آسمان ابری «بیتکوین»
به گزارش جهان صنعت نیوز: در شروع ماه نوامبر، FTX یکی از ارزشمندترین صرافیهای رمزارزی بود و ارزش ثروت «سم بنکمن-فرید» بهعنوان بنیانگذار این شرکت، حدود ۱۶ میلیارد دلار برآورد میشد. حالا دیگر «بنکمن-فرید» مدیرعامل این صرافی نیست و ثروتی برایش باقی نمانده است. اتفاقی که برای FTX افتاد، در سادهترین سطح معادل بحرانهای بانکداری بود. مشتریان این شرکت اعتماد خود را به این صرافی از دست دادند و نگران امنیت داراییهای خود شدند. در نتیجه، همه به سراغ برداشت سرمایههای خود رفتند. FTX نه یک بانک بلکه یک صرافی است که باید سرمایه کاربران خود را در جریان نگه دارد. اما این شرکت بخش زیادی از پولها را در یک شرکت معاملات رمزارزی دیگر به نام Alameda سپردهگذاری کرده بود.
سقوط FTX چگونه رقم خورد؟
Alameda که خود تحت مالکیت «بنکمن-فرید» قرار دارد، در ماههای اخیر زیانهای سنگینی در معاملات خود کرده بود و نمیتوانست حداقل به سرعت، پول FTX را برگرداند. بنابراین زمانی که کاربران این صرافی خواستار برداشت سرمایههای خود شدند، سرمایهای وجود نداشت و این شرکت ورشکست شد. این اتفاق شاید در ظاهر شبیه نوعی کلاهبرداری از سوی «بنکمن-فرید» به نظر برسد که با کمک شرکت دوم خود قصد کسب سود را داشته است. اما نکته جالب اینجاست که FTX بخش بزرگی از این پولها را در قالب رمزارز خودش اختراع کرده بود. در واقع، بخش بزرگی از این سرمایهها در قالب توکن FTT بود و عمده سپردههایی که به Alameda منتقل شدند، با FTT وثیقه شده بودند. به عبارت دیگر،FTX میلیاردها دلار سرمایه را به شکل ودیعه از طریق توکن ساختگی خود به Alameda منتقل کرده بود تا Alameda بتواند با این سرمایهها روی سایر رمزارزهای ساختگی معامله کند. پس تا زمانی که مردم به ارزش FTT باور داشتند، این صرافی مشکلی نداشت. ولی هفته گذشته پس از انتشار گزارشی درباره رابطه میان FTX و Alameda، صرافی «بایننس» اعلام کرد که تمام داراییهای FTT خود را میفروشد و همین خبر موجب ریزش بیش از ۸۰ درصدی قیمت این توکن در عرض دو روز شد. این اتفاق ارزش FTX را کاهش داد و چون بخش بزرگی از داراییهای Alameda در قالب FTT بود، ارزش داراییهای وثیقهAlameda و قابلیت آنها در بازپرداخت سرمایههای FTX هم کاهش چشمگیری پیدا کرد.بدیهی است که بسیاری از موسسات مالی وابسته به اعتبار نام خود فعالیت میکنند. اما اینکه یک کسبوکار در عرض چند روز به دلیل فروش سهام خود توسط رقیبش اینگونه دچار فروپاشی شود، خیلیها را درباره ارزش این کمپانیها دچار تردید کرده است. این مثال احتمالا برای خیلی از دیگر شرکتهای حوزه رمزارزها صادق است و نشان میدهد که بسیاری از آنها تنها تا زمانی ارزشمند خواهند بود که بتوانند رویای خود را استوار نگه دارند.
«بیتکوین» به ۱۳ هزار دلار سقوط میکند؟
از سویی دیگر گروه «جیپی مورگان» پیشبینی کرد که مشکلات صرافیFTX میتواند بیتکوین را به ارزش ۱۳ هزار دلار سوق دهد. هزینه استخراج بیتکوین نیز به میزان قابل توجهی کاهش یافته است که میتواند دلیل دیگری برای سقوط بالقوه این دارایی باشد. گروه تحلیلی از بانک وال استریت نیز تخمین زد که سقوط مداوم بازار کریپتو میتواند در روزهای بعد تشدید و منجر به کاهش بیشتر ارزش بیتکوین شود. کارشناسان به این نتیجه رسیدند که بحران صرافی FTX و اختلال در شرکت «آلامدا ریسرچ» میتوانند قیمت ارز دیجیتال اصلی را به ۱۳ هزار دلار برسانند. گروه «جیپی مورگان» معتقد است مشکل اصلی، فاجعه صرافی FTX، «سم بنکمن-فرید» نیست بلکه واقعیت این است که سازمانهای زیادی وجود ندارند که بتوانند کمک کنند. «آنچه این مرحله جدید اهرمزدایی ارزهای دیجیتال ناشی از سقوط آشکار «آلامدا ریسرچ» و صرافی FTX را مشکلسازتر کرده، این است که تعداد واحدهای دارای ترازنامه قویتر که بتوانند واحدها با سرمایه کم و اهرم بالا نجات دهند در حال افول هستند.»
کاهش هزینههای استخراج بیتکوین نیز عامل دیگری است. این گروه گفت: در حال حاضر، این مبلغ ۱۵ هزار دلار است اما به احتمال زیاد کاهش ۱۳ هزار دلاری ماههای تابستان را دوباره مشاهده خواهیم کرد. این رویداد میتواند بر قیمت بیتکوین تاثیر منفی بگذارد زیرا برخی از فعالان بازار میتوانند سطح کنونی را بهعنوان «کران پایینتر» این زمستان ارز دیجیتال مشاهده کنند.
کاهش در هزینه تولید ممکن است برای چشمانداز آینده قیمت بیتکوین منفی تلقی شود تا جایی که هزینه تولید توسط برخی از فعالان بازار بهعنوان مرز پایینی محدوده قیمت بیتکوین در بازار نزولی درک شود. به رغم تلاطم فعلی در کل اکوسیستم کریپتو، انتظار میرفت که در صورت دستیابی «بایننس» به FTX اوضاع آرام شود.
با این حال، بزرگترین پلتفرم رمزنگاری جهان در نهم نوامبر عقبنشینی کرد. این عدم دستیابی موجب وحشت بیشتری در فضای رمزنگاری دیجیتال شد و ارزش بازار جهانی به زیر ۸۵۰ میلیارد دلار سقوط کرد و بیتکوین برای اولین بار به پایینترین سطح دو ساله خود یعنی ۱۵ هزار و ۵۰۰ دلار رسید.
وضعیت بازارهای موازی کریپتو به شدت در بازار رمزارزها تاثیرگذار است
ایوب ترابی کارشناس بازار رمزارزها در خصوص آینده بازار کریپتوکارنسی به «جهانصنعت» گفت: صرافی FTX به دلیل مشکل در تامین نقدینگی خارج از بازار آمریکا خود با مشکلاتی روبهرو شد و صرافی «بایننس» هم تمایل داشت که این صرافی را بخرد و قسمتهای خارج از بازار آمریکا آن را خریداری کند و این یک مناقشهای را ایجاد کرد.
او در ادامه گفت: چند وقتی است که رئیس صرافی بایننس، پلهایی را راه میاندازد که انحصارطلبانه شده و این برخلاف خواسته جامعه کریپتو است. از طرفی به دلیل کشوقوس در تامین نکردن نقدینگی در صرافی خود باعث سقوط رمزارز FTX در بازار شد. رمزارز FTX طی ۲۴ ساعت حدود ۷۵ درصد ریزش داشت که این به شدت بر بازار تاثیر میگذارد.
ترابیدر ادامه افزود: همچنین به تناسب این موضوع مدیرعامل این رمزارز سیاست خوبی به خرج نداد و از خروج داراییهای افراد جلوگیری کرد و باعث شد افرادی را که در این صرافی مشغول معاملات بودند بترساند. همچنین حجم زیادی از معاملهگران متمایل به خارج و نقد کردن سرمایههایشان بودند. این خواسته جمعی که نیاز دارند سرمایههای خود را خارج کنند باعث ریزش بازار میشود.
او در پایان خاطرنشان کرد: یکی از پیشبینیهایی که وجود دارد این است که قیمت بیتکوین تا ۱۳ هزار دلار کاهش پیدا کند. ولی با توجه به شرایطی که وجود دارد سیگنالهای مثبتی برای کفسازی وجود دارد. زمانی که بازار کفی را میبیند چند روزی به اصلاح و نگهداشتن قیمت خود میپردازد. همچنین بازارهای موازی کریپتوکارنسی تاثیر زیادی بر بازار رمزارزها دارند. بازارهای موازی اگر رو به بالا باشند مطمئنا به بازار کریپتو کمک میکنند تا خود را نگه دارد. ولی اگر همچنان بازارهای موازی ریزش داشته باشند، ما باز هم ریزشهایی را در بازار کریپتوکارنسی شاهد هستیم.
لینک کوتاه :