xtrim

وقتی شی جین‌پینگ لباس رزم می‌پوشد

به گزارش جهان صنعت نیوز: به گفته تحلیلگران، شی جین‌پینگ هر چند که از زمان به‌دست‌گیری قدرت در سال ۲۰۱۳، بارها در خصوص لزوم تقویت توان دفاعی و نظامی چین صحبت کرده، اما اخیرا به طرز چشمگیری چنین موضوعی را در سخنرانی‌های خود مورد تاکید قرار داده است. به گزارش گاردین،  ویلی لام یکی از همکاران ارشد بنیاد جیمزتاون مستقر در واشنگتن در این رابطه معتقد است: او در حال ارسال پیام به آمریکا و تایوان است. اگر چه قدرت نظامی چین هنوز در حد آمریکا نیست، اما شاهد بودیم که در کنگره اخیر دخالت خارجی را عامل تشدید تنش‌ها عنوان کرده و ضمن آنکه تصرف تایوان را بخشی از میراث خود می‌داند، در سخنرانی افتتاحیه تصریح کرد: هرگز قول نمی‌دهیم که توسل به زور را در دستور کار نداشته باشیم.

موضوع تشدید تنش‌ها میان چین و آمریکا از زمانی جدی‌تر شد که نانسی پلوسی رئیس مجلس نمایندگان آمریکا در ماه آگوست به تایوان سفر کرد؛ موضوعی که باعث شد پکن در یک مانور گسترده عملا کشتی‌ها و هواپیماهای خود را به نزدیکی خط میانه جزیره تایوان نزدیک کند. پس از آن ایالات متحده و دولت بایدن بارها تاکید کرده‌اند که در صورت حمله چین به تایوان، ایالات متحده خود را ملزم به دفاع از این کشور می‌داند.

  • کارشناسان معتقدند همزمان با اینکه شی جین‌پینگ از نظر اقتصادی به سمت چپ متمایل شده، از لحاظ ناسیونالیسم به سمت راست گرایش یافته است

این اتفاقات در حالی صورت گرفته که شی‌ جین‌پینگ طی ماه‌های اخیر لحن تهاجمی‌تری به خود گرفته و ارتش را برای دفاع از منافع چین در یک محیط متخاصم سیاسی تشویق کرده است. وی همچنین در کنگره اخیر حزب کمونیست به صورت بی‌سابقه‌ای ۵۰ مرتبه از کلمه امنیت و ۱۷ بار نیز از کلمه مبارزه استفاده کرده است.

opal

جاه‌طلبی‌های شی برای رویای چینی

در این رابطه نشریه اکونومیست در تازه‌ترین گزارش خود آورده است: شی جین‌پینگ به عنوان رهبر عالی چین از یک دهه پیش که رهبری حزب کمونیست را بر عهده گرفت، جاه‌طلبی‌های گسترده‌ای از خود نشان داده است. او چند روز پس از رسیدن به سومین دوره ریاست‌جمهوری خود به مردمش رویای چینی را نوید داد؛ رویایی که به دنبال بازسازی عظمت ملی این کشور تا اواسط قرن بیست‌ویکم است. او در بیستمین کنگره حزب کمونیست چین که به احتمال زیاد نقطه‌ای برای رهبری مادام‌العمر وی بر این کشور باشد، متعهد شد که بار دیگر چنین رویایی را برای چین محقق کند. با این حال سومین دوره ریاست‌جمهوری چین، منجر به بروز نگرانی‌های فزاینده نخبگان اقتصادی، مقامات اصلاح‌طلب و روشنفکران لیبرال این کشور شده است، زیرا اکنون برخی متوجه شده‌اند که دیدگاه‌های شی جین‌پینگ از آینده به شیوه‌های نگران‌کننده‌ای در حال تغییر بوده و بیشتر بر اهداف جمعی متمرکز شده تا رویاهای فردی. در این چشم‌انداز سختگیرانه، شی از نیاز به مبارزه و لزوم خودکفایی در مقابله با فشارهای جهانی به خصوص آمریکا صحبت کرده است.

  • حزب کمونیست چین مدت‌های مدیدی است که مشروعیت خود را براساس افزایش رفاه مادی کسب کرده، ولی حالا بر غرور جمعی و ملی تاکید بیشتری می‌کند

نکته حائزاهمیت این است که در چهار دهه گذشته، رشد اقتصادی خیره‌کننده چین و بازگشت آن به نظام جهانی، توسط جاه‌طلبی‌های شخصی میلیون‌ها نفری انجام شده که مجال این کار را در پی اصلاحات اقتصادی این کشور به دست آوردند.  این مردم شامل کشاورزانی بودند که روستاها را ترک کرده تا به کارگران مهاجر یا بنیانگذاران مشاغل خصوصی تبدیل شوند؛ امری که به مرور از مغازه و کسب‌و‌کارهای کوچک به غول‌های فناوری با ارزش میلیاردها دلار رسید.

آنها خانواده‌هایی بودند که در مجتمع‌های مسکونی نیمه‌ساز، آپارتمان می‌خریدند تا شانس ازدواج پسرشان را افزایش دهند. در میان تعدادی از آنها، والدینی بودند که برای زمینه‌سازی تحصیل فرزندان‌شان در خارج از کشور، پول‌های قابل توجهی را جهت ثبت‌نام کلاس‌های آنلاین انگلیسی پرداخت می‌کردند. جوانان چینی همچنین از آزادی‌های شخصی برخودار بودند که والدین و پدربزرگ و مادربزرگ‌های آنها حتی در دوران مائو تصور آن را نیز در خواب نمی‌کردند. آنها فیلم‌های خارجی تماشا می‌کردند و بازی‌های ویدئویی آنلاین از آمریکا انجام می‌دادند. برخی دیگر نیز برای آرامش معنوی به دین روی آوردند.

این موضوع کم‌کم برای حزب کمونیست چین تبدیل به یک چالش اساسی شد. آزادی‌های فردی منجر به ایجاد حس بیشتر نابرابری شد. علاوه بر این طبقات متوسط شهری که حالا از درآمد کافی، تحصیل در دانشگاه و نیز سایر امکانات برخوردار بودند کمتر نیاز به ازدواج و تشکیل خانواده را احساس می‌کردند.

به همین دلیل بود که از سال ۲۰۱۵، شی جین‌پینگ به دنبال ایجاد کنترل بیشتر حزبی حرکت کرد. او دو سال بعد یعنی در نوزدهمین کنگره حزب بر خطرات رشد نامتعادل تاکید کرد و متعهد شد که درآمدهای بیشتر را برای شهروندان و برخی از صاحبان مشاغل تعدیل کند. در واقع از همان زمان، شی جین‌پینگ بر شکوفایی مشترک تاکید کرده و به دنبال یک سیاست برابری‌طلبانه با رگه‌هایی از پوپولیسم است.

در سال ۲۰۲۱، شی جین‌پینگ، دانش‌آموزان و مربیان را با فرمان ممنوعیت تدریس خصوصی انتفاعی مانند تدریس زبان به صورت آنلاین و از سوی معلمان خارجی شوک‌زده کرد. نکته جالب این است که مقامات چینی این فرمان را یک موهبت برای والدینی دانستند که تحت فشارهای مالی قرار دارند. یا اینکه وقتی شی  جین‌پینگ در خصوص مشکلات بخش مسکن مطلع شد، به سیاست کاهش تورم در این بخش روی آورد؛ امری که باعث ایجاد بحران اعتماد در بازار مسکن چین شد. علاوه بر این نه تنها مدت زمان بازی‌های ویدئویی به چند ساعت در هفته محدود شد، تعداد فیلم‌های خارجی در سینماها نیز کاهش یافت.

چپ‌روی اقتصادی؛ راست‌روی سیاسی

به همین دلیل است که کارشناسان معتقدند همزمان با اینکه شی جین‌پینگ از نظر اقتصادی به سمت چپ متمایل شده، از لحاظ ناسیونالیسم به سمت راست گرایش یافته است. در محافل نخبگان پکن امروز بحث‌هایی جدی در خصوص اینکه آیا شی تجارت خصوصی را تایید می‌کند یا خیر وجود دارد. در واقع به نظر می‌رسد که شی جین‌پینگ در حال تنظیم یک قرارداد اجتماعی جدید میان حزب و مردم چین است. در این قرارداد اجتماعی، امیال و آرزوهای فردی به نفع منافع جمعی کم‌اهمیت جلوه داده می‌شوند.  همچنین برخی از تحلیلگران از بازگشت به خط توده‌ای دوران مائو صحبت می‌کنند. اصطلاحی که مربوط به متقاعد کردن مردم جهت پذیرش اهداف تعیین شده توسط حزب است.

در واقع برای رسیدن به رویای چینی، شی جین‌پینگ در حال اعمال تغییرات اساسی است. او در سال ۲۰۱۳ خطاب به دانشجویان باستان‌شناسی گفت که این پروژه بزرگ، مستلزم ادغام رویاهای فردی با آرمان ملی است. در نوزدهمین کنگره در سال ۲۰۱۷ نیز او از حزب خواست تا به جوانان کمک کند رویاهای جوانی خود را محقق کنند.

  • شی جین‌پینگ در بیستمین کنگره حزب کمونیست چین که به احتمال زیاد نقطه‌ای برای رهبری مادام‌العمر وی بر این کشور باشد، متعهد شد که بار دیگر چنین رویایی را برای چین محقق کند

اما امسال او در کنگره خطاب به جوانان تصریح کرد که به حزب توجه داشته، اهداف واقع‌بینانه را دنبال کرده و سخاوت بیشتری برای کشورشان به خرج دهند. در این رابطه وی در بازدید از یک پروژه آبیاری وسیع که در استان مرکزی هنان و در اوایل دهه ۱۹۶۰ توسط کشاورزان ایجاد شده است، از جوانان چینی خواست تا از اجداد خود که جانشان را فدای منافع عمومی کردند، سرمشق بگیرند. او در این بازدید لحنی کاملا جدی و تا حدی خشمگینانه داشت و به صراحت اعلام کرد: نسل جوان باید ضمن اینکه روحیه سخت‌کوشی، خوداتکایی و زحمتکشی را به ارث ببرند، لازم است نازپروردگی را کنار بگذارند.

در این راستا، لازم به ذکر است برای هر حکمرانی اصلاح یا تغییر قراردادهای اجتماعی مستلزم خطراتی است. حزب کمونیست چین مدت‌های مدیدی است که مشروعیت خود را براساس افزایش رفاه مادی کسب کرده، ولی حالا که بر غرور جمعی و ملی تاکید بیشتری می‌کند، ممکن است به موازات کند شدن فرآیند رشد اقتصادی چین، انتخاب‌ها و اهرم‌های شی جین‌پینگ نیز تغییر کرده یا حتی کاهش یابند.

اخبار برگزیدهپیشنهاد ویژهسیاسی
شناسه : 304521
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *