xtrim

«اتریوم ۲» متولد شد

به گزارش جهان صنعت نیوز: «اتر» به‌عنوان دومین رمزارز جهان از نظر ارزش بازار، اکنون به سیستم اثبات ‌سهام (PoS) روی آورده است و بدین‌ترتیب مصرف انرژی شبکه آن به‌میزان درخورتوجهی کاهش خواهد یافت. این انتقال که از سال ۲۰۱۶ آغاز شده، تاثیر زیادی روی کاربران عادی «اتریوم» نخواهد داشت، اما برای ماینرهای آن بسیار مهم است. مهاجرت «اتریوم» به سیستم اثبات‌ سهام از ۶ سپتامبر و با فعال ‌شدن ارتقای Bellatrix، آغاز شد. این فرآیند اکنون پس از استخراج بلوک ترمینال سختی شبکه، تکمیل شده است. بخش فنی انتقال به سیستم اثبات‌ سهام انجام شده و حالا باید دید از این به ‌بعد چه اتفاقاتی رخ خواهد داد.

طی ساعت‌ها و روزهای آینده، خطر باگ‌، هک و بی‌ثباتی قیمت «اتریوم» وجود دارد. علاوه ‌بر این احتمال دارد شاهد ایجاد فورک جدیدی از این رمزارز باشیم؛ اقدامی که به استخراج‌کنندگان «اتریوم» اجازه می‌دهد همچنان به استخراج با ماینرهای پرمصرف خود ادامه دهند که این امر به‌ نوبه خود باعث

ایجاد سردرگمی و همچنین ایجاد محیطی برای کلاهبرداری خواهد شد.
اما ممکن است این سوال پیش بیاید که چگونه «مرج اتریوم» می‌تواند چنین تاثیری را بر بازار بگذارد و انجام این کار ممکن است چه تهدیدها و چالش‌هایی به همراه داشته باشد؟

opal

استخراج «اتریوم» و چالش‌ها

زمانی که «بیت‌کوین» و «اتر» ارزش یک پنی داشتند، استخراج آنها نیز ارزان‌تر بود، اما با افزایش ارزش ارزهای دیجیتال، در واقع نوعی رقابت در بازار ایجاد شد. ماینرها هم مجبور شدند منابع خود را برای به دست آوردن کوین‌های بیشتر ارتقا داده و از منابع بیشتری استفاده کنند. در این راستا، مصرف انرژی نیز افزایش پیدا کرد و فعالان محیط‌زیست به این رویکرد واکنش منفی نشان دادند. اتحادیه اروپا قبل از تصمیم‌گیری در مورد رمزارزها، ابتدا موضوع مصرف بالای انرژی و اثرات زیست‌محیطی این دارایی‌های دیجیتالی را مورد توجه قرار داد.

مدل استخراج اثبات کار یا PoW

مدل اثبات کار یا به اختصار Pow که سرواژه‌های Proof of Work است در واقع نوعی الگوریتم برای استخراج رمزارز محسوب می‌شود که در آن ماینرها برای تایید تراکنش‌های شبکه از این روش استفاده می‌کنند. این روش مصرف بالای انرژی دارد و به دلیل مشکلات زیست‌محیطی و ردپای کربن مورد انتقاد بسیاری قرار دارد. شبکه «اتریوم» برای حل این مشکل بر آن شد تا این روش را کنار گذاشته و مدل اثبات سهام یا PoS را در پیش بگیرد. در این روش جدید مصرف انرژی بهینه می‌شود و می‌تواند پاسخگوی فعالان محیط‌زیست و انتقادهایی که به رمزارزها وارد می‌کنند باشد.

مدل اثبات سهام یا PoS

مدل اثبات سهام یا Proof of Stake و به اختصار PoS نوعی الگوریتم استخراج رمزارز در سیستم‌های مبتنی بر بلاکچین است که در آن ماینرها می‌توانند با توجه به تعداد کوین‌هایی که در آن شبکه نگهداری می‌کنند، تراکنش‌هایی را تایید کنند. گفتنی است در این مدل، هرچقدر تعداد کوین‌های کاربر بیشتر باشد، از قدرت بالاتری در شبکه برخوردار است. در این روش دیگر نیازی به داشتن کارت‌های گرافیک تخصصی برای استخراج کوین نیست و این رویکرد مصرف انرژی را تا ۵/۹۹ درصد کاهش داده و دوستدار محیط‌زیست محسوب می‌شود. با آپدیت «اتریوم» مدل اثبات انجام کار جایگزین مدل اثبات سهام می‌شود.

مزایای «مرج اتریوم» از نظر مصرف انرژی

همچنین به نظر می‌رسد تغییر مدل استخراج و مدل اثبات سهام مصرف انرژی «اتریوم» را به شدت کاهش می‌دهد. برخی برآوردها حاکی از آن است که ۴۵۰۰۰ گیگاوات ساعت در سال یا کمی بیشتر از آن در نیوزیلند مصرف انرژی کاهش پیدا می‌کند که در واقع رقمی حدود ۹/۹۹ درصد کاهش انرژی محسوب می‌شود. از نظر ردپای کربن، اساسا مانند هر عملیات اینترنتی دیگری، می‌توان گفت که این تغییر می‌تواند ردپای کربن را به شدت کاهش دهد.

آسیب‌پذیری‌های احتمالی «مرج اتریوم»

بی‌شک مدل اثبات سهام نسبت به روش استخراج اثبات کار که امنیت آن برای بیش از یک دهه مورد بررسی قرار گرفته، کمتر مورد آزمایش قرار گرفته است. بنابراین می‌تواند آسیب‌پذیری‌های جدیدی را ایجاد کند. همچنین، خطر جدید دیگری وجود دارد که می‌تواند به صورت خطرناکی قدرتمند باشد. در واقع بازیکن جدیدی وارد میدان شده است. این بازیکن جدید اضافی در اکوسیستم «اتریوم» که در واقع سازندگان هستند، خطرات خاص خودش را دارد. سازندگان، تراکنش‌ها را در بلوک‌ها دسته‌بندی و آنها را به اعتبارسنجی‌ها منتقل می‌کنند. در حال حاضر بیش از ۴۰۰۰۰۰ تایید‌کننده وجود دارد. به‌روزرسانی‌های اصلی نرم‌افزاری تقریبا هیچ‌وقت بدون مشکل انجام نمی‌شوند. علی‌رغم سال‌ها آزمایش قبل از «مرج» ممکن است مشکلات مختلفی ظاهر شوند. حتی این احتمال وجود دارد که برخی مشکلات به وجود بیایند که نیاز شود به صورت موقت زنجیره بلوک متوقف شود. همچنین خطر حملات مختلف را نیز نباید نادیده گرفت. خطر حمله هکرها هم در این بین می‌تواند مشکل‌ساز باشد. در حالی که «اتریوم» در برابر چنین حملاتی سخت‌تر شده است، برخی از برنامه‌های در حال اجرا در شبکه ممکن است حفاظت‌های لازم را در کد خود لحاظ نکرده باشند.

موفقیت «مرج اتریوم» چه اثری بر بازار می‌گذارد؟

از طرفی شاید این سوال پیش بیاید که اگر «مرج اتریوم» موفقیت‌آمیز باشد، این موضوع برای مدل اثبات کار بلاکچین چه معنایی خواهد داشت؟ و در واقع چه اثری روی بازار می‌گذارد؟ اگر سیستم جدید «اتریوم» به خوبی شروع به کار کند، می‌تواند فشار بیشتری را بر سیستم‌های اثبات کار به‌ویژه «بیت‌کوین» وارد کند تا به فرآیندی با انرژی کارآمدتر روی آورند. نگرانی‌های زیست‌محیطی پیرامون چنین بلاکچین‌هایی مدت‌هاست که مانع از سرمایه‌گذاری شرکت‌ها و صندوق‌های بزرگ روی آنها شده است.

شرکت‌هایی که به مسائل زیست‌محیطی اهمیت می‌دهند به سراغ چنین سرمایه‌گذاری‌هایی نمی‌روند. امیدواری «اتریوم» این است که وقتی پلتفرم سازگارتر با محیط‌زیست شد، سرمایه‌گذاران نهادی و سازمانی بیشتری به آن توجه نشان بدهند. همچنین توسعه‌دهندگان بیشتری روی خوش نشان داده و وارد بازار شوند. چنین رویکردهایی به صورت بالقوه می‌تواند تغییراتی در وضعیت بازار ایجاد کند و شاید بتواند به سمتی پیش برود که «اتریوم» برای اولین‌بار از «بیت‌کوین» پیشی بگیرد. برخی تحلیلگران بازار می‌گویند حتی شاید زمانی برسد که ارزش بازار «اتریوم» از «بیت‌کوین» جلو بزند. همچنین «مرج اتریوم» روی معاملات «اتر» نیز بی‌تاثیر نیست. در حال حاضر، تنها درصد کمی از «اتر» در گردش برای سهامداری در اثبات آزمایشی «اتریوم» بلاکچین استفاده می‌شود. طی یک یا دو سال از زمان ادغام، ممکن است حدود ۸۰ درصد «اتر» در معرض خطر قرار گیرد، به این معنی که برای مدتی قفل خواهد شد. این می‌تواند پیامدهایی برای قیمت‌گذاری و نقدینگی بلندمدت «اتر» به دنبال داشته باشد.

به ‌هر حال این به‌روزرسانی مهم سرانجام روز ۱۵ سپتامبر (۲۴ شهریور ۱۴۰۱) اعمال شد و «ویتالیک بوترین»، بنیانگذار «اتریوم» نیز در توئیتی این خبر را رسما تایید کرد. وی در این توئیت گفت: «فرآیند ادغام را به‌ همه تبریک می‌گویم. این یک لحظه بزرگ برای اکوسیستم «اتریوم» است. همه کسانی که به ادغام کمک کردند، امروز باید از انجام این کار احساس غرور کنند.»

اخبار برگزیدهاقتصاد کلانخواندنیدانش و فناوری
شناسه : 289890
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *