xtrim

بورس زیر سایه خبرهای بودجه‌ای

به گزارش جهان صنعت نیوز:  چنانکه پیش از این نیز کارشناسان در گفت‌و‌گو با «جهان‌صنعت» به این موضوع به طور مستقیم پرداختند. همایون دارابی ارز نیمایی را مشابه ارز ۴۲۰۰ تومانی دانسته بود و اظهار کرده بود در چرخه تجربه اشتباه گیر کرده‌ایم. همین طور احسان رضاپور به «جهان‌صنعت» گفته بود تا زمانی که بحث قیمت‌گذاری دستوری و رانت ارز نیمایی تکلیفش در بودجه مشخص نشود نمی‌توان به رشد پایدار در بازار سرمایه دلخوش بود.

با این حال روز گذشته رئیس سازمان بورس در پاسخ به سوالی در مورد وضعیت بازار سرمایه در لایحه بودجه گفت: از ابتدای کار تدوین لایحه بودجه سال آینده پیشنهادات بورسی مطرح و بندهای لازم نیز در نظر گرفته شده است. مجلس شورای اسلامی هم قول همکاری داده و امیدواریم لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ بهتر از سال ۱۴۰۱ باشد.به گفته وی، در لایحه بودجه سال آینده در حوزه انرژی شرکت‌ها افزایش قیمت نخواهیم داشت.

عشقی با اشاره به فعالیت حقوقی‌ها در بازار اظهار کرد: جلسه به حقوقی‌ها به صورت مستمر ادامه دارد. عمده معاملات حقوقی‌ها بلوکی است و خرید و فروش آنها به صورت مستمر رصد می‌شود.

opal

اقتصادنیوز هم در گزارشی آورده است: «انتشار جزئیات بودجه در نیمه دوم هر سال با خبرسازی‌های زیادی همراه است. در روزهای اخیر نیز با تغییر روند شاخص بورس، یک چشم فعالان بازار به نرخ دلار و کامودیتی‌ها و چشم دیگر به خبر‌هایی است که از بودجه سال ۱۴۰۲ منتشر می‌شود. تحلیلگران بازار سرمایه پیش‌بینی می‌کنند که جزئیات لایحه بودجه تاثیر زیادی بر روند صنایع در ماه‌های آتی خواهد داشت.

بودجه دولت هر سال توسط سازمان برنامه و بودجه کشور، تهیه و تنظیم می‌شود و دولت موظف است تا ۱۵ آذر ماه لایحه بودجه را به مجلس تسلیم کند. در روزهای اخیر و با نزدیک شدن به موعد تقدیم لایحه بودجه، مسعود میرکاظمی رئیس سازمان برنامه و بودجه اعلام کرد دولت در بودجه ۱۴۰۲ هیچ برنامه‌ای برای افزایش قیمت حامل‌های انرژی ندارد و افزایش ۲۰۰ هزار میلیارد تومانی منابع هدفمندی یارانه‌ها با توجه به عدم افزایش قیمت حامل‌های انرژی در سال جاری و سال آینده، موهوم است و عدم تحقق اهداف را به دنبال خواهد داشت.
نمایندگان مجلس نیز تاکید کردند که پیش از ابلاغ لایحه بودجه، قانون برنامه هفتم توسعه تهیه و ابلاغ شود. میرکاظمی اعلام کرد پیش‌نویس بودجه هفته آینده برای بررسی و تصویب به دولت ارسال می‌شود. او در سخنان خود به این نکته اشاره کرد که طبق قانون، تا ۱۵ آبان ‌ماه بودجه شرکت‌های دولتی به مجلس تحویل داده شده است.

گمانه‌زنی درباره میزان افزایش حقوق کارمندان

در این میان ارقام پیشنهادی سازمان برنامه و بودجه نیز منتشر شد که گمانه‌زنی‌های زیادی را به دنبال داشت. در این ارقام پیشنهادی صادرات نفت ۲/۱ میلیون بشکه در روز با قیمت ۷۰ دلار و با نرخ تسعیر ارز برمبنای ETS اعلام شده که در سال جاری با قیمت ۶۰ دلار بوده و نرخ ETS نیز در سال جاری ۲۳ هزار تومان است اما برای سال آینده ۲۶ هزار تومان پیشنهاد شده است.
متوسط افزایش حقوق کارمندان ۲۰ درصد پیشنهاد شده و بودجه عمرانی نیز که در سال جاری ۵۱۹ هزار میلیارد تومان بود، برای سال آینده با کاهش شدیدی به ۲۸۰ هزار میلیارد تومان رسیده است. این ارقام پیشنهادی و خبر عدم رشد قیمت حامل‌های انرژی باعث شده تا فعالان بازار بیش از پیش چشم به تاثیرات احتمالی بودجه سال آینده بر بازار سرمایه داشته باشند.

لایحه بودجه چه تاثیراتی بر بازار سهام دارد؟

در لایحه بودجه علاوه بر پیش‌بینی هزینه‌ها و درآمد‌های دولت و طرح‌های دولتی، عناوینی مثل نرخ تعرفه‌های اعمالی بر کالا‌های وارداتی، نرخ مالیات بر کسب‌و‌کار، بودجه عمرانی و مسائل متعدد دیگری مطرح می‌شوند که می‌توانند باعث ایجاد تغییرات مهمی در سودآوری شرکت‌های بورسی شوند.

هر ساله در بودجه کشور، قیمت فروش نفت به پالایشگاه‌ها اعلام می‌شود که معمولا ۹۵ درصد قیمت فوب ناحیه خلیج‌فارس است. در صورتی که این مقدار کمتر شود، تاثیرات مثبتی بر سودآوری پالایشی‌ها خواهد داشت. قیمت فروش خوراک پتروشیمی‌ها به خصوص نرخ خوراک گاز طبیعی که هر سال در بودجه تصویب می‌شود، بر هزینه‌های شرکت‌های پتروشیمی تاثیر خواهد گذاشت که با نرخ تصویب قیمت دلار در بودجه مشخص می‌شود.
شرکت‌های استخراج کانه‌های فلزی به دلیل انتفاع از حق بهره‌برداری از منابع طبیعی موضف هستند هر ساله بخشی از فروش خود را به خزانه‌داری کشور واریز کنند که با تغییر این میزان، سودآوری این شرکت‌ها به شدت تحت تاثیر قرار خواهد گرفت.

نرخ مالیات در بودجه

نرخ مالیات‌ها در بودجه برای صنایع مختلف ممکن است هر سال تغییر داشته باشد. این تغییر نرخ مالیات نیز می‌تواند برای صنایع تغییرات شدیدی را در سودآوری آنها ایجاد کند. بخشی از بودجه دولت هر ساله به عمران و آبادی کشور اختصاص می‌یابد که افزایش این میزان نیز می‌تواند باعث رشد فروش شرکت‌های سیمانی و فولادی شود و حتی تاثیراتی را بر صنعت انبوه‌سازی دارد.
علاوه بر این موارد، انتشار جزئیات لایحه بودجه می‌تواند باعث پیش‌بینی بهتر متغیر‌های اقتصاد کلان مثل تورم و یا رشد اقتصادی شود که خود بر تصمیمات فعالان بازار در خصوص محل سرمایه‌گذاری اثرگذار است. اوراق بدهی نیز که هر ساله با توجه به مصوبات لایحه بودجه منتشر می‌شود تاثیرات زیادی بر تورم و شرایط اقتصادی کشور دارد. میزان مصوب انتشار این اوراق برای سال آینده نیز از بخش‌های مهم لایحه بودجه به شمار می‌رود که تاثیر بالایی بر بازار بورس نیز خواهد داشت.

بورس زیر سایه خبرهای سیاسی

بورس را می‌توان بازاری تاثیرپذیر از اخبار سیاسی و اقتصادی دانست. به واسطه وجود اخبار سیاسی و اقتصادی و حتی اجتماعی، بورس تهران می‌تواند تغییرات و نوسان زیادی را تجربه کند. این روزها همه بازارها خصوصا نرخ دلار روند افزایشی به خود گرفته و شاخص کل بازار نیز پله‌پله بالا می‌رود.
در ایران همواره آنچه اتفاق می‌افتد با آنچه از آمار و اعداد منتشر می‌شود متفاوت است. ‌بنابراین به نظر نمی‌رسد که سیاست سرکوب نرخ ارز با ادعای وجود منابع ارزی بیش از نیاز مفید واقع شود، زیرا این فنر آنچنان فشرده است که میل به آزاد شدن دارد.
اقتصاددانان معتقدند که با توجه به افزایش دلار آزاد و به تبع آن دلار نیما، بحث بودجه و نرخ آن در ۱۴۰۲ بسیار مهم و حیاتی است. بنابراین باید توجه داشت که اگر در بودجه ۱۴۰۲ چندین نرخ ارز تعریف شود و گپ قیمتی دلار نیما و آزاد بالا باشد، شرایط مطلوبی برای بازار سرمایه رقم نخواهد خورد.
همچنین در حال حاضر شرایط حاکم بر اقتصاد و از طرفی گپ قیمتی بالای دلار نیما و آزاد موجب شده تا فعالان بازارهای مالی به این باور برسند که شرایط برای کاهش گپ قیمتی فراهم بوده و بازار سرمایه می‌تواند تحلیل‌های خود را با دلار نیمای بالاتر به‌روزرسانی کند.
اگر گپ قیمتی نیما و آزاد همچنان بالا بماند و حتی شروع به رشد بیشتر کند، صادر‌کنندگان تمایلی به فروش ارز در سامانه نیما نخواهند داشت. این موضوع خود بانک مرکزی را با چالش کمبود ارز روبه‌رو می‌کند. همین موضوع موجب شده تا تحلیلگران شرایط را برای نزدیک شدن دلار نیما و آزاد مطلوب ارزیابی کنند.
این روزها با توجه به ارزنده بودن قیمت سهام در بازار سرمایه و رشد سایر بازارهای موازی، فعالان این حوزه ریسک سرمایه‌گذاری در بازار سهام را پذیرفته و عملگرا بودن را به نظاره‌گر بودن ترجیح داده‌اند.
با این حال انتشار لایحه بودجه که در آینده‌ای نزدیک اتفاق خواهد افتاد می‌تواند باعث شکست روند صعودی بازار سهام شود و یا باعث حمایت از بازار و صنایع خاصی باشد.

اخبار برگزیدهاقتصاد کلانبانک و بیمه
شناسه : 304179
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *