وامهای یارانهای مانع توسعه اوراق بهادار
وی بیان کرد: در حال حاضر بحث توسعه مسکن با مشکل روبهرو است و معضل اجارهنشینی مسکن همچنان به قوت خود باقی مانده است. رییس هیاتمدیره تامین سرمایه بانک مسکن تصریح کرد: صندوق املاک و مستغلات ابزار مقدماتی است تا توسعه مسکن را به پیش ببریم و «همه ابزارها و صندوقها در کنار یک سیاستگذاری درست میتوانند به توسعه بازار مسکن کمک کنند»، یعنی اگر همه ابزارها را در کشور تعریف کنیم، اماهمچنان کشور درگیر تورم باشد، موجب میشود که «انجماد نقدینگی» همچنان در کشور برقرار باشد و این موضوع موجب خواهد شد تا همه این ابزارها از کار بیفتند و یا فقط بخش کوچکی از مشکلات اقتصادی را حل خواهند کرد. اسلامیبیدگلی با اشاره به اینکه صندوق املاک و مستغلات یک تنوع ابزاری در بازار سرمایه ایجاد میکند، گفت: البته این صندوقها در زمان راهاندازی حجم کوچکی از بازار سرمایه را در اختیار خود قرار خواهند داد، ولی این ابزارها کمک میکنند تنوع ابزاری در کشور به وجود بیاید و این موضوع خود کمک میکند تا سیاستگذاریهای بخش مسکن به نتیجه برسد.
محدودیت ابزار تامین مالی مسکن
دبیرکل کانون نهادهای سرمایهگذاری ایران بیان کرد: در حال حاضر ابزارهای تامین مالی مسکن در کشور بسیار محدود است، یعنی در عمل سرمایهگذاران در یک مدت طولانی فقط سهام شرکتهای ساختمانی را در اختیار داشتند و بعد از سالها صندوقهای زمین و ساختمان به بازار سهام ورود کردند، اما این صندوقها به دلیل مسائلی که در تسویه و مالیات داشتند با مشکلات زیادی روبهرو شدند.
این تحلیلگر بازارهای مالی ابراز کرد: در گذشته بانکها با اعطای تسهیلات تکلیفی مسکن مجبور میشدند از بانک مرکزی پول قرض کنند، در نتیجه تورم شکل میگرفت و مسکن گرانتر میشد، به عبارت دیگر خود بانکها عامل تورم بخش مسکن میشدند، اما با ورود صندوقهای املاک و مستغلات به اقتصاد کشور، تامین مالی مسکن به شکل صحیحتری محقق خواهد شد، هرچند صندوقهایی که فعلا در املاک و مستغلات فعال هستند، بسیار کوچک هستند و کاراییای که باید داشته باشند را ندارند، زیرا کار خود را به تازگی شروع کردهاند. اسلامیبیدگلی ابراز کرد: صندوقهایی که راهاندازی میشوند، مانند صندوقهای پروژه باید به مرور زمان ایرادها و مشکلاتی که با آن روبهرو میشوند را مرتفع کنند، به عنوان نمونه در صندوقهای پروژه همچنان مشکلات مالیاتی به قوت خود باقی مانده و با وجود اینکه صندوق پروژه در تامین مالی اول موفقیتآمیز بوده اما در تسویه موفقیتی نداشته، بنابراین تاسیس صندوق دوم پروژه صورت نگرفته است. در حالی که اکنون بسیاری از پروژههای نیمهتمام در کشور وجود دارند که میتوانند از ابزار صندوق پروژه استفاده کنند تا به بهرهبرداری برسند. وی افزود: بنابراین نهادهای سیاستگذار باید در پی این موضوع باشند تا به مرور زمان ایرادهای صندوق املاک و مستغلات را برطرف کنند و این صندوقها به اوج کارایی خود دست یابند.
تقویت صندوقهای املاک
این تحلیلگر بازارهای مالی تصریح کرد: با بزرگ شدن صندوقهای املاک و مستغلات آن وقت میتوان از این صندوقها انتظار داشت تا در دستیابی به اهداف خود موفق عمل کنند. اسلامیبیدگلی به ایبنا گفت: در کشور مجبور هستیم ابزارهای متنوعی را در بخش مسکن راهاندازی کنیم و در حال حاضر تعداد زیادی از املاک و مستغلات در کشور ما ساخته شدهاند که عملا بدون استفاده مانده است. اسلامیبیدگلی با اشاره به اینکه یکی از مشکلات شبکه پولی کشور وامهای یارانهای است، گفت: وامهای یارانهای بخش املاک در عمل موجب شده است تا MBS یا اوراق بهادار با پشتوانه مسکن را توسعه ندهیم، زیرا وقتی اوراق بهادار با پشتوانه مسکن توسعه مییابد این اوراق باید با نرخ تامین مالی و با نرخ بازار فروخته شود و دوباره با نرخ پایینتری منابع تجهیزشده وام داده شود.
عملا نهاد مالی که این کار را انجام میدهد که در ایران بانک مسکن است، تمایلی به تجهیز تامین مالی با نرخ بالاتر از آن نرخی که تجهیز منابع را انجام دهد، ندارد. این کارشناس بازارهای مالی در پایان تاکید کرد: بنابراین سیاستگذار کشور باید فکری به حل مشکل منابع یارانه انجام دهد. در دنیا فکری که به حال منابع یارانهای میکنند این است که مسائل اقتصاد کلان خود را حل و فصل میکنند، زیرا وقتی مشکل اقتصاد کلان را حل میکنند، دیگر نیازی نیست که به بخشهای مختلف یارانه بپردازند.
لینک کوتاه :