط سیاسی و اعتبار دوطرفه ویژگی منحصر‌به‌فردی برای ایران دارد، تاکید کرد: این کشور بازار رقابتی برای ایران فراهم می‌کند که پنج میلیارد دلار واردات و سه میلیارد دلار صادرات دارد. رایزن بازرگانی ایران در ارمنستان افزود: ارمنستان مواد خام را وارد و پس از فرآوری برای برندهای مشهور جهان صادر می‌کند. به همین دلیل بازار باکیفیتی دارد که همکاری‌های بین‌المللی موجب توسعه تجارت در این کشور شده است.

اخبار برگزیدهاقتصاد کلانپیشنهاد ویژه
شناسه : 288669
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *