گام به گام تا تشدید تنش‌ها

به گزارش جهان صنعت نیوز:  این صحبت‌ها در شرایطی مطرح شده که قرار است روز دوشنبه نشست شورای حکام و نیز گزارش آژانس در خصوص فعالیت‌های هسته‌ای ایران منتشر شود. بنا بر شواهد و آن‌طور که از لحن مقامات غربی در طول هفته‌های گذشته مشخص شده، همزمان با تاکید آنها مبنی بر بن‌بست مذاکرات، به نظر می‌رسد که گزارش جدید آژانس بار دیگر با محوریتی سیاسی، مسائل و اختلافات فنی در خصوص برنامه هسته‌ای ایران را برجسته کرده و همگام با سیاست‌های آمریکا و اروپا تدوین و اعلام شود.

شاهد این مساله، بیانیه روز جمعه تروئیکای اروپایی و نیز تلاش‌های آمریکا و اروپا جهت ارائه یک قطعنامه علیه ایران در جلسه آتی شورای حکام است. در این رابطه شامگاه جمعه و مطابق با خبری که سایت وزارت خارجه آلمان منتشر کرده است، سه کشور انگلیس، آلمان و فرانسه (تروئیکای اروپا) در بیانیه‌ای با اعلام اینکه در طول یک‌سال و نیم گذشته به همراه ایالات متحده آمریکا برای احیای برجام مذاکره کرده و مجموعه نهایی متن بازگشت به برجام را به ایران ارائه داده‌ایم، مدعی شدند که ایران از این فرصت حساس دیپلماتیک استفاده نکرده و به گسترش برنامه هسته‌ای خود ادامه داده است.

در واقع اروپایی‌ها بار دیگر مدعی شدند که ما در حال نزدیک شدن به توافق بودیم در حالی که ایران موضوعات جداگانه‌ای را مطرح کرد که چشم‌انداز برجام را به خطر می‌اندازد. در این رابطه لازم به ذکر است که در خرداد ماه امسال، شورای حکام قطعنامه پیشنهادی ضدایرانی خود را با ۳۰ رای موافق، ۲ رای مخالف روسیه و چین و سه رای ممتنع هند، پاکستان و لیبی به تصویب رساند؛ قطعنامه‌ای که در آن اعلام شده بود ایران برای پاسخ به پرسش‌های آژانس اقدام فوری انجام دهد.

در همین راستا سه کشور اروپایی اعلام کرده‌اند که در گزارش جدید مدیرکل آژانس تاکید شده که ایران هیچ اقدامی در این خصوص انجام نداده و موضوع سه کشور اروپایی نیز در این رابطه مشخص و ثابت است.

 در واکنش به این بیانیه بود که همان روز جمعه «میخاییل اولیانوف» نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی در صفحه توئیتر خود نوشت: واقعا بسیار نابهنگام بود؛ درست در یک لحظه حساس در مذاکرات وین و در آستانه نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی.

پیش‌نویس قطعنامه علیه ایران توسط آمریکا و اروپا

مطابق خبری که خبرگزاری رویترز به تازگی منتشر کرده، در آستانه نشست فصلی شورای حکام، آمریکا، آلمان، فرانسه و انگلیس پیش‌نویس قطعنامه جدیدی را نیز به این شورا ارائه کرده‌اند. آنها در این پیش‌نویس مدعی شده‌اند که توضیحات ایران در خصوص ذرات اورانیوم یافت‌شده در سه سایت اعلام‌نشده الزامی است.

همچنین در حالی که پیش‌نویس این قطعنامه روز جمعه به ۳۵ کشور عضو شورای حکام ارسال شده، موضوع اجازه دسترسی به اماکن مورد نیاز و بحث نمونه‌برداری از سوی آژانس نیز در آن مورد تاکید و اشاره قرار گرفته است.

به همین دلیل با توجه به رویکرد کشورهای اروپایی و آمریکا و نیز همگرایی آنها در جهت تشدید فشارهای هسته‌ای علیه ایران به نظر می‌رسد که مطابق با جلسه خرداد ماه شورای حکام به احتمال زیاد این قطعنامه نیز مورد تصویب اکثریت اعضای شورا قرار بگیرد. البته هر چند این قطعنامه الزام‌آور نیست، اما با توجه به تنش‌هایی که اکنون در روابط میان ایران و اروپا ایجاد شده و بحث ادعایی غرب در خصوص ارسال پهپاد از سوی ایران به روسیه، به نظر می‌رسد که چنین اقداماتی شاید مقدمه‌ای باشد در جهت فعال شدن مکانیسم ماشه و بازگشت تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران؛ امری که به طور قطع تیر خلاص بر پیکر نیمه‌جان برجام خواهد بود و مسیر تحولات را به سرعت وارد فازی واگرایانه میان ایران و غرب می‌کند.

در این رابطه البته مقامات ایران تاکید کرده‌اند که در صورت حسن نیت طرف مقابل دستیابی به توافق امکان‌پذیر بوده و تهران هیچگاه میز مذاکرات را ترک نکرده است. به گفته برخی از کارشناسان بحث تداوم مذاکرات فنی با آژانس در وین و نیز سفر گروسی به تهران احتمال دارد که برخی چرخش‌ها و گشایش‌هایی را در بحث مذاکرات به همراه داشته باشد؛ امری که روز جمعه نیز حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه کشورمان در گفت‌و‌گوی تلفنی با همتای بلغارستانی خود به آن اشاره کرده است. با این حال همین کارشناسان معتقدند که در صورت ادامه یافتن تنش‌ها و تشدید آنها ممکن است رویکرد قطعنامه‌های شورای حکام در نهایت تبدیل به ارجاع پرونده هسته‌ای به سازمان ملل و بازگشت دوباره تحریم‌های بین‌المللی شود.

اخبار برگزیدهپیشنهاد ویژهسیاسی

شناسه : 304059
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *