عضو اتاق بازرگانی تهران:با امضای برجام مشکلات اقتصادی حل نمیشود
به گزارش جهان صنعت نیوز: عباس آرگون درباره اینکه اگر توافق هستهای صورت نگیرد اقتصاد به چه سمتی میرود، گفت: بالاخره تحریم شرایط دشواری را برای کشور ایجاد کرده است. در حوزه صادرات هزینههای صادرات، حملونقل، بازار و…. را محدود کرده است. همچنین در حوزه واردات بازار تامین را محدود کرده و هزینهها افزایش یافته است و بین ۲۰ تا۱۰ درصد هزینههای تجارت خارجی را افزایش داده تا نتوانید با دنیا ارتباط برقرار کنید و با حفظ منافع باید بتوانیم به اقتصاد جهانی بازگردیم. همچنین بتوانیم با دنیا در حوزه تجارت، اقتصاد، صادرات، واردات تعامل داشته باشیم.
وی ادامه داد: اگر این تعامل نباشد از دانش روز دنیا نمیتوانید استفاده کنید. خیلی از ترمهای تجاری را نمیتوانید استفاده کنید و نمیتوان از امکانات استفاده کرد، از جذب سرمایهگذاری نمیتوان استفاده کرد، نمیتوان روابط بانکی خوبی با دنیا داشت. همه اینها عوارض این عدم تعامل است. بالاخره امکانات صادراتی بیشتری در حوزه نفت و سایر حوزهها داریم که این امکان از دست ما میرود و ارزش پول نیز کاهش مییابد که همه اینها تبعات تحریم است و نمیگویم همه این مسائل را رفع تحریم برمیگرداند. ولیکن تاثیرات اساسی روی اقتصاد کشور دارد. یکسری از مشکلات در اقتصاد با رفع تحریمها به طور مستقیم حل میشود و یکسری از مشکلات ربطی به تحریم ندارد و در حوزه اقتصاد داخلی، کنترل نقدینگی، فضای کسبوکار، ایجاد اشتغال، بسترسازی برای سرمایهگذاری دارد.
به گفته آرگون، یکسری از مشکلات در اقتصاد با رفع تحریمها به طور مستقیم حل میشود و یکسری از مشکلات ربطی به تحریم ندارد و در حوزه اقتصاد داخلی، کنترل نقدینگی، فضای کسبوکار، ایجاد اشتغال، بسترسازی برای سرمایهگذاری دارد. همچنین در حوزههای مختلف نیاز به اصلاح ساختار نظام بانکی دارد که باید در اقتصاد داخلی انجام شود و این اقدامات صورت گیرد. ما به اصلاحات در اقتصاد داخلی نیاز داریم و هم اینکه تعامل مناسبی با دنیا در حوزه اقتصاد بینالملل داشته باشیم. اقتصاد کشور ما یک اقتصاد تکمحصولی که از قدیم وابسته به نفت بوده و از زمانی که تحریمهای نفتی شروع شد بخشی از مشکلات ما آغاز شد.
عضو اتاق بازرگانی تصریح کرد: توافق شرط لازم است ولی کافی نیست. شرطی که حتما باید این توافق و ارتباط ایجاد شود تا بتوانید هزینهها را کنترل کنید، هزینههای تجارت را کاهش بدهید، تعاملات خود را در دنیا افزایش دهید، صادرات را افزایش دهیم، تامین را به راحتی انجام دهیم، از ابزارهای تجارت روز دنیا استفاده کنیم. اینکه بگوییم فقط مشکل ناشی از تحریم است هم درست نیست. رفع تحریمها لازم است اما بخشهای بعدی بحثهای داخلی است که باید بتوانیم شرایط اقتصادی را پیشبینیپذیر کنیم و از اقتصاد دستوری دست برداریم. همچنین کنترل نقدینگی داشته باشیم و شرایط را برای جذب سرمایهگذار فراهم کنیم که یک بحث دوسویه است. اقتصاد کشور ما یک اقتصاد تکمحصولی است که از قدیم وابسته به نفت بوده و از زمانی که تحریمهای نفتی شروع شد بخشی از مشکلات ما آغاز شد. یکی از ریشههای تورم کسری بودجه دولت است که ریشه کسری بودجه به خاطر عدم تحقق درآمدهاست که در نتیجه عدم فروش نفت و تامین درآمدها بود. در نتیجه استقراض از بانک مرکزی انجام میدهند و باز به تحریم برمیگردد.
وی افزود: اقتصادی که داریم هم در مدیریت داخل و هم تحریم تاثیر بسزایی دارد. نمیتوان گفت با امضای برجام تمام مشکلات اقتصادی ما حل میشود. باید هم برجام حل شود و هم اصلاح نظام اقتصادی داخلی انجام شود. اگر یک بیماری داخلی داریم باید شرایط بیرونی هم مهیای درمان شود. یکی از ریشههای تورم کسری بودجه دولت است که ریشه کسری بودجه به خاطر عدم تحقق درآمدهاست که در نتیجه عدم فروش نفت و تامین درآمدها بود. در نتیجه استقراض از بانک مرکزی انجام میدهند و باز به تحریم برمیگردد. در این چند ساله چقدر از بانک مرکزی استقراض کردیم و چقدر پایه پولی بالا رفته است؟ ریشه اینها این است که دولت نتوانسته درآمد خود را تامین کند. یک زمانی تاثیر مستقیم و یک زمانی تاثیر غیرمستقیم است. وقتی نمیتوان تامین بودجه کرد استقراض میکنید و این در نهایت به افزایش تورم ختم میشود.
این کارشناس اقتصادی در پاسخ به این پرسش که اگر توافق انجام شود آیا به زودی در اقتصاد تاثیر میگذارد گفت: از بُعد روانی تاثیر خود را میگذارد. باید دید در چه سطحی توافق میشود و ما هم باید آمادگی لازم را ایجاد کرده باشیم تا بتوانیم تعامل با دنیا را داشته باشیم. یعنی نظام بانکی و نظام اقتصادی ما و زیرساختها فراهم شود. شما نمیتوانید در اقتصاد یک مولفه را لحاظ کنید و بگویید همه مشکلات با این حل میشود که این درست نیست. مهمترین سوالی که اینجا باید پرسید این است که آیا زیرساخت بانکی ما آماده تعامل با دنیا است؟ اگر الان توافق شود بانکها آمادگی دارند؟ در سال ۹۵ هم توافق انجام شد ولی خیلی از بانکهای معتبر دنیا حاضر نبودند با ما کار کنند، چون نظام بانکی ما و بحثهای کارگزاری بانکها و غیره آماده نبود.
اخبار برگزیدهاقتصاد کلانپیشنهاد ویژهلینک کوتاه :