xtrim

آیا دلار از ترامپ قوی‌تر است؟

جهان صنعت نیوز| هنگامی‌ که دونالد ترامپ حکم قانونی و استقلال نهادها را تضعیف می‌کند، یکی از ستون‌های قدرت اقتصادی آمریکا مورد تهدید قرار می‌گیرد.

به نظر می‌رسد که دلار آمریکا مورد تهدید قرار گرفته است. کشورهایی مثل ایران، روسیه و چین و حتی متحدان اروپایی که تحت تحریم‌های آمریکا قرار گرفته‌اند، می‌خواهند دلار را از سرمایه‌گذاری جهانی حذف کنند. آن‌ها تاکنون موفق نشدند. آمریکا بزرگ‌ترین اقتصاد و بازارهای مالی جهان را دارد و جایگزین‌های خوبی وجود ندارد.

اما در بلندمدت ممکن است به آرزوی خودشان برسند. وضعیت دلار به‌عنوان ارز غالب جهان، نتیجه اعتماد به نهادهای قوی آمریکا است. این‌ها شامل رسیدگی و تعادل در شاخه‌های مختلف دولت، حکم قانونی و یک بانک مرکزی مستقل است. این نهادها ثابت‌شده‌اند و اعتماد سرمایه‌گذاران جهانی که دلار را به‌عنوان پناهگاهی امن در زمان دشوار می‌بینند، به دست آورده اند؛ اما دونالد ترامپ و معاونانش با حرف‌ها و اقداماتشان بسیاری از این نهادها را نابود کرده‌اند.

کشورهای دیگر مدت‌هاست که درباره وضعیت دلار به‌عنوان ارز غالب جهان اختلاف‌نظر دارند. تقریباً دوسوم ارزهای خارجی که بانک‌های مرکزی جهان دارند به دلار است. دلار پولی است که برای تعیین و تسویه بخش قابل‌توجهی از معاملات مالی بین‌المللی استفاده می‌شود. تقریباً تمام قرارداد‌های مربوط به کالا، ازجمله کالای نفتی و قیمت‌گذاری شده به دلار پرداخت می‌شوند.

این موضوع قدرت زیادی به ایالات‌متحده می‌دهد. از آنجایی که معاملات دلار معمولاً با سیستم بانکی آمریکا درگیر هستند، دولت ایالات‌متحده می‌تواند با محدود کردن دسترسی کشورهایی مثل ایران و روسیه، آن‌ها را کنترل کند.

ثروت بازارهای نوظهور همچنان به دلار وابسته است. پس از بحران مالی، زمانی که نرخ بهره در ایالات‌متحده به صفر رسید، سرمایه‌گذاران برای دستیابی به سود بیشتر به بازارهای نوظهور هجوم آوردند و این موضوع باعث افزایش شدید قیمت سهام و تورم شد. وقتی بانک فدرال شروع به افزایش نرخ بهره کرد، سرمایه‌ها به‌سرعت خارج شدند. کشورهایی مانند ترکیه، هند و آفریقای جنوبی که به‌طور گسترده قرض‌هایشان به دلار بود، با مشکل دیگری مواجه شدند. هنگامی‌که نرخ بهره آمریکا افزایش پیدا می‌کند و دلار تقویت می‌شود، وضعیت بدهی آن‌ها بدتر می‌شود.

بازارهای نوظهور تمایل دارند تا از یک نظام مالی جهانی وابسته به دلار دور شوند؛ بنابراین دیگر تحت تأثیر اقدامات بانک فدرال نیستند. چین و روسیه در حال تنظیم سیستم‌های پرداخت خودشان برای کاهش وابستگی به بانک‌های آمریکایی هستند. مقامات منطقه یورو هم علاقه زیادی به انجام همین کار دارند. اگر دونالد ترامپ به تضعیف نهادهای آمریکایی ادامه دهد، وضعیت دلار هم دچار بحران می‌شود. در نهایت، این مسئله ممکن است لطمه بزرگی به اقتصاد آمریکا بزند.

پیشنهاد ویژه
شناسه : 2907
لینک کوتاه :