xtrim

توسعه معادن در گرو بهبود اکتشاف

به گزارش جهان صنعت نیوز:  برای توسعه صنایع معدنی باید ابتدا به معادن توجه کرد و برای توسعه معادن نیز باید به اکتشاف پرداخت. مقوله اکتشافات در ایران بسیار مغفول واقع شده است. هم از نظر عمق و هم از نظر گستردگی اکتشافات فاصله زیادی بین ایران و کشورهای معدنی پیشرو در جهان وجود دارد.

در این خصوص امین صفری، معاون امور معادن و صنایع معدنی شرکت سرمایه‌‌‌گذاری توسعه معادن و فلزات از فاصله زیاد اکتشافات در ایران و جهان گفت و عنوان کرد: در کشور به شعار حمایت از اکتشافات توجه زیادی می‌شود. همه فعالان معدنی به این موضوع اذعان دارند که اکتشافات یکی از مهم‌ترین بخش‌های این صنعت است.
حتی شرکت‌هایی که معدنی نبودند، یک بخش معدنی راه‌‌‌اندازی کرده و به تحقیق و بررسی معادن و اکتشاف معادن پرداخته‌‌‌ و ماشین‌‌‌آلات و تجهیزات خریده‌‌‌اند. نسبت به سال‌های قبل این بخش بسیار پیشرفت کرده است، اما فاصله ما با کشور‌‌‌های پیشرو بسیار زیاد است. به عنوان مثال کشورهایی مانند چین و استرالیا سالانه بالغ بر هفت تا هشت ‌میلیون متر حفاری دارند، در حالی که در بهترین شرایط در ایران ۷۰۰‌هزار متر حفاری انجام می‌شود. از لحاظ تجهیزات و روش‌های حفاری و اکتشافی نیز بخش معدنی ایران از ابتدای کار که مربوط به مباحث زمین‌‌‌شناسی است تا انتها، همچنان به صورت سنتی در حال فعالیت است که متعلق به ۴۰ سال پیش هستند. اما در دنیا هم تجهیزات و هم روش‌های تحلیل تغییر کرده و به‌روز شده‌‌‌اند. در نتیجه فاصله ما با استاندارد دنیا بسیار زیاد است.

دلایل عدم موفقیت

معاون امور معادن و صنایع معدنی شرکت سرمایه‌‌‌گذاری توسعه معادن و فلزات به بیان دلایل عدم‌دستیابی به موفقیت‌‌‌های بزرگ در حوزه اکتشافات معدنی پرداخت و افزود: اینکه به این حوزه توجه می‌شود اما اتفاق ویژه‌‌‌ای رخ نمی‌‌‌دهد دلایل زیادی دارد. یکی از موانع موجود قوانین هستند. قوانین باید به گونه‌‌‌ای اصلاح شود که پهنه‌‌‌ها و محدوده‌‌‌های معدنی برای بهره‌‌‌برداری بخش‌های خصوصی و استفاده از پتانسیل شرکت‌های غیردولتی آماده شوند. الان قوانین امکان استفاده بهتر از این پتانسیل را فراهم نمی‌‌‌کند. دومین چالش، تجهیزات قدیمی و عدم ‌استفاده از دانش کارشناسان خبره حتی مشاوران با تجربه و با دانش خارجی است. اگر این امکان فراهم شود انتقال دانش و انتقال تجربه توامان اتفاق می‌‌‌افتد. با اقدامات اورژانسی و وارد کردن محدود برخی از تجهیزات، اتفاق ویژه‌‌‌ای در حوزه اکتشافات معدنی رخ نخواهد داد. برای تجربه یک تحول باید برخی امور اساسی را انجام داد.

اشتیاق شرکت‌های غیردولتی به اکتشاف

امین‌صفری در پاسخ به این سوال که آیا شرکت‌های غیردولتی به حوزه اکتشافات معدنی ورود کرده‌‌‌اند یا نه؟ گفت: شرکت‌های بزرگ خصولتی کمبود منابع را به آرامی احساس می‌کنند. مخصوصا شرکت‌های زنجیره فولاد این احتمال را بالا می‌‌‌دانند که تا ۱۵ سال بعد ممکن است با کمبود مواد اولیه مواجه شوند. همین الان نیز برخی از فولاد‌سازان برای تامین خوراک مصرفی خود با مشکلاتی مواجه هستند. به نظر می‌‌‌رسد توجه این شرکت‌ها به حوزه معدن و اکتشافات معدنی از سر ناچاری است. انجام عملیات اکتشافی پرهزینه و پرریسک است به همین علت شرکت‌های خصوصی معدنی در سال‌های گذشته کمتر به صورت گسترده به این
حوزه می‌‌‌پردازند.
اما امروزه نسبت به سال‌های گذشته به دلیل افزایش قیمت مواد معدنی توجه این شرکت‌ها به اکتشافات جلب شده است. به نظر می‌‌‌رسد این یک فرصت طلایی برای دولت است تا از جذابیت ایجادشده برای بخش‌خصوصی استفاده کند. دولت می‌تواند به جای اینکه خود دست به عملیات اکتشافی بزند، پول شرکت‌های خصوصی را در این برهه وارد بخش اکتشافات کند و معادن را توسعه دهد. لازم به ذکر است که این فرصت طلایی ابدی و تضمین شده نیست. شاید پنج سال دیگر چنین فرصتی در دسترس نباشد. در مجموع می‌توان این‌گونه بیان کرد که شرکت‌های خصوصی امروز بسیار مشتاق به اکتشافات در کشور هستند.
وی در ادامه به تاثیر معدنکاری فراسرزمینی در تامین مواد اولیه صنایع معدنی کشور اشاره کرد و افزود: شک نکنید معدنکاری فراسرزمینی به رفع مشکل تامین مواد اولیه کمک خواهد کرد. مخصوصا در حوزه سنگ‌آهن حتما شرکت‌های ایرانی مجبور هستند به سمت معادن فراسرزمینی حرکت کنند.

اخبار برگزیدهاقتصاد کلانصنعت و معدن
شناسه : 302545
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *