xtrim

کرمانشاه شهری بر بلندای تاریخ

به گزارش جهان صنعت نیوز:  کتیبه بیستون، مجسمه هرکول، طاق‌بستان و تکیه معاون‌الملک تنها بخشی از میراث فرهنگی شاخص کرمانشاه هستند که توجه هر بیننده‌ای را به خود جلب می‌کنند.با وجود این میراث فرهنگی شاخص، جاذبه‌های کرمانشاه صرفا محدود به تاریخ آن نیست و وجود بازارهای سنتی، مراکز خرید و طبیعت زیبای این منطقه بر جاذبه‌های آن افزوده است.

بیستون راوی پیروزی داریوش

کتیبه بیستون، بی‌شک مهم‌ترین اثر تاریخی کرمانشاه است که بزرگ‌ترین سنگ‌نوشته جهان نیز محسوب می‌شود. این اثر تاریخی یادگاری ارزشمند از سخنان داریوش هخامنشی برای ایرانیان است که در مجموعه بیستون کرمانشاه قرار گرفته است.

opal

ماجرای ساخت کتیبه بیستون و داستانی که روایت می‌کند به دوره داریوش هخامنشی مربوط می‌شود. ماجرا از این قرار بوده که پس از کشته شدن «بردیای دروغین یا گئوماتا» به دست داریوش، سراسر امپراتوری پارس دچار آشوب می‌شود.

داریوش در طول یک سال و چند ماه (۵۲۱ تا ۵۲۲ پ.م) موفق به سرکوبی ۱۶ شورش و چیرگی بر سراسر خاک امپراتوری و برقراری ثبات در ایران می‌شود.

این پادشاه هخامنشی برای جاودانه ساختن افتخار این پیروزی‌، دستور داد که سنگ‌نگاره‌ای روی صخره‌های کوه مقدس بیستون در نزدیکی کرمانشاه حک کنند.

در کتیبه بیستون می‌بینیم سرکرده‌های شورشی‌ها با دست‌هایی بسته در مقابل داریوش به‌ صف ایستاده‌اند و «گئوماتا» (همان بردیای دروغین) نیز زیر پاهای وی افتاده است. داریوش کمانی به دست چپ گرفته و فروهر نیز بالای تصویر پرواز می‌کند.

در اطراف این سنگ‌نوشته، گزارش چگونگی شورش‌ها و چیرگی داریوش بر آن‌ها، ابتدا به زبان عیلامی حک شده و سپس ترجمه‌های بابلی (اکدی) و پارسی باستان نیز به آن افزوده شده است.

همچنین اضافه شدن ترجمه پارسی باستان به این سنگ‌نوشته پس از اختراع خط میخی ویژه، به‌ فرمان داریوش صورت گرفت. براساس اسناد موجود حتی برای آگاهی بیشتر مردم از آنچه در بیستون ثبت شده، نسخه‌های متعددی از سنگ‌نوشته آن، به ایالت‌های مختلف امپراتوری ارسال شد.

قرار گرفتن سنگ‌نوشته بیستون در ارتفاع کوه باعث شده که از پایین قابل خواندن نباشد. برخی بر این باورند که داریوش با قرار دادن این سنگ‌نوشته در ارتفاع بالا خواسته سندی از این موضوع برای آیندگان باقی بگذارد.

در نزدیکی بنای بیستون کرمانشاه مجسمه هرکول نیز قرار گرفته که به دوران اشکانیان و سلوکیان تعلق دارد و جزو معدود آثار باقیمانده از این دوره‌های تاریخی است. این مجسمه در حین عملیاتی عمرانی در سال ۱۳۳۷ کشف شده است.

تجلی هنر ساسانی در طاق‌بستان

طاق‌بستان یکی از شاخص‌ترین آثار باستانی کشور به حساب می‌آید که در نزدیکی کرمانشاه واقع شده است.

طاق‌بستان در واقع مجموعه‌ای از سنگ‌نگاره‌ها و سنگ‌نوشته‌های دوره‌‌ ساسانی است که در شمال غربی شهر کرمانشاه قرار گرفته است. طاق‌بستان شامل دو طاق بزرگ و کوچک و چند سنگ‌نوشته است. آنچه روی سنگ‌های دو طاق حجاری شده، صحنه‌های تاریخی تاج‌گذاری خسرو پرویز، تاج‌گذاری اردشیر دوم، تاج‌گذاری شاهپور دوم و سوم است.

وجود کوه و چشمه در این مکان، آن را به گردشگاهی مفرح تبدیل کرده که از زمان‌های دیرین تا به امروز مورد توجه بوده است. این اثر در ۱۵ دی‌ماه سال ۱۳۱۰ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است. طاق‌بستان قرار بود روزی در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار گیرد؛ اما مغازه‌ها و خانه‌های اطراف آن مانع این اقدام هستند و مشکلات فراوانی نیز برای این اثر مهم تاریخی ایجاد کرده‌اند.

گفته می‌شود سنگ‌نگاره شکارگاه سلطنتی طاق‌بستان نخستین تابلوی سنگی با رعایت قاعده و اصول نقاشی در جهان به حساب می‌آید.

مهم‌ترین اثر در طاق‌بستان، طاق بزرگ با سنگ‌نگاره تاج‌گذاری خسرو پرویز است که دارای ایوانی با فضای مستطیل‌شکل است. در کناره ورودی طاق، سنگ‌نگاره‌ای از فرشتگان بال‌دار، درخت زندگی، مجالس شکار گراز و شکار مرغان و ماهیان در مرداب و نقش‌های فیل، اسب و قایق قابل مشاهده است.

 ردپای تاریخ قاجار در تکیه‌های کرمانشاه

تکیه معاون‌الملک، یکی از مهم‌ترین آثار به‌جای‌مانده از دوره قاجار در کرمانشاه است که امروز به یکی از جاذبه‌های دیدنی این شهر تبدیل شده است. این تکیه با معماری و تزئیناتی هنرمندانه، نمونه‌ای کامل از هنر و فرهنگ ایران‌زمین را به نمایش می‌گذارد.

در سال ۱۲۸۱ هجری شمسی، «حسین‌خان معین‌الرعایا» (پدربزرگ رحیم معینی کرمانشاهی، شاعر معاصر) بخش حسینیه‌ تکیه معاون‌الملک را با هدف برگزاری آیین تعزیه و سوگواری شهادت امام حسین (ع) در کرمانشاه بنا کرد.

تکیه معاون‌الملک به دلیل کاشی‌کاری استثنایی آن همواره مورد توجه صاحب‌نظران حوزه میراث فرهنگی بوده است. کاشی‌های این تکیه، جلوه‌ای بی‌نظیر از ارتباط معماری و کاشی‌کاری را به نمایش گذاشته است.

تصاویر کاشی‌های به کار رفته در تکیه، تنوع رنگ‌های آنها و تنوع در نوع ساخت و ابعاد کاشی‌ها، تکیه معاون‌الملک را به یکی از نفیس‌ترین بناهای به یادگار مانده از دوران قاجار تبدیل کرده است.

گفته می‌شود در ساخت کاشی‌های کم‌نظیر تکیه، از رنگ‌های صد درصد طبیعی استفاده شده است. گفتنی است موزه مردم‌شناسی کرمانشاه و موزه پوشاک و زیورآلات کرمانشاه نیز در این تکیه تاریخی قرار گرفته‌اند.

افزون بر تکیه معاون‌الملک، تکیه بیگلربیگی نیز اثر فاخر دیگری است که در قلب بافت تاریخی کرمانشاه واقع شده است. این بنا علاوه بر ارزش تاریخی، دارای معماری و تزئینات آینه‌کاری جالب توجهی است.

در این تکیه قاب‌ عکس‌های زیادی وجود دارد که تصاویری از بانی‌های تکیه و افراد سرشناس شهر در ادوار تاریخی را به نمایش می‌گذارد. همچنین موزه پارینه‌سنگی زاگرس و موزه خط و کتابت در این تکیه برپا هستند که بازدید از آنها به آشنایی بیشتر بازدیدکنندگان با تمدن و خط ایران باستان کمک می‌کند.

بازارها و مراکز خرید کرمانشاه

بازار سنتی کرمانشاه که مردم منطقه به آن تاریکه بازار می‌گویند یک بازار تاریخی سنتی شاخص ایران است که قدمت آن به دوره زندیه می‌رسد.

برخی از منابع ذکر کرده‌اند که در دوره زندیه این بازار یکی از بزرگ‌ترین بازارهای دوران خود محسوب می‌شده است.

با وجود قدمت بالای این بازار، بازار سنتی کرمانشاه هنوز نقشی اساسی در اقتصاد کرمانشاه دارد. در این بازار اجناس مختلفی از پارچه‌های رنگی تا گلیم‌های سنتی، کیف و کمربند و وسایل چرمی، صنایع‌دستی و ادویه‌های مختلف عرضه می‌شود. جالب آنکه کسبه‌ بازار نیز بعضا با لباس محلی جلوی مغازه‌ها حضور دارند؛ آنچه که جنبه‌های تاریخی و فرهنگی آن را دوچندان می‌کند.

شایان ذکر است بازارچه کفش چهارراه اجاق، مرکز خرید سروش (ویژه کتاب) و مرکز خرید ارگ از جمله مهم‌ترین مراکز خرید نوین در شهر کرمانشاه هستند.

نباید از نظر دور داشت که در اطراف کرمانشاه جاذبه‌های طبیعی بسیاری نیز وجود دارد که در نوع خود بسیار جالب توجه هستند و اگر قصد سفر به کرمانشاه را دارید نباید آنها را نادیده بگیرید.

اجتماعی و فرهنگیاخبار برگزیدهاقتصاد کلانپیشنهاد ویژهخواندنی
شناسه : 303294
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *