xtrim

موج جدید گرانی غلات

به گزارش جهان صنعت نیوز:   عدم احیای برجام به طور حتم می‌تواند هزینه‌های تجارت را برای کشور افزایش دهد و موجب بالا رفتن قیمت تمام‌شده کالاها در بخش‌های تولیدی شود. در این بین اما باقی ماندن ایران در لیست سیاه FATF موضوعی است که می‌تواند این هزینه‌ها را به مراتب افزایش دهد. در واقع ماندن در این لیست به تجارت کشور ما کمکی که نمی‌کند هیچ بلکه  بدون تردید هزینه‌های تجارت بین‌المللی را بالا می‌برد. از سوی دیگر اما اقدام روسیه برای تعلیق توافق اجازه صدور غلات از طریق بنادر دریای سیاه به معنای خروج اوکراین از فهرست تامین‌کنندگان نخست غلات ایران است و می‌تواند تامین غلات را برای کشور ما سخت‌تر و یا حتی غیرممکن کند. در این بین برآوردها نیز نشان می‌دهد که  با خروج روسیه از توافقنامه صادرات دریای سیاه، قیمت گندم ۵/۵ درصد افزایش یافته است. همان‌طور که در ابتدای جنگ ایران و روسیه نیز شاهد بالا رفتن قیمت‌های جهانی غلات و به تبع آن کمبود و افزایش قیمت غلات و نهاده‌های دامی در کشور بودیم.

اقتصاد، گروگان تعدادی دلال

نکته قابل تامل  این است که کارشناسان اعلام می‌کنند مهم‌ترین موضوع در شرایط فعلی کشور خروج از لیست سیاه اف‌ای‌تی‌اف است چرا که تنها با این اقدام می‌توان نسبت به انعقاد قراردادها و پیمان‌های تجاری با دیگر کشورها اقدام کرد و در جهت تامین کالاهای مورد نیاز کشور گام برداشت. این در حالی است که اگر ایران همچنان در این لیست سیاه باقی بماند، از پیمان‌های تجاری که تاکنون منعقد کرده نیز نمی‌تواند بهره لازم  را ببرد.

opal

در همین خصوص رییس هیات‌مدیره کانون صنایع غذایی خاطرنشان کرد: کسانی ‌که درباره FATF باید تصمیم بگیرند خود و فرزندان‌شان مبادرت به تجارت خارجی می‌کنند و می‌دانند که باقی ماندن در این لیست سیاه چه عواقبی دارد، این تصمیم سیاسی است و اصرار آنها برای باقی ماندن در این لیست را نمی‌دانم؛ دلیلی وجود ندارد که ما اقتصاد را به گروگان تعدادی دلال درآوریم.

محمدرضا مرتضوی در پاسخ به این پرسش که روسیه توافق اجازه صدور غلات از بنادر دریای سیاه را تعلیق کرده است، آیا این موضوع تاثیری در تامین غلات در ایران می‌گذارد؟ گفت: اگر این تعلیق در گفت‌وگوهای بین طرفین حل نشود،  افزایش قیمت غلات در بازارهای جهانی را به همراه دارد که بدون تردید ایران از این موضوع نیز تاثیر خواهد پذیرفت.

این فعال اقتصادی با بیان اینکه تعلیق صدور غلات از بنادر سیاه بر روند کاهشی شدن قیمت کالاهای اساسی در بازارهای جهانی تاثیر خواهد گذاشت،  گفت: برداشت‌های بزرگ باعث شد که روند کاهشی شدن قیمت‌ها در بازارهای جهانی کند  شود و اگر اوکراین از این بازار خارج شود احتمال افزایش قیمت‌ها وجود دارد و می‌توان امیدوار بود که به‌زودی این تعلیق لغو شود.

وی با بیان اینکه قیمت روغن و ذرت متاثر از این تعلیق خواهد بود، افزود: به نظر می‌رسد این افزایش قیمت در نهایت امنیت غذایی کشورها به ویژه ایران را تحت تاثیر قرار ندهد.

به گفته این فعال اقتصادی، قیمت‌ غلات پیش از جنگ برای ایران مناسب بود اما بعد از جنگ اوکراین و روسیه، اوکراین از اولویت‌های تامین‌کنندگان نخست غلات ایران خارج شد و ایران منابع تامین غلات را توسعه داد.

کوتاهی‌ در زمینه الگوی کشت و مدیریت آب

رییس هیات‌مدیره کانون صنایع غذایی تصریح کرد: چند سال پیش طی اظهارنظری اعلام کردم که ایران تا ۱۰ سال آینده حداقل هر سال باید ۲۰ میلیون تن غله  وارد کشور کند؛ برخی نسبت به این دیدگاه انتقاداتی وارد کردند و آن را غیرواقعی دانستند اما بعد از گذشت چند سال مشخص شده است که ما سالانه به واردات حداکثر ۲۰ میلیون تن کالای اساسی از جمله گندم، جو، ذرت، شکر، دانه‌های روغنی، روغن، برنج نیاز داریم و بعید است که در سال‌های آتی به نقطه‌ بی‌نیازی از واردات این اقلام برسیم.

به گفته وی، کوتاهی‌ها در زمینه الگوی کشت و مدیریت آب در کشور بر این موضوع صحه می‌گذارد.

مرتضوی در پاسخ به این پرسش که ایران همچنان در لیست سیاه FATF باقی ماند آیا این موضوع در تجارت خارجی ما تاثیر می‌گذارد؟ افزود: دو کشور در لیست سیاه گروه ویژه اقدام مالی علیه پولشویی هستند که ایران یکی از این  دو کشور است. فعالان اقتصادی این موضوع را در شأن جمهوری اسلامی نمی‌دانند اما برخی در کشور به این مساله افتخار می‌کنند.

رییس هیات‌مدیره کانون صنایع غذایی با بیان اینکه دلیلی برای باقی ماندن ایران در لیست سیاه FATF وجود ندارد، اظهار کرد: قواعد و قوانین این سازمان در بانک‌های ایران اجرا می‌شوند و ماندن در این لیست بدون تردید به تجارت خارجی ما کمک نخواهد کرد و هزینه‌های تجارت بین‌المللی را بالا می‌برد و احتمال اینکه هزینه تجارت خارجی در ماه‌های آینده افزایش پیدا کند باز هم وجود دارد.

به گفته وی؛ کسانی ‌که درباره FATF باید تصمیم بگیرند خود و فرزندان مبادرت به تجارت خارجی می‌کنند و می‌دانند که باقی ماندن در این لیست سیاه چه عواقبی دارد، این تصمیم سیاسی است و اصرار آنها برای باقی ماندن در این لیست را نمی‌دانم؛ دلیلی وجود ندارد که اقتصاد را به گروگان تعدادی دلال در آوریم.

بغض متراکم در جامعه

مرتضوی در پاسخ به این پرسش که شما به عنوان یک فعال اقتصادی چه پیشنهاداتی برای برون‌رفت از این بحران‌های اقتصادی ارائه می‌دهید؟ گفت: دولت‌ها با وعده‌های مشخص زمام امور را به دست می‌گیرند و اگر نتوانند به وعده‌هایی که داده‌اند عمل کنند،  بدون تردید بغض متراکمی در جامعه ایجاد می‌شود که این بغض در حالت‌های مختلف می‌تواند جامعه را ملتهب کند.

وی با اشاره به کنترل نشدن تورم در ۱۴ ماه اخیر گفت: اجاره‌بها خانه در ایران در ۳ سال اخیر ۵/۳ برابر شده و در سال جاری ۱۰۰ درصد اجاره مسکن افزایش داشته است؛ زمانی‌ که دولت‌ها به دلایل سیاسی نمی‌توانند به قول‌های خود عمل کنند و زندگی مردم تحت تاثیر قرار می‌گیرد و جوانان نمی‌توانند آینده خود را روشن ترسیم کنند،  در نتیجه جامعه ملتهب می‌شود.

وی با بیان اینکه این روزها فقط حرف تحویل مردم داده می‌شود، گفت: کسی علاقه ندارد به خیابان‌ها بیاید. وقتی جوانان می‌بینند جوابی به خواسته‌های آنها داده نمی‌شود،  بدون تردید اعتراض‌های آنها از جایی نمود عینی پیدا می‌کند.

مرتضوی ادامه داد: ناآرامی‌ها و توالی آن دلایلی دارد؛ این مشکلات اگر حل نشوند دوباره جوانه خواهند زد.  کارهایی را می‌توان انجام داد، اما نمی‌دانم با چه منطقی هر فرصتی که برای کشور ایجاد می‌شود آن را می‌سوزانند.

نمی‌توانیم از امکانات تعامل با دیگر کشورها استفاده کنیم

در این باره همچنین سیدحمید حسینی فعال اقتصادی و عضو هیات نمایندگان  اتاق بازرگانی اخیرا اعلام کرده بود:  در فهرست سیاه اف‌ای‌تی‌اف ما و کره‌شمالی حضور داریم و امارات و پاکستان نیز آخرین کشورهایی بودند که در فهرست خاکستری قرار گرفته‌اند و اخیرا امارات متحده عربی و پاکستان از این فهرست خارج شدند و به ترکیه هشدار داده شده است که در این فهرست خاکستری قرار خواهد گرفت اما ما در قعر جدول هستیم.

این فعال اقتصادی با اشاره به اینکه احتمال احیای برجام روز‌به‌روز در حال تضعیف شدن است، گفت: قاعدتا در صورتی که برجام احیا می‌شد می‌توانستیم امیدوار باشیم که اف‌ای‌تی‌اف نیز تصویب خواهد شد ولی با توجه به وضعیت فعلی بعید است که به فکر عضویت در اف‌ای‌تی‌اف باشیم.

این عضو اتاق بازرگانی در ادامه گفت: به تازگی عضویت ما در سازمان همکاری‌های شانگهای رسمی شده است و باید مورد به مورد قرارداد امضا کنیم. در یکی از بندهای شانگهای آمده است که تمام اعضای شانگهای باید به برجام متعهد باشند که از این لحاظ تعهدی در این سازمان داریم اما اگر نتوانیم مساله اف‌ای‌تی‌اف را حل کنیم، نمی‌توانیم از امکانات تعامل با این کشورها استفاده کنیم و یکی از پایه‌های توافق بین‌المللی همین پروتکل‌ها است که اگر رعایت نشود هیچ گشایش جدی برای ما صورت نخواهد گرفت.

قیمت گندم ۵/۵ درصد افزایش یافت

گفتنی است با خروج روسیه از توافقنامه صادرات دریای سیاه، قیمت گندم ۵/۵ درصد افزایش یافت. معاملات آتی گندم شیکاگو روز دوشنبه بیش از پنج درصد جهش کرد و ذرت بیش از دو درصد افزایش یافت، زیرا خروج روسیه از توافق صادرات دریای سیاه نگرانی‌ها در مورد عرضه جهانی غلات را افزایش داد.

فعال‌ترین قرارداد گندم در هیات تجارت شیکاگو (CBOT) با ۵/۵ درصد جهش به ۷۵/۸ دلار در هر بشل رسید، پس از آنکه قبلا به بالاترین سطح ۹۳/۸ دلار در هر بشل رسیده بود. مسکو روز شنبه مشارکت خود در توافق دریای سیاه را در واکنش به هواپیماهای بدون سرنشین اوکراینی به روسیه به حالت تعلیق درآورد. کی‌یف گفت روسیه بهانه‌ای برای خروج از این توافق می‌آورد و واشنگتن گفت که این کشور غذا را به سلاح تبدیل می‌کند. سازمان ملل، ترکیه و اوکراین اعلام کردند که روی قرارداد صادرات غلات با یک طرح ترانزیت برای ۱۶ کشتی در روز دوشنبه فشار می‌آورند. براساس گزارش رویترز، بازارهای غلات نسبت به تحولات تهاجم هشت ماهه مسکو به اوکراین حساس بوده‌اند، زیرا این دو کشور از بزرگ‌ترین تامین‌کنندگان گندم در جهان هستند.

اخبار برگزیدهاقتصاد کلانپیشنهاد ویژه
شناسه : 299979
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *