پیدا و پنهان صعود و نزول بورس
همایون دارابی در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه طبق برآوردها اکثر سهامداران حقیقی که سهام خود را میفروختند در حال حرکت به سمت بازارهای موازی بودند، اظهار کرد: گزارشهای شش ماهه قیمتها و بازدهیها به گونهای است که این اطمینان نسبی را درخصوص وضعیت بازار سهام در میان مسوولان ایجاد کرده که میتوان به بازدهی ۲۰ درصدی روی پرتفوها تا سال آینده اطمینان داشت. لذا برای اینکه هیجان و رفتار احساسی معاملهگران و سرمایهگذاران کنترل شود، بحث بیمه پرتفوی سهام را مطرح کردند.
وی با اشاره به اینکه این طرح در سال ۱۴۰۰ برای پرتفوهای زیر ۱۰ میلیون تومان با نام طرح حامی عملیاتی شد، گفت: اکنون قرار است این طرح برای پرتفوهای زیر ۱۰۰ میلیون تومان که ۹۶ درصد سهامداران حقیقی را دربر میگیرد، اجرایی شود. در واقع با این اقدام، اطمینان خاطری به اکثریت مطلق سهامداران حقیقی داده میشود که به ازای حضور در بازار زیان نخواهند کرد و حداقل به اندازه بازارهای موازی پول، بازدهی خواهند داشت. از این منظر، طرح مطرحشده بسیار خوب بوده و امیدوار هستیم که با حمایت دولت به مرحله اجرا در بیاید.
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به سایر بندهای طرح ۱۰بندی حمایت از این بازار گفت: در بندهای این طرح به ویژه در بحث صندوقهای با درآمد ثابت همکاری با بانک مرکزی و وزارت اقتصاد برای کنترل نرخ بهره به عنوان یکی از مهمترین عوامل بنیادین آسیبزننده به بازار نکات مهمی گنجانده شده است و امیدواریم نتیجهبخش باشد. این طرح به سرمایهگذاران اطمینان میدهد که از این نقطه به بعد کاهش نخواهیم داشت و برای رشد بازار یک سیگنال مثبت تلقی شده و باید به دنبال اقدامات دیگر بود.
دارابی با اشاره به ریزشهای اخیر بازار سهام اظهار کرد: بازار سهام با یک ریزش غیرعادی مواجه شد و ارزش دلاری بازار که سال ۱۳۹۹ بدون ورود شرکتهای جدید نزدیک به ۲۱۷ میلیارد دلار بود با وجود اضافه شدن شرکتهای جدید به بازار به ۱۴۱ میلیارد دلار رسیده است. یعنی سهامداران حدود ۷۶ میلیارد دلار در دو سال اخیر ضرر کردهاند. این یک زیان خردکننده به شمار میرود در حالی که کشور ما نیاز به سرمایه برای ساخت، توسعه و ایجاد اشتغال دارد. با توجه به این شرایط و اینکه P/E به عنوان یکی از شاخصهای ارزندگی در کف قرار گرفته و متوسط قیمت بر درآمد آیندهنگر بازار ۵/۴ تا ۵ است این اطمینان را میدهد که بتوان ۲۰ درصد از بازار سود گرفت.
وی عنوان کرد: افزایش نرخ بهره و هزینه تسهیلات گزافی که به فعالان اقتصادی تحمیل شده، اکثر حقوقیهای بازار را چه در بخش دولتی و چه در بخش خصوصی با مشکلات عدیدهای مواجه کرده است.
سه مشکل بزرگ حقوقیها
این کارشناس بازار سرمایه با تاکید بر اینکه ریشه مشکلات حقوقیها را میتوان در سه موضوع نرخ بهره و نبود تسهیلات بانکی، قیمتگذاری دستوری و اختلاف نرخ ارز نیما و آزاد دنبال کرد، گفت: برخی سیاستهای دولت به حقوقیها آسیب وارد کرده و سبب شده است حقوقیها توانی برای حمایت از بازار نداشته باشند. متاسفانه دورنمای خوبی در اقتصاد بنگاهها دیده نمیشود و در تابستان هم شاهد افزایش شدید هزینهها و کاهش حاشیه سود بنگاهها بودیم.
دارابی با تاکید بر اینکه باید تلاش کرد ابهامات درآمدی بنگاهها در بودجه ۱۴۰۲ رفع و سیاستهای دولت در حوزه پولی ساماندهی شود، اظهار کرد: دولت باید در سیاستهای خود بازنگری کلی داشته باشد، چراکه درصورت عدم بازنگری شاهد رکود و تشدید بیکاری در ماههای آینده خواهیم بود، زیرا بنگاهها به شدت با مشکل تامین سرمایه در گردش مواجه هستند.
براساس این گزارش، در بسته ۱۰بندی حمایت فوری از بازار سرمایه که جزئیات آن در ابتدای هفته اعلام شد، مصوباتی از جمله بیمه شدن اصل و سود سهام مردم در یک سال آینده تا واریز شدن منابع جهت حمایت از سهام شرکتهای تولیدی بزرگ کشور دیده میشود.
بازار سرمایه در هفته آینده مقاومت یک میلیون و ۳۰۰ هزار واحد را در پیشرو دارد، در روز سهشنبه در انتهای معاملات بسیاری از نمادها با عرضه سنگین مواجه شده و قیمت آخر کمتر از قیمت پایانی بود، در روز چهارشنبه در ابتدای معاملات بازار منفی شده و در انتهای معاملات به صورت خفیف مثبت شد، بازار برای عبور از ناحیه یک میلیون و ۳۰۰ هزار واحد نیاز به پول هوشمند داشته و باید دید در هفته آینده میتواند آن را برای صعود بازار جذب کند یا خیر؟
روز چهارشنبه نیز مدیرعامل فرابورس تغییر یافته و میثم فدایی که یکی از محبوبترین مدیران بورسی بود جای خود را به محمدعلی شیرازی داد. میثم فدایی در دوران مدیریت سعی کرده بود رابطه فرابورس را با کارشناسان و فعالان بازار سرمایه بهبود بخشد و در این مدت نیز اقدامات خوبی را به یادگار گذاشت، حال باید دید تغییر مدیرعامل فرابورس چه تاثیری بر روند معاملات در هفته آتی و نوع حمایت بازارگردانها خواهد داشت.
لینک کوتاه :