xtrim

حقوق دولتی نباید از استان خارج شود

به گزارش جهان صنعت نیوز:  در این میان استان کرمان نیز جزو استان‌های با درآمد بالا در حوزه معدن است اما وضعیت اشتغال و درآمدها در این استان به نسبت ظرفیت‌ها و پتانسیل‌های  موجود مناسب و سازگار نیست.  در همین خصوص رییس اتاق بازرگانی استان کرمان با بیان اینکه کرمان را به عنوان استانی معدنی و بهشت زمین‌شناسی می‌شناسند و ظرفیت‌های فراوانی در دل این استان قرار دارد؛ اظهار کرد: کرمان به لحاظ وجود معادن بزرگ، میزان استخراج سالیانه، تنوع معادن و ارزش‌افزوده در کشور در جایگاه اول قرار دارد. بنابراین انتظار می‌رود این همه ثروت و امکانات نقشی در توسعه و ساختن آینده استان داشته باشد.

سیدمهدی طبیب‌زاده با اشاره به اهمیت انجام رسالت معادن در رابطه با نسل‌های آینده افزود: این‌ها منابع بین‌نسلی است و اهمیت دارد که چه چیزی از خودمان برای نسل‌های آینده باقی می‌گذاریم.

خروج درآمدهای معادن از کرمان

opal

طبیب‌زاده عنوان کرد: درآمدهای حاصل از استخراج معادن به چند شکل از استان کرمان خارج می‌شود که یک مورد آن حقوق دولتی است.  بر این اساس هر سال وزارت صمت و شورای عالی معادن برای هر ماده معدنی یک رقمی را تعیین می‌کند که هر معدنکاری بر حسب استخراج باید آن مبلغ را به خزانه دولت پرداخت کند.

رییس اتاق بازرگانی استان کرمان گفت: رقم حقوق دولتی معادن امسال در استان کرمان به بیش از ۲۰ هزار میلیارد تومان خواهد رسید و سال گذشته هم حدود ۱۲ هزار میلیارد تومان به خزانه دولت واریز شد. بر اساس قانون قرار بود ۱۵ درصد از این مبلغ به استان برگردد و صرف توسعه زیربناها به ویژه در بخش معدن شود که متاسفانه این مبالغ به جز یک مبلغ بسیار ناچیز به استان برنمی‌گردد.

وی در خصوص چرایی این مساله بیان کرد: وقتی حقوق دولتی وارد خزانه کشور می‌شود اولویت‌های دیگری برای پرداخت وجود دارد و ممکن است برای مسائل کلان و هزینه‌های جاری کشور صرف شود؛ در نتیجه به این تعهد عمل نمی‌شود و درآمد اختصاصا به استان داده نمی‌شود. بر این اساس از این رهگذر پول چندانی نصیب کشور نمی‌شود.

طبیب‌زاده عنوان کرد: این نکته را یادآور می‌شوم که ۲۰ هزار میلیارد تومان حقوق دولتی معادن کرمان معادل بودجه عمرانی کل استان کرمان است که بودجه عمرانی استان حدود ۲ تا ۳ هزار میلیارد تومان است که یا تخصیص داده نمی‌شود یا به صورت اوراق مشارکت است که نمی‌تواند نقشی در توسعه عمران استان داشته باشد.

لطمه قیمت‌های دستوری به اقتصاد کرمان

رییس اتاق بازرگانی استان کرمان در ادامه  گفت: نوع دیگری از خروج سرمایه از استان کرمان به این صورت است که شرکت‌های سنگ آهن و معدنی مجبورند کالاهایشان را با قیمت‌های دستوری به کارخانجات فولاد یا فرآوری بدهند. این کار با این هدف انجام می‌شود که محصولات آن کارخانجات با قیمت کمتری به دست مردم برسد.

وی ادامه داد: بر این اساس یک ثروت عظیمی از استان کرمان به کارخانجات می‌رود اما هیچ تفاوتی در قیمت مصرف‌کننده نهایی ایجاد نمی‌شود.

طبیب‌زاده با اشاره به اینکه این منابع نباید از استان خارج شود، افزود: شرکت‌های عمده مانند فولاد مبارکه، ذوب‌آهن اصفهان، فولاد اهواز شرکت‌های دولتی و زیرمجموعه وزارت صمت هستند، شرکت‌های معدنی بزرگ هم زیرمجموعه ایمیدرو یا شرکت تهیه و تولید مواد معدنی هستند که آنها هم در مجموعه وزارت صمت قرار دارند.

وی با بیان اینکه این سیاست‌ها در وزارت صمت انجام می‌شود که کالا با چه قیمتی به کارخانجات داده شود، بیان کرد: این قیمت دستوری است که این مساله لطمه زیادی به اقتصاد استان کرمان وارد می‌کند.

رییس اتاق بازرگانی کرمان به نوع دیگری از خروج سرمایه از استان کرمان اشاره و اظهار کرد: سود شرکت‌های معدنی دولتی استان کرمان در سال ۱۴۰۰ بیش از ۵۰ یا ۶۰ هزار میلیارد تومان بود. سهامداران این شرکت‌ها ایمیدرو، سازمان توسعه صنایع معدنی ایران و شرکت تهیه و تولید مواد معدنی و شرکت‌های بزرگ دولتی هستند که این رقم‌ها هم از استان خارج می‌شود.

وی ادامه داد: وقتی که معادن استخراج می‌شود چند آسیب به منطقه وارد می‌شود؛ اول اینکه معادنی که متعلق به نسل‌های آینده هم است، خالی می‌شود. وقتی با عجله و در وسعت زیادی معادن را استخراج کنیم و مقداری هم فرآوری انجام دهیم اما از آن طرف درآمدش از استان خارج شود، در نهایت یک روزی برای ما چاله‌های عمیقی از معدن به جا خواهد ماند که باید به عنوان گردشگری از آن استفاده کنیم، آن هم به شرطی که برنامه‌ای داشته باشیم.

منابع معدنی از استان خارج می‌شود

طبیب‌زاده عنوان کرد: وقتی ما منابع بین‌نسلی را استفاده می‌کنیم باید اثراتی هم بگذاریم برای نسل‌های آینده که بتوانند استان را اداره کنند، اما ما این کار را نمی‌کنیم. در حال حاضر در کرمان حداکثر تا شمش فولاد یا کاتد مسی تولید می‌کنیم و سپس این مواد از استان خارج می‌شود.

رییس اتاق بازرگانی استان کرمان گفت: فولاد، مس، کرومیت، زغال و… یک زنجیره هستند که ارزش‌افزوده در انتهای زنجیره حاصل می‌شود که این ارزش‌افزوده در کرمان ایجاد نمی‌شود. بنابراین به نظر می‌آید که منابع معدنی از استان خارج می‌شود.

طبیب‌زاده همچنین به اثرات زیست محیطی ناشی از استخراج معادن اشاره کرد و افزود: در اثر استخراج یا فرآوری فولاد یا مس یکسری آلودگی‌های محیط‌زیستی ایجاد می‌شود که اثرات منفی بر زندگی، سلامت و کشاورزی می‌گذارد.

وی با اشاره به اینکه در سفر رییس‌جمهور به کرمان پروژه‌های زیادی معرفی و موارد زیادی مطرح شد، عنوان کرد: یک هماهنگی بین بخش خصوصی و مسوولان برای جلوگیری از خروج سرمایه از کرمان شکل گرفته است.

رییس اتاق بازرگانی کرمان با اشاره به اینکه تعریف پروژه روی کاغذ فایده‌ای ندارد و باید اجرایی شوند، ادامه داد: سهم بازار شرکت و پروژه‌های بزرگ از صنعت، خدمات و تجارت کرمان اندک است. کالاها، خدمات، تجهیزات، ماشین‌آلات و… شرکت‌های بزرگ بیشتر از خارج از استان تهیه می‌شود.

وی گفت: به طور متوسط ۲۰ درصد بازار نیازهای کالایی و خدماتی شرکت‌های بزرگ در کرمان تامین می‌شود؛ اگر این میزان به درصد بالاتری برسد به بنیه تکنولوژیکی و توسعه واحدهای کوچک و متوسط کمک می‌شود تا اشتغال ایجاد شود و شاهد چرخش ثروت در استان باشیم. طبیب‌زاده گفت: چنانچه این کار به صورت فوری در دستور کار قرار بگیرد و شرکت‌ها موظف به تقویت واحدهای کوچک استان شوند و تجهیزات مورد نیازشان را از آنها تهیه کنند، می‌تواند در کوتاه‌مدت جوابگو باشد.

لزوم تکمیل زنجیره تولید در کرمان

رییس اتاق بازرگانی استان کرمان همچنین عنوان کرد: در بلندمدت چنانچه زنجیره ارزش از سنگ‌آهن تا قطعات ارزشمند فولادی را در کرمان ایجاد کنیم ارزش‌افزوده‌ای که در انتهای زنجیره است به استان می‌آید. بیش از ۲۵۰ پروژه می‌توان تعریف کرد که از شمش فولادی حاصل از شرکت‌های فولادی کرمان بتوانند تغذیه شوند. وی گفت: باید اکنون همه دست به دست هم بدهند و آینده حوزه مختلف را ترسیم کنند، بر این اساس می‌توانیم پیش‌بینی کنیم که در آینده چه پروژه‌هایی باید اجرا شود. باید شرکت‌هایی که تاسیس می‌کنیم متکی بر دانش باشند چرا که دیگر روش‌های سنتی با صنایع عقب‌افتاده نمی‌توانند آینده را تامین کنند.

طبیب‌زاده با تاکید بر اینکه با فرمان کنونی آینده کرمان مبهم است، افزود: این نگاه در استان کرمان ایجاد شده است که معادن باید موتور محرکه و پیشران اقتصادی استان کرمان باشند. باید به عنوان یک برنامه و میثاق‌نامه شرکت‌ها موظف باشند که سود حاصل از فعالیت‌های معدنی را در کرمان سرمایه‌گذاری کنند. این مربوط به صنایعی است که اگر یک روزی هم معدن نبود، بتوانند ادامه حیات استان را تضمین کنند.

وی ادامه داد: درصددیم که آینده را ترسیم و بر اساس آن پروژه تعریف کنیم. سپس این پروژه‌ها در شورای برنامه‌ریزی استان تصویب شده و همه سیستم حاکمیتی استان، دستگاه قضایی و نمایندگان مجلس، دولت و بخش خصوصی به صورت محکم پای آن را امضا کنیم که موظفیم کارهای گفته شده در این برنامه را برای آیندگان اجرا کنیم.

وی گفت: کشور متاسفانه در حکمرانی انرژی خوب کار نکرده  و منابع بسیار فراوانی (در شرایطی که از نظر اقتصاد کشور بسیار سخت است) را صرف هدررفت انرژی می‌کنیم. ایران بالاترین سوبسید انرژی در دنیا را دارد.

قیمت انرژی برای شرکت‌های معدنی باید واقعی شود

رییس اتاق بازرگانی کرمان با اشاره به اینکه قیمت انرژی برای شرکت‌های معدنی باید واقعی شود، افزود: در کنار اینکه منابع حاصل از استخراج معادن صرف آینده می‌شود، باید برای بهره‌وری و تکمیل تکنولوژی و به روز کردن آن هم کار شود که اگر یک روزی انرژی قیمت واقعی پیدا کرد اینها در همین مقطع نمانند.

وی با تاکید مجدد بر اینکه اعتقاد داریم حقوق دولتی اصلا نباید از استان کرمان خارج شود، اظهار کرد: طبق قانون باید ۱۵ درصد حقوق دولتی به استان برگردد. اکنون شش ماه از سال گذشته و باید هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان به خزانه استان واریز شده باشد و بررسی شود که آیا این مبلغ به استان آمده است؟ به این مساله در سفر رییس‌جمهور هم تاکید شد اگر توانستیم این کار را انجام دهیم و حق‌مسلم را بگیریم آن موقع می‌توانیم خوش‌بین باشیم که مابقی قضایا هم انجام می‌شود.

هزار میلیارد تومان از محل حقوق دولتی معادن باید به کرمان برگشت داده شود

در این خصوص همچنین استاندار کرمان با اشاره به وصول بیش از ۷ هزار میلیارد تومان حقوق دولتی معادن طی شش ماهه امسال تصریح کرد: حدود هزار میلیارد تومان از محل حقوق دولتی وصول شده از معادن به استان باید برگشت داده شود. محمدمهدی فداکار اظهار کرد: در نامه‌ای به رییس سازمان برنامه و بودجه، می‌خواهیم که سهم ۱۵ درصد وصولی ۶ ماه اول به استان برگشت داده شود. فداکار بیان کرد‌: در حوزه صنعت و معدن بسیاری از مشاغل جنبی و پایین‌دستی در استان می‌توان راه‌اندازی کرد تا نیاز داخل را برطرف کند.

اخبار برگزیدهاقتصاد کلانپیشنهاد ویژهصنعت و معدن
شناسه : 292664
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *