صادرات با دلار توافقی یا نیمایی؟
به گزارش جهان صنعت نیوز: با این همه اما مانع و دستانداز تاثیر واقعی این رشد در برخی از شرکتهای بورسی، قیمتگذاری دستوری و نرخ ارز نیمایی است؛ موضوعی که پیش از این حامد دارابی کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با «جهانصنعت» به آن اشاره کرده و گفته بود: قیمتگذاری دستوری و ارز نیمایی موانع سودآوری بیشتر در بازار سرمایه میشود. راهی که ارز نیمایی در پیش گرفته است همان راه ارز ۴۲۰۰ تومانی است.
با این همه به نظر میرسد که مبنای واردات و صادرات با نرخهای جدید انجام میشود که این خبر بسیار موثری برای بازار سرمایه خواهد بود.
بورس ۲۴ در این زمینه مینویسد: «این روزها «دلار» بیشتر از هر متغیر اقتصادی به همه اقشار جامعه چراغ سبز و قرمز نشان داده است!
از واردکننده گرفته تا تولیدیهای کوچک و مغازهداران و سایر اقشار جامعه در صفهای طویل دلار هستند تا با خرید آن ارزش پول خود را حفظ کنند یا بتوانند به کسبوکار خود ادامه دهند. دلار سبزهمیدان یا همان دلار آزاد به مرز ۳۷ هزار تومان رسیده و معجزه آن
رشد ارز نیمایی و توافقی بوده است؟
آنچه که از مقدمه بر میآید این است که نرخ ارز آزاد حاصل از معاملات کف بازار و صرافیهاست، اما محل تامین ارز نیمایی کجاست؟ آنچه که مسلم است، محل تامین ارز نیما در سامانه (نیما)، ارزهای حاصل از صادرات است که با نرخی پایینتر از نرخ دلار آزاد و از طریق صرافیهای مجاز در نقش کارگزار به واردکنندگان اختصاص داده میشود که این ارز جهت خرید و فروش ترخیص کالای صادراتی و وارداتی مجاز اختصاص داده شده است.
شرکتها میتوانند کالاهای صادراتی خود را با نرخ آزاد که بالاتر از نرخ نیما است، تسعیر (تبدیل به ریال) کنند و عمدتا شرکتهای صادراتمحور که محل درآمدشان دلار آزاد است در شرایط رشد دلار با سودهای بالاتری همراه هستند. از سویی ارز توافقی هم در این بین برای برخی کارخانجات فرصت خوبی فراهم میآورد که بالاتر از نرخ نیما و کمی کمتر از نرخ دلار آزاد صادرات نمایند. میتوان گفت: شرکتهایی که صادراتشان بر اساس دلار نیمایی و توافقی انجام میشود با رشد دلار آزاد و به تبع آن افزایش نرخ نیما و دلار توافقی، نسبت به نرخی که در بودجه خود در ابتدای دوره پیشبینی میکنند با رشد سود همراه هستند.
طی دو هفته اخیر که شاهد جهش یکباره نرخ دلار آزاد از ۳۳ هزار تومان تا مرز ۳۷ هزار تومان بودیم، این شاهکار تورمزا نشان داد که به خودی خود منجر به افزایش نرخ محصولات صادراتی خواهد شد. از سویی خبرها حکایت از آن دارد که صعود نرخ دلار آزاد، ترمز نیما را هم بریده و نرخ نیما به مرز ۲۷ هزار و ۵۰۰ تومان و دلار توافقی به بیش از ۳۴ هزار تومان رسیده است.
حال باید دید این مولفه هوشمند اقتصاد که عنان از کف داده، چه تاثیری بر صنایع مختلف بازار سرمایه خواهد داشت، آیا تورم قیمتی در راه است؟
سیمانیها، نیمایی هستند /هر چه این نرخ بالاتر؛ سود ما هم بیشتر
اکبر مجیدپور رئیس هیاتمدیره سیمان داراب در خصوص اثرپذیری شرکتهای سیمانی از افزایش نرخ دلار، گفت: بالا رفتن نرخ دلار روی کلیه اقلام تشکیلدهنده بهای تمامشده شرکتهای سیمانی موثر است. این تاثیر از معدن تا تامین قطعات داخلی و خارجی را شامل میشود. به محض اینکه قیمت دلار افزایش مییابد بر کلیه اقلام مصرفی و مواد اولیه ما تاثیر مستقیم دارد. به عنوان مثال، اکنون قراردادهای استخراجی که ما با معادن برای سال آینده منعقد میکنیم ۶۰ درصد بالا رفته است. کلیه ماشینآلات مورد نیاز این صنعت وارداتی است و تامین آنها بسیار سخت است.
وی افزود: متاسفانه شاخص تعیین قیمتها در کشور ما نرخ ارز است. هرگونه قطعه داخلی یا خارجی که برای ماشینآلات فعلی مورد نیاز باشد افزایش قیمت داشته است، اما سهام شرکتها در بورس به دلیل عملکرد بد مسوولان با افت قیمت قابلتوجهی مواجه شده است.
او در ادامه به وضعیت نرخ فروش محصولات سیمانی در بورس کالا اشاره کرد و گفت: ما به شدت منتقد وضعیت قیمتها در بورس کالا هستیم. ما محصولاتمان را در بورس کالا عرضه کردیم که محصولاتمان بر اساس نرخ بازار فروخته شود. اما متاسفانه مافیای چکشواری وجود دارد که سیمان بر اساس نرخهای دلخواه آنها فروخته میشود. اگر ما محصولاتمان را در بورس کالا ارائه میکنیم، پس این تسلط دولت بر قیمتها به چه معناست؟
رئیس هیاتمدیره سیمان داراب در پایان ضمن تاکید بر تاثیر مستقیم رشد قیمت ارز بر بهای تمامشده تولیدکنندگان سیمان، خاطرنشان کرد: با وجود این افزایش قیمتها و بالا رفتن بهای تمامشده کارخانجات سیمان، از یک سو قیمت محصولات سیمانی در بورس کالا کنترل میشود و از سوی دیگر قیمت سهام در بازار افت شدید داشته که متاسفانه هم تولیدکنندگان و هم سهامداران متضرر میشوند.
از او در پایان پرسیدیم که سیمانیها ارز خود را با چه نرخی تسعیر میکنند؟ توافقی، آزاد یا نیما؟ او تصریح کرد: در صورتی که شرکتهای سیمانی صادراتی داشته باشند، دلار آنها بر اساس نرخ نیما تبدیل به ریال میشود.
نرخ دلار بالا برود، قیمتهای داخلی بیشتر میشود، سود زغالسنگیها هم ایضا
حجتالله دربانی مدیرعامل شرکت زغالسنگ نگین طبس درباره تاثیرپذیری شرکتهای زغالی از دلار ۳۶ هزار تومانی گفت: تاثیری که صنعت زغالسنگ از افزایش نرخ دلار میگیرد در واقع همان تاثیری است که از شمش فولاد میپذیرد. اگر صادرات شمش فولاد با افزایش نرخ همراه شود پیرو آن نرخهای داخلی نیز باید افزایش یابد.
او در ادامه به مورد بااهمیتی اشاره و ابراز کرد: متاسفانه با مصوبه رای جدید دیوان که به افراد حقیقی اجازه داده تا شمش فولاد را از بورس کالا با نرخ نیمایی خریداری کنند و با نرخ ارز آزاد بفروشند، احتمالا اثرات این افزایش نرخ ارز به جیب دلالها و واسطهها خواهد رفت. وی گفت: متاسفانه امسال بازارهای صادراتی شمش تضعیف شده اما اگر صادرات این محصول تقویت شود و بتوانیم به روال قبلی خود بازگردیم، قاعدتا با افزایش نرخ ارز، قیمتهای داخلی نیز افزایش خواهد داشت. در حال حاضر شمش فولاد با قیمتهای پیش از اسفند سال ۱۴۰۰ فروخته میشود. تنها محصولی که در سال ۱۴۰۰ ارزان شده همین شمش فولاد است و مهمترین دلیل آن هم از دست دادن بازارهای صادراتی است.
دریانی در پاسخ به اینکه شرکتهای زغالسنگی ارز خود را با چه نرخی تسعیر میکنند، بیان کرد: در مورد صنعت زغالسنگ بحث صادرات آنچنان قوی نیست که تسعیر ارز آنها تاثیری بر شرکتها داشته باشد.
آنچه با افزایش نرخ دلار بر داروییها محتمل است
على مقدسیراد کارشناس صنعت دارو در زمینه افزایش نرخ ارز و تاثیرات آن بر صنعت دارو گفت: تاثیر نرخ دلار روی صنعت منجر به افزایش بهای تمامشده خواهد شد؛ در واقع داروییها مصارف ارزی دارند. مقدسی ادامه داد: با توجه به اینکه مواد اولیه از طریق ارز نیما تامین میشود و هزینههای حملونقل و بستهبندی با نرخ آزاد محاسبه میشود، افزایش نرخ به طور مستقیم در این صنعت تاثیرگذار خواهد بود. همچنین با توجه به اینکه قیمت دارو مشمول نرخگذاری است، افزایش هزینههای متاثر از نرخ ارز بر حاشیه سود صنعت اثرگذار است.
در صورت افزایش نرخ ارز، قیمت محصولات نیاز به بازنگری دارند
بهنام عزیززاده دبیر انجمن تولیدکنندگان کاشی و سرامیک در زمینه افزایش نرخ ارز و تاثیرات آن بر صنعت کاشی و سرامیک گفت: نوسانات قیمت ارز در زمینه واردات مواد اولیه، قیمت تمامشده و نیز حملونقل تاثیر زیادی داشته و تولیدکنندگان را دچار سردرگمی کرده است، به گونهای که هیچ برنامهای برای تولید و فروش محصولات خود نمیتوانند داشته باشند. وی گفت: لازم به ذکر است که در صورت استمرار نوسانات قیمت ارز به ناچار باید در خصوص قیمت محصولات تجدیدنظرهایی صورت پذیرد.
آخرین نرخ فروش، «باما» ۳۴ هزار تومان
رضا حویزاوی معاون بازرگانی شرکت معدنی باما در خصوص نرخ فروش صادراتی این شرکت به بورس ۲۴ گفت: آخرین نرخ فروش ارز صادراتی شرکت باما در بازار متشکل ارزی برای دلار ۳۴۲۵۰ تومان بوده است.
وی گفت: به طور کلی فروش ارز ما به صورت عرضه در بازار توافقی است و قیمت ارز توافقی حدود ۳ تا ۵ درصد کمتر از نرخ آزاد است و خوشبختانه به دلیل فرآیند طراحیشده، با نرخ ارز آزاد تعدیل میشود.
«اشکام» یورویی ۳۴ هزار تومان فروخت
مصطفی موسوی معاون مدیرعامل شرکت صنایع شیمیایی کیمیاگران امروز به بورس۲۴ توضیح داد: شرکت صنایع شیمیایی کیمیاگران امروز بخش عمده ارز خود را به منظور رفع تعهد ارزی، در بازار متشکل ارزی عرضه میکند.
وی افزود: آخرین فروش مربوط به اوایل هفته و به صورت یورو بوده است که قیمت یورو ۳۴۳۰۰ تومان بوده است. او تصریح کرد: معمولا قیمت ارز توافقی بین هزار تا هزار و پانصد تومان کمتر از قیمت ارز آزاد است.
هلدینگ نیمایی میفروشد
فرهاد ذاتعلیفرد مدیر سرمایهگذاری هلدینگ خلیجفارس نیز به بورس۲۴ گفت: ما محصولات را با نرخ نیما و دلاری صادر میکنیم و بانک مرکزی در ازای آن ریال پرداخت میکند.
وی گفت: البته با افزایش نرخ دلار آزاد، اختلاف دلار نیما و آزاد بیشتر خواهد شد و به تبع آن، در آینده باعث افزایش نرخ نیما میشود، گرچه با توجه به حذف دلار کالاهای اساسی باید به سمت حذف دلار نیما و تکنرخی شدن برویم تا در این صورت سود بیشتری به شرکتها برسد و دلالان از این سود منتفع نشوند.
پاکشو، با ارز توافقی صادرات دارد
محمد عالمی مدیرعامل گروه پاکشو هم به بورس ۲۴ گفت: رشد نرخ ارز روی صادرات ما تاثیر مثبت دارد، صادرات پاکشو با ارز توافقی است.
در حال حاضر نرخ ارز توافقی بیش از ۳۴ هزار تومان است و با این نرخ صادرات انجام میشود. وی گفت: گرچه، ارز نیمایی هم از افزایش نرخ توافقی و دلار آزاد تاثیر میپذیرد؛ آن طرف ارز نیما هر چقدر گران شود، بر بهای تمام شده پاکشو اثر منفی دارد، ولی هر چقدر ارز آزاد گران شود، روی صادرات اثر مثبت دارد.
با این وصف به نظر میرسد سازمان بورس و اوراق بهادار در شرایط فعلی باید از همه شرکتهایی که منابع و مصارف ارزی دارند شفافسازی طلب کند تا شرایط کسبوکار و سودآوری آنها با جهش اخیر ارزی برای سهامداران شفافتر شود.
لینک کوتاه :