تکذیب حقایق بازار
به گزارش جهان صنعت نیوز: در واقع فعالان اقتصادی بر این باور هستند که نهتنها به نامگذاری سال جاری از سوی رهبری مبنی بر حل مشکلات حوزه تولید توجهی نشده، بلکه حتی چالشهای جدیدی نیز از سوی دستاندرکاران دولت سیزدهم ایجاد شده که ماندگاری در بخشهای مولد را غیرممکن کرده است. در این میان آنچه باعث گلایه و ناراحتی تولیدکنندگان و تجار میشود این است که مسوولان امر حتی حاضر به پذیرش واقعیتهای بازار نیستند و با اعلام آمار و ارقامی دلبخواهی، سعی بر خوب جلوه دادن شرایط دارند تا هر طور شده بر مسندی که بر آن تکیه زدهاند، باقی بمانند.
به عنوان مثال، در شرایطی که شاهد کاهش سرمایهگذاری در کشور از سوی سرمایهگذاران داخلی و خارجی هستیم و مهاجرت نخبگان، پزشکان و مهندسان به امری معمول تبدیل شده است، با اظهارنظری از سوی وزیر صمت مواجه میشویم که به شدت جای تامل دارد. سید رضا فاطمیامین در نشست هماندیشی با منتخبی از اصناف و اتحادیههای سراسر کشور اعلام کرده است که تولید محوریترین موضوع اقتصاد کشور است و در ادامه مدعی آن شده که امروز امیدی در فعالان اقتصادی شکل گرفته که باید تقویت شود. وزیر صمت همچنین اعلام کرده است که اصلاح برخی زیرساختها سبب شده تا اتفاقات خوبی را در حوزه تولید شاهد باشیم.
این اظهارنظرها در حالی از سوی وزیر صمت مطرح میشود که با افزایش دوباره نرخ ارز و عبور آن از مرز ۳۶ هزار تومان و همچنین تبعات ناشی از آن که تا ماههای آینده دامن مردم و فعالان اقتصادی را گرفته است، ناامیدی در جامعه تشدید شده و مردم و مدیران شرکتهای تولیدی نمیتوانند برای یک هفته آینده خود برنامهریزی کنند. با این حال اما فاطمیامین در واکنش به مشکلاتی همچون کمبود ارز در بازار نیمایی و نوسان قابل توجه نرخ ارز اعلام میکند که حرکت نرخ ارز بازار آزاد به سمت ۳۶ هزار تومان کاذب بوده و چیزی جز عملیات روانی نیست.
چنین صحبتهایی از آن جهت باعث تاسف میشود که مسوولان کشور نهتنها درکی از شرایط موجود و فشاری که روی دوش مصرفکننده و تولیدکننده قرار گرفته، ندارند بلکه حاضر به پذیرش این واقعیات و تغییر رویه خود هم نیستند. در صورتی که اگر مسوولان کشور واقعیتها را قبول میکردند و با صداقت با مردم سخن میگفتند، این امید وجود داشت که با مشورت آنها با صاحبان فن و متخصصان، تغییری در امور حاصل شود و بهبودی اتفاق بیفتد. در این بین موضوع دیگری که به شدت ناراحتکننده است اینکه مسوولان کشور حتی برای درک و شعور مخاطبان خود که مردم هستند، نیز ارزشی قائل نیستند و در شرایطی اعلام میکنند نوسان نرخ ارز کاذب و جنگ روانی است که مردم طی یکی، دو هفته اخیر با پوست و استخوان خود گرانیهای ناشی از نوسان نرخ ارز را تجربه کردهاند و به خوبی میدانند که حتی اگر نرخ ارز با اقدامات تصنعی دولت کاهش هم پیدا کند، خبری از ارزانی و آرامش بازار نیست.
با این حال سیدرضا فاطمیامین در نشست هماندیشی با منتخبی از اصناف و اتحادیههای سراسر کشور، اظهار کرد: رصد ثبت سفارشها و تخصیص ارز نشان میدهد که به هیچ عنوان در بازار نیمایی کمبود ارز وجود ندارد و به ویژه واردکنندگان میتوانند شهادت دهند در مقایسه با ۶ ماه قبل یا حتی یک سال قبل، وضعیت تخصیص ارز بسیار بهتر شده است.
وی گفت: با این وجود حرکت نرخ ارز بازار آزاد به سمت ۳۶ هزار تومان کاذب بوده و چیزی جز عملیات روانی نیست.
افزایش قیمتها به هیچ عنوان قابل قبول نیست
فاطمیامین تاکید کرد: با توجه به اینکه همه واحدها به ویژه تولیدکنندگان به راحتی میتوانند از بازار نیمایی ارز مورد نیازشان را تامین کنند، بر این اساس افزایش قیمتها به هیچ عنوان قابل قبول نیست و باید تمرکز کنیم که این جو روانی که بازار ارز را متلاطم میکند اثر خود را به صورت گرانفروشی نشان ندهد.
وی خاطرنشان کرد: اصناف و تولیدکنندگان با وجود همه تحریکات و عملیات رسانهای دشمن، تاکنون عملکرد بسیار خوبی داشته و تحتتاثیر القائات و جنگ روانی قرار نگرفتهاند.
وزیر صنعت، معدن و تجارت در ادامه، محوریترین موضوع اقتصاد کشور را تولید برشمرد و گفت: تاکنون حدود ۲ هزار شاخص و ۳۰۰ داشبورد مدیریتی تعریف شده و با پیشبینی یک اتاق پایش تا پایان سال قادر به رصد همه متغیرها و شاخصها خواهیم بود که این مهم پیشبینیپذیری در تولید و اقتصاد کشور از سه ماه قبل را به دنبال خواهد داشت. فاطمیامین خاطرنشان کرد: امروز بررسی شاخص تولید حاکی از روند بسیار خوبی است و در اکثر محصولات افزایش تولید به ثبت رسیده است.
وی ادامه داد: در بهار امسال صنعت رشد ۱/۵ درصدی تولید را ثبت کرد، در حالی که رشد اقتصادی کشور کمی بیش از سه درصد بوده است. وزیر صمت اضافه کرد: شاخص دیگر تولید شرکتهای بورسی است که بیش از ۵۰ درصد تولید کشور را در اختیار دارند که در مهرماه امسال در همسنجی با سال گذشته ۷/۷ درصد رشد داشته است.
رشد ۵/۶ درصدی تولید شرکتهای بورسی در شهریورماه
فاطمیامین بیان داشت: رشد تولید این شرکتها در خردادماه ۵/۲ درصد، تیرماه ۸/۵ درصد، مردادماه ۴/۶ درصد و شهریورماه ۵/۶ درصد بوده است. به گفته وی، این آمار نشاندهنده روند بسیار مناسب تولید بود و به همین ترتیب رشد اشتغال و سرمایهگذاری را به دنبال خواهد داشت.
وزیر صمت اظهار کرد: شاخص سرمایهگذاری نیز در بهار امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۸/۵ درصد رشد داشته است، همچنین در ۶ماهه نخست امسال رشد ۱۳ درصدی صادرات به ثبت رسید و بر این اساس روندها مطلوب است.
فاطمیامین بیان کرد: اصلاح برخی زیرساختها سبب شد تا اتفاقات خوبی را در حوزه تولید شاهد باشیم؛ از جمله همه سهمیهها در فلزات و فولاد برداشته شد و مشکل مواد اولیه را در حوزه فولاد به طور کلی حل کردیم.
وی بیان کرد: امروز امیدی در فعالان اقتصادی شکل گرفته که باید تقویت شود بنابراین سال آینده را سالی بهتر نسبت به امسال میدانم، زیرا بسیاری از کارها در نیمهراه هستند.
عضو کابینه دولت سیزدهم خاطرنشان کرد: از جمله این اقدامات تامین مالی زنجیرهای است که در نظر داریم آن را به کارتهای اعتباری متصل کنیم و اصناف در به ثمر نشستن آن نقش ویژه خواهند داشت. فاطمیامین گفت: امروز بیش از ۱۱۰ شهرستان در کشور شناسایی شده که از نظر تولیدی حرفی برای گفتن ندارند و تمرکز کردیم تا با استفاده از توان شرکتهای بزرگ به راهاندازی تولید در این مناطق اقدام کنیم.
کارت اعتباری برای خرید میدهیم!
وی به پایین بودن قدرت خرید مردم اشاره کرد و گفت: قدرت خرید تابعی از درآمدهای شغلی و غیرشغلی، یارانه، تسهیلات و کارتهای اعتباری است. وزیر صمت ادامه داد: در زمینه تسهیلات و کارتهای اعتباری پروژهای را در مراحل آغازین کار داریم که بر اساس آن در نظر داریم به قشری وسیعی از مردم کارت اعتباری برای خرید بدهیم که جزئیات آن اطلاعرسانی خواهد شد.
فاطمیامین یادآور شد: در نخستین گام پس از شروع به کار در مهرماه سال گذشته در این وزارتخانه، بر اصلاح ساختارها و سازوکارها و حل ریشهای مسائل تمرکز کردیم. وی اضافه کرد: به طور نمونه تمرکز بر موضوع صادرات در سال گذشته نتیجه داد و در بازاری همچون آفریقا رشد صد درصدی صادرات به ثبت رسید.
وزیر صمت گفت: تحلیل ما در این زمینه این بود که با توجه به کاهش قدرت خرید خانوار، اگر تولید را گسترش دهیم اما کسی توان خرید نداشته باشد، فایدهای نخواهد داشت، بنابراین بر صادرات تمرکز شد.
فاطمیامین خاطرنشان کرد: باید لوکوموتیو صادرات را مهیا میکردیم تا تولید به حرکت بیفتد و در نتیجه اشتغال و درآمد مردم افزایش یافته و بازار رونق یابد که در بخش صادرات با رشد ۱۳ درصدی جواب گرفتیم.
وی گفت: امروز در مناطقی همچون رباطکریم، سیرجان، زرندیه، ساوه، شهرک محمودیه قم و غیره مشکل کمبود نیروی کار داریم.
اخبار برگزیدهاقتصاد کلانپیشنهاد ویژهصنعت و معدنلینک کوتاه :