xtrim

ریسک جنگ در بورس

جهان صنعت نیوز|  علی پروین مدیر تحلیل کارگزاری پارس ایده بنیان در گفت و گو با «جهان صنعت نیوز» عنوان کرد: نخستین عامل اصلی که بازار سهام در فاز منفی و به عبارتی اصلاحی قرار گرفته است به شرایط ارزشی که در گذشته داشت بر می گردد. در سال ۱۳۹۷ زمانی که دلار همراه با رشد قیمتی به محدوده ۶ هزار تومان رسید بازار سهام در محدوده ۸۰ هزار واحدی نوساناتی را تجربه می کرد و به عقیده فعالان، بازار بورس کشور در مقایسه با بازارهای موازی عقب مانده بود و در نتیجه از لحاظ ارزش دلاری نیز بازار سرمایه در کف ارزشی خود قرار داشت.

وی خاطرنشان کرد: با توجه به ۳ برابر شدن قیمت دلار نسبت به سال های ۱۳۹۶ و ۱۳۹۷ و رسیدن به محدوده ۱۴هزار تومانی، ارزش بازار سهام کشور نیز به همان نسبت رشد پیدا کرد و از رقم ۸۰ هزار واحد به رقم ۲۳۸ هزار واحدی رسید.

بنابراین می توان بر این نکته تاکید داشت که غالب بازار به محدوده ای که باید دست پیدا می کرد به نوعی رسیده است. بر این اساس با توجه به اینکه در فصل بهار شکوفایی و رشد های قیمتی سهام شرکت ها اتفاق افتاد و در نقطه مقابل سایر بازار های موازی شاهد چنین رویدادی نبودند در نتیجه می توان دلیل رشد بورس را جبران فاصله و یا عقب ماندگی این بازار سرمایه نسبت به سایرین عنوان کرد.

opal

هشدار بازار

به گفته این تحلیلگر بازار سرمایه با توجه به قیمت های فعلی دلار و فاز رکودی که در تمامی مارکت ها از جمله بازار های مسکن، خودرو، طلا و… دیده می شود از این پس در صورتی که بازار سرمایه از محدوده ۲۴۵ هزار واحدی عبور کند به طور قطع می توان چنین افزایشی را به عنوان ورود به حباب بورس مطرح کرد، چرا که در این شرایط هر لحظه احتمال ترکیدن این حباب وجود خواهد داشت.

بنابراین در صورتی که به طور مجدد قدرت خرید مردم افزایش پیدا کند و به نوعی شاهد ایجاد فاصله بین ارزش ذاتی بازار با قمیت های فعلی باشیم، یقینا قمیت های فعلی سهام شرکت ها برای خریداران  در بورس ایجاد جذابیت خواهند کرد.

بازار سرمایه در محدوده اشباع

این کارشناس بازار سرمایه بر این باور است، خبر هایی که شنیده می شود و یا به طور کلی تنش هایی که در سطح منطقه وجود دارد همگی به ایجاد هیجان در فضای معاملاتی بازار سهام منجر می شوند.

وی تاکید کرد: نکته مهم این است که جنگی میان ایران و آمریکا نخواهیم داشت و به طور قطع این مهم اتفاق نخواهد افتاد.  چرا که ایران در سال های گذشته تولید انبوه موشک را در راستای دفاع از مرز های خود داشته و به نوعی سوله ها و زاغه های مهمات کشور تکمیل است.

در بعد کوچک تر با بررسی وضعیت یمن و عربستان مشاهده می شود که جنگ یمن برای عربستان یک باتلاق ایجاد کرده است و عربستان با  تمامی تجهیزات توانایی ایستادگی مقابل یمن را ندارد. بنابراین اگر آمریکا با ایران وارد جنگ شود به طور قطع هزینه این اقدام برای آمریکا و شرکای آن بسیار بالا خواهد بود.

علی پروین تاکید کرد: با فرض محال در صورتی که جنگی رخ دهد یقینا گنبد های آهنین، پدافند ها  و سامانه های دفاعی موشکی پایگاه های آمریکا و کشور های متخاصم نمی توانند در مقابل تعداد انبوه موشک های ایران دوام بیاورند.

بر این اساس، طرف مقابل هیچگاه چنین ریسکی نمی کند اما طور کلی بالاگرفتن تنش و درگیری ها همانند مورد هدف قرار گرفتن پهباد و… امری طبیعی ارزیابی می شود که در چنین شرایطی وجود خواهد داشت.

وی با تحلیل وضعیت بورس کشور درشرایط فعلی بیان کرد: بازار سرمایه نسبت به خبر های فوق به دلیل این که وارد محدوده اشباع شده است با واکنش های بسیار هیجانی سهامداران و فاز منفی مواجه می شود.

سرانجام نقدینگی سرگردان

این تحلیلگر بازار سرمایه درباره سرانجام نقدینگی های سرگردان با توجه به شرایط فعلی بورس و بازار های موازی نیز گفت: به عنوان مثال، افرادی که محدوده های مهر و آبان ماه در بازار طلا اقدام به سرمایه گذاری کرده و یک کیلوگرم طلا را به مبلغ ۴۵۰ میلیون تومان خریداری کرده اند، اکنون با بررسی قیمت ها نسبت به ۷ ماه گذشته در بازار مشاهده می شود که قیمت ها تقریبا مشابه گذشته است.

 در همین حال، این افراد از سود بانکی عقب افتاده اند و در نقطه مقابل با توجه به این که اغلب افرادی وارد این بازار ها شده اند و به نوعی سپرده های بانکی که شهریور ماه سال گذشته آزاد شد را وارد بازار طلا کردند به ازای این ۷ ماه حدود ۴۵ میلیون تومان عقب هستند و به عبارتی  با توجه به این که به طور ماهانه حدود ۶ الی ۷ میلیون تومان سود بانکی این افراد برآورد می شود در نتیجه این قشر از سرمایه گذاران از سود بانکی نیز عقب مانده اند.

علی پروین با توجه به شرایط اقتصادی فعلی کشور نیز تصریح کرد: این رقم با در نظر گرفتن گرانی ها در کلیت اقتصاد رقم بزرگی در نظر گرفته می شود.

با توجه به این که اغلب مردم در تمامی بازار ها از جمله مسکن، خودرو، طلا ، دلار، سکه و حتی بورس سرمایه گذاری کرده اند به دلیل این که واحد پولی تومان در بازار با کمبود مواجه است واز طرفی قدرت خرید مردم و سرعت گردش پول  نیز با کاهش چشم گیری همراه بوده در نتیجه به طور مجدد نقدینگی می تواند به سمت بانک بازگردد و سپرده بانکی شود.

فاز کم ریسک و پر ریسک بورس

این تحلیلگر بازار سرمایه در خصوص چشم انداز معاملاتی بورس نیز اظهار کرد: با توجه به این که بازار سرمایه به ارزش های ذاتی خود رسیده و قیمت اکثر سهم ها رشد قابل ملاحظه ای را به ثبت رسانده اند، حضور در این بازار از فاز کم ریسک به فاز پر ریسک تغییر پیدا کرده است.

از طرفی، سهامداران ترجیحا سهم هایی که از لحاظ بنیادی با مشکل مواجه بودند و صرفا بر اساس سفته بازی و هیجانات کاذب رشد پیدا کردند می توانند به طور آهسته اقدام به فروش آن ها کنند.

 در همین حال، خروج از بازار و تغییر مسیر سرمایه به سمت بانک و یا اوراق های مشارکت  مناسب ارزیابی می شود.

وی افزود: ریسک بازار برای سرمایه گذاران جدید بسیار بالا است و علاقه مندان به سرمایه گذاری در بورس می بایست با سرمایه های اندک اقدام به ورود کنند تا در صورت اصلاح بازار و ورود به فاز رکودی دچار زیان سنگین نشوند.

خبرنگار: مسعود کریمی

اقتصاد کلانبانک و بیمهپیشنهاد ویژه
شناسه : 29134
لینک کوتاه :