xtrim

فرصت محدود معادن برای ثبت درخواست واردات ماشین‌آلات

به گزارش جهان صنعت نیوز: حمید حمیدی ابتدای ماه جاری موضوع مجوز واردات ماشین‌آلات معدنی را به مدیران کل روسای سازمان صمت ۳۱ استان و جنوب کرمان ابلاغ کرد. وی در این ابلاغیه، ضمن اشاره به بخشنامه شهریور ماه، به جزئیات ثبت درخواست برای واردات پرداخته است.

پس از آن، این مقام مسوول، در نام‌های خطاب به رییس اتاق بازرگانی، صنایع و معادن ایران و رییس خانه معدن ایران، موضوع مجوز واردات ماشین‌آلات معدنی و ثبت درخواست در موعد مقرر را ابلاغ کرده است. در این ابلاغیه آمده است که با عنایت به ضرورت تامین ماشین‌آلات مورد نیاز بخش معدن، کلیه تقاضاهایی که بیش از صدور بخشنامه شماره ۶۰/۱۵۴۹۱۱ تاریخ ۲۲ شهریور ۱۴۰۱ معاونت متبوع، توسط سازمان‌های استانی به این اداره کل ارجاع شد، به منظور تسریع در روند صدور مجور، وفق فرآیند سابق مورد بررسی و تصمیم‌گیری قرار گرفته است؛ لذا مراتب در قالب لیستی شامل معادن و میزان مجور واردات تخصیص یافته به ایشان طی نامه شماره ۶۰/۱۸۶۱۶۱ تاریخ دوم آبان ۱۴۰۱ که به پیوست ایفاد شده، با هدف اطلاع‌رسانی به متقاضیان به اداره کل صمت استانی ابلاغ شده است.

معادن فرصت دارند تا انتهای آذر ماه نسبت به ثبت درخواست واردات در سامانه جامع تجارت اقدام کنند. در غیر این صورت این مجوز کان‌لم‌یکن تلقی شده و متقاضیان باید وفق شرایط بخشنامه مذکور، تقاضای خود را از طریق اداره کل استانی دنبال کنند.

opal

گفتنی است تا پیش از این بخش معدن و فعالان این حوزه، از فرسودگی ناوگان ماشین‌آلات معدنی گلایه داشته‌اند و مشکلات آنها به سبب عدم تامین نیاز معادن به ماشین‌آلات طی سال‌های گذشته، انباشت شده و به مرحله هشدار رسیده است؛ لذا به مراتب خواستار رفع موانع واردات در این بخش بوده‌اند و معتقدند که تولیدکنندگان داخلی توان کافی برای تامین نیاز داخل را ندارند.

طبق آمار، طی چهار ماهه نخست ۱۴۰۱ در مجموع حدود ۵/۳۴ میلیون  دلار ماشین‌آلات معدنی تحت تعرفه از هشت کشور وارد شده که بیشترین واردات با سهم حدود ۶۷ درصدی از مبدأ امارات متحده عربی، صورت گرفته است.

یادآوری می‌شود که اردیبهشت ماه سال جاری، معاون معادن و فرآوری مواد وزارت صنعت، معدن و تجارت، افزایش قیمت ماشین‌آلات معدنی را تایید و علت آن را ممنوعیت واردات این ماشین‌آلات و مشکلات در حوزه تامین آنها عنوان و تاکید کرد که تسهیل در تامین ماشین‌آلات معدنی بسیاری از مسائل این حوزه را حل خواهد کرد.

دستورالعمل جدید واردات ماشین‌آلات

بر این اساس، ضمن مرزبندی شفاف بین سابقه تولید داخل ماشین‌آلات و آن دسته از ماشین‌آلاتی که تاکنون در کشور ساخته نشدند، دستورالعمل جدید واردات ماشین‌آلاتی که سابقه ساخت در کشور نداشته‌اند، در قالب بخشنامه جامع معدنی توسط معاونت معادن وزارت صمت برای اجرا به سازمان‌های صمت استانی ابلاغ شد که پس از اخذ نظرات کارشناسی سازمان‌های استانی و تشکل‌های معدنی، این بخشنامه با اصلاحاتی در شهریور ماه مجددا در اختیار سازمان‌های صمت استانی قرار گرفت. این بخشنامه مشتمل بر اصلاح رویه‌هایی بود که مهم‌ترین آنها عبارتند از:  با توجه به اینکه بسیاری از معادن به واسطه عدم دسترسی به ماشین‌آلات، غیرفعال هستند یا حجم بهره‌برداری آنها کم است، شرط فعال بودن و داشتن سابقه تولید از صدور مجوز واردات حذف شد و صرفا تعیین‌تکلیف حقوق دولتی و معتبر بودن پروانه به عنوان شرط لازم جهت درخواست واردات دستگاه‌ها در نظر گرفته شد.

برای معادنی که دارای شرط اول باشند، واردات ماشین‌آلات معدنی (در دسته بدون سابقه ساخت داخل) که کمتر از ۵ سال از زمان ساخت آنها گذشته باشد، بدون محدودیت و مشروط بر تعدادی که در معدن مورد استفاده قرار بگیرد آزاد شد.

نحوه صدور مجوز واردات برای ماشین‌آلات بیش از ۵ سال تا ۱۰ سال ساخت، به صورت شفاف با ارائه فرمولی مشخص در قالب بخشنامه تعیین شد و بنابراین اعمال سلیقه در نحوه صدور مجوز حذف شد. همچنین به جای آنکه میزان تولید در سنوات گذشته به عنوان ملاک ظرفیت تولید در نظر گرفته شود، اعداد مندرج در پروانه و طرح بهره‌برداری به عنوان عملیات معدنی در نظر گرفته شد تا از این طریق معادنی که به واسطه نداشتن ماشین، غیرفعال و یا با ظرفیت تولید پایین مشغول به کار هستند، بتوانند ماشین‌آلات مورد نیاز خود را تامین کنند.

با هدف کاهش بوروکراسی اداری در صدور مجوز، بررسی مجوزها که قبلا هم در ستاد و هم در استان‌ها مورد بررسی و کارشناسی قرار می‌گرفت با شرایط فوق بر اساس بخشنامه، صرفا در استان‌ها انجام می‌شود و ستاد تنها نقش کنترلی دارد.

با اعمال اصلاحات مذکور، میزان مجوزهای صادره این وزارتخانه در سال جاری حدود ۲ برابر سال گذشته شده است. این در حالی است که در سال گذشته نیز با تسهیل‌گری‌های صورت گرفته میزان مجوز واردات ماشین‌آلات بدون سابقه ساخت داخل بیش از ۵ برابر سال ۱۳۹۹ بوده است. پیش‌بینی می‌شود در صورت تداوم روند فعلی و تسریع در آن، بخشی از مشکلات تامین ماشین‌آلات مورد نیاز معادن بزرگ و متوسط حل شود.

اصلاحات دستورالعمل ماشین‌آلات

در دسته‌ای که سازندگان داخلی در تولید ماشین‌آلات معدنی فعالیت دارند تصمیماتی توسط معاونت‌های مربوطه در وزارت صمت اتخاذ شد که از محل تسهیلات صندوق بیمه سرمایه‌گذاری فعالیت‌های معدنی برای ارائه تسهیلات به خریداران ماشین‌آلات داخلی مورد نیاز معادن استفاده شود. بر اساس تصمیم مشترک معادن، معاونت‌های ماشین‌آلات، صندوق بیمه معادن و سازمان ایمیدرو، صندوق بیمه به عنوان مجری طرح فوق انتخاب شد تا از طریق فراخوان عمومی به معدنداران، نسبت به ثبت‌نام و ارائه تسهیلات با هدف نوسازی و توسعه ناوگان معدنی خصوصا معادن کوچک‌مقیاس اقدام شود. بنابراین می‌توان امیدوار بود که با اقدام صندوق بیمه، تامین بخشی از نیاز معادن کشور به ماشین‌آلات، از محل خرید ماشین‌آلات تولید داخل با استفاده از طرح فوق صورت گیرد.

در حال حاضر این آمادگی در وزارت صمت وجود دارد که به میزان مشارکت صورت گرفته در فراخوان نسبت به صدور مجوز واردات ماشین‌آلات معدنی نیز اقدام شود و در صورتی که تقاضا بیش از توان تولید داخل باشد، نسبت به تامین ماشین‌آلات با کیفیت مناسب و با هم‌افزایی دستگاه‌های ذی‌ربط اقدامات لازم صورت گیرد.

اخبار برگزیدهاقتصاد کلانصنعت و معدن
شناسه : 299373
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *