چرا توافقی صورت نمیگیرد؟
محمدرضا ستاری *
در روابط بینالملل و مذاکرات دیپلماتیک اصلاحی وجود دارد به نامZOPA . این اصطلاح مخففشده«zone of possible agreement» است به معنای نقطه یا حیطه توافق احتمالی. یعنی جایی که دو طرف مذاکرهکننده در آن نقاط اشتراک احتمالی را یافته و از همین نقاط اشتراک، مذاکرات خود را برای رسیدن به نتیجه نهایی ادامه میدهند.
حال اگر مذاکرات میان ایران و غرب بر سر توافق هستهای را مطابق مفهوم ZOPA بررسی کنیم، سوال اصلی این است که اساسا در حال حاضر و به خصوص در طول دو سال گذشته چه نقطه یا نقاط اشتراکی میان ایران و طرفین مذاکرهکننده به خصوص ایران و ایالات متحده آمریکا وجود دارد؟ در این رابطه اگر فرض را بر این بگیریم که اصل مذاکره و نتیجه نهایی آن منوط به توافق بین ایران و آمریکاست و در این میان سایر شرکای برجام را با تمامی منافع یا تعارضاتی که در این توافق دارند نادیده بگیریم، تمامی شواهد و قرائن نشان میدهد که میان تهران و واشنگتن هیچ نقطه یا حیطه خاصی جهت رسیدن به یک توافق نهایی وجود ندارد. در واقع ایران خواستار برچیده شدن تمامی تحریمهای هستهای و نیز تضمین دولت بایدن برای عدم خروج از توافق احتمالی است. از سوی دیگر ایالات متحده بخش مهمی از تحریمهای هستهای ایران را به سایر حوزهها یعنی مسائل منطقهای و تروریسم ربط داده و خواستار تغییر رفتار تهران در قبال سیاستهای منطقهای و هستهای است. از این منظر تنها ZOPA میان ایران و آمریکا رسیدن به یک توافق است با این تفاوت که متغیرها و مولفههای هر یک از طرفین جهت حصول چنین توافقی کاملا واگرایانه و مخالف جهت یکدیگر است.
علاوه بر این اگر راهبرد سیاست خارجی هر کشوری را بر پایه منافع مشترک، موازی و متعارض در نظر بگیریم، بررسی مناسبات ایران و آمریکا در طول ۴۳ سال گذشته نشان میدهد که اساس روابط دو کشور بر اساس منافع متعارض تعریف شده و تنها در بخشها و مواردی خاص مانند حمله آمریکا به افغانستان و عراق و مسائلی مشابه، دو طرف دارای منافع موازی بوده و در مقاطعی با یکدیگر بر اساس همین منافع موازی همکاری کردهاند. بنابراین برخلاف آنچه که در طول دو سال گذشته در خصوص اراده دو طرف برای احیای برجام گفته شده، فاصله زیادی میان سیاستهای اعلامی دو طرف در قبال برجام وجود دارد و همین امر که به وضوح قابل پیشبینی هم بود در نهایت باعث شد تا در مقطع کنونی و با وجود چندین و چند دور مذاکرات هستهای، هم مذاکره و هم توافق احتمالی در یک بنبست معنادار قرار بگیرد، با این تفاوت که اکنون تحولات بینالمللی به گونهای رقم خورده که اروپا نیز به عنوان یکی از شرکای برجام در توافق کامل با ایالاتمتحده برای تشدید فشارها علیه ایران است و به نظر میرسد اگر تا هفتههای آتی راهکاری جهت خروج از بنبست فعلی یافت نشود، سیاست اروپا چه از لحاظ راهبردی و چه از لحاظ تاکتیکی (حداقل در کوتاهمدت) به سمت بازگشت تحریمهای بینالمللی علیه ایران و فعال شدن مکانیسم ماشه پیش رود. بنابراین هر چند برجام ۲۰۱۵ دیگر وجود خارجی نداشته و تنها مبنایی برای یافتن یک نقطه مشترک جهت ادامه مذاکرات است، به نظر میرسد که حداقل در کوتاهمدت امکانی جهت حصول توافق وجود نداشته باشد. هر چند که یک توافق احتمالی تنها امتیازش برای ایران، خروج موقت از فشارهای همهجانبهای است که روزبهروز در حال تنگتر شدن دامنه آن است.
* دبیر بینالملل «جهانصنعت»
اخبار برگزیدهیادداشتلینک کوتاه :