فعال شدن تئوری خطرناک در بازار سرمایه
به گزارش جهان صنعت نیوز: سهامداران که در مهرماه مجموعا ۲۳۹ هزار و ۲۱۲ میلیارد تومان زیان را در سبدهای خود شناسایی کرده بودند، با امیدواری به روزهای پیشرو، سهام خود را در سبدهایشان حفظ کرده بودند. البته این امیدواری خیلی زود جای خود را به سردرد و استرس داد؛ جایی که سهامداران در ۴ روز کاری ابتدایی آبانماه، زیان ۲۹۷ هزار و ۱۵۹ میلیارد تومانی را به خانه بردند.
دیروز و در معاملات روز شنبه البته با تغییراتی که در سمت فروش انجام شد، شاخص کل به رنگ سبز در آمد، اما شاخص کل هموزن همچنان قرمز باقی ماند. با احتساب معاملات دیروز، زیان سهامداران از ابتدای آبانماه به ۲۹۳ هزار و ۲۴۱ میلیارد تومان رسید.
هفته جهنمی برای بازار سهام
افت قیمتها چهارشنبه هفته گذشته به اوج خود رسیده بود؛ جایی که ۲۶ هزار واحد از قامت شاخص کل بورس کاسته شد. در این روز سهامداران در بازارهای بورس و فرابورس مجموعا ۱۱۵ هزار و ۵۸۰ میلیارد تومان زیان شناسایی کردند. این دومین روز سیاه بازار سهام در پاییز امسال (از حیث زیان سهامداران در یک روز، پس از ۲ مهر با ثبت زیان ۱۲۱ هزار و ۳۴۸ میلیارد تومان) است. البته در طول سال جاری، هفته اول آبانماه، از حیث تحمیل زیان به سهامداران بینظیر بوده است.
انتشار گزارشهای مطلوب در سامانه کدال
براساس بسیاری از شاخصهای بنیادی و البته ارائه گزارشهای شرکتها در سامانه کدال، شرکتها در قیمتهای فعلی ارزنده هستند، اما چرا همچنان و پس از ۲۶ ماه ریزش قیمتها، روند ریزشها متوقف نمیشود و خریدار جدی در معاملات ظاهر نمیشود، سوالی است که ذهن سهامداران را بیش از هر چیزی آزار میدهد. به اعتقاد بسیاری از کارشناسان از بین رفتن اعتماد و افزایش ریسکهای سیستماتیک عامل اصلی ریزشهای کنونی است.
فعال شدن تئوری برعکس احمق و احمقتر
سال ۹۸ و ۹۹ تئوری احمق بزرگتر یا احمق و احمقتر (Greater fool theory) در بازار سهام فعال شده بود. این تئوری عنوان میکند که سهام در هر قیمتی خریداری میشود، چرا که خریدار معتقد است بدون لحاظ شرایط بنیادی و تکنیکال میتواند سهام را به احمق بزرگتری (که سهام را فارغ از ارزش ذاتی آن میخرد) بفروشد. در این تئوری قیمتها همواره صعودی هستند. پس از سال ۹۹، اما رفتهرفته شرایط برای سهامداران سخت شده و کار تا آنجا پیش رفت که به نظر میرسد تئوری برعکس احمق بزرگتر در بازار سهام فعال شده است. ظاهرا در شرایط فعلی، تصور بر این است که سهام در هر قیمتی فروختنی شده است، چرا که بعدا در قیمتهای پایینتر امکان بازخرید وجود دارد.
افت قابل توجه ارزش ریالی و دلاری بازار سهام
ارزش دلاری بازار سهام در معاملات روز چهارشنبه به رقم کمسابقه ۷/۱۸۱ میلیارد دلار رسید و ارزش ریالی پس از مدتها به کمتر از ۶ هزار همت افت پیدا کرد. البته با رشد قیمت نمادهای بزرگ در معاملات دیروز ۷ آبانماه، ارزش بازار سهام مجددا به بیش از ۶ هزار همت رسید، اما شاخصهای دلاری و ریالی همگی خبر از کفهای جدیدی در مجموع ارزشهای دلاری و ریالی میدهند؛ کافی است تا ارزش دلاری بازار سهام را با ارزش دلاری ۳۲۰ میلیارد دلاری در اوج بازار سرمایه مقایسه کنید تا به اوج وخامت بازار سرمایه پی ببرید. برای وخیم شدن اوضاع، در نظر داشته باشید که از زمان اوج بازار سرمایه تا به امروز بسیاری از نمادها عرضه اولیه شدهاند که طبیعتا در ارزش دلاری کنونی محاسبه شده، اما در زمان اوج بازار در محاسبه آورده نشده بودند.
لینک کوتاه :