غرب از تمام ابزار خود برای فشار حداکثری بر ایران استفاده خواهد کرد/ چالش رژیم ریاض خطرناکتر از رژیم باکو است/ تداوم سیاست خارجی واکنشی، منافع ملی ما را از بین میبرد
به گزارش جهان صنعت نیوز: نادر انتصار ، در پاسخ به این سوال که شاهد افزایش روزافزون تنش در روابط ایران با اروپا هستیم؛ افق این تنش کجاست؟گفت: تا زمانی که اعتراضات در داخل ایران ادامه داشته باشد، تنش در روابط ایران و اروپا ادامه خواهد داشت و اروپا دید خصمانه خود به ایران را ادامه خواهد داد. اروپا، یا حداقل بخش عمدهای از اروپا، به این نتیجه رسیده است که انسجام داخل جامعه ایران سست شده و در مقطع کنونی غرب بهترین فرصت را برای تشدید فشار برای بدست آوردن خواستههای خود و تسلیم ایران در مقابل این خواستهها به دست آورده است.
وی ادامه داد: فراخواندن سفرای اروپایی از تهران قدمی حداقل سمبولیک در این مورد خواهد بود ولی عواقب چنین کاری ممکن است به منافع درازمدت اروپا و اهرم سیاسی و اقتصادی آنها در مقابل ایران صدمه بزند. باید این را در نظر داشته باشیم که اروپا اکنون با چالشهای بزرگ سیاسی و اقتصادی روبرو است و خود جامعه اروپا نیز انسجام سابق را ندارد.
این استاد دانشگاه در پاسخ به این سوال که در راستای تنش در روابط ایران و غرب موضوع پرونده پادمانی ایران در غیاب مذاکرات وین به نقطهای رسیده که نگرانی ارجاع این پرونده به شورای امنیت را افزایش داده، آیا در راستای تنش موجود، غرب ارادهای دارد تا تنش را به اوج برساند، گفت: غرب میتواند آراء اکثریت اعضای شورای حکام سازمان انرژی اتمی را برای محکومیت ایران به دست بیاورد ولی اگر تصمیم بگیرد که پرونده ایران را به شورای امنیت سازمان ملل ارجاع دهد، روسیه و چین احتمالا با استفاده از حق وتوی خود مقابل غرب خواهند ایستاد. غرب از تمام ابزار در اختیارش برای فشار حداکثری بر ایران استفاده خواهد کرد تا تنش با ایران را به اوج برساند و ایران را وادار به تسلیم کند ولی در حال حاضر قادر نیست که کنترل کامل خود را بر تمام اعضای شورای امنیت اعمال کند.
انتصار همچنین در پاسخ به این سوال که در کنار تنش موجود با غرب، امروز تهران با تنش در روابط با جمهوری آذربایجان و همچنین عربستان که ایران را به برنامهریزی برای موشکپرانی متهم کرده، دست و پنجه نرم میکند، چه مولفههایی چنین شرایطی را رقم زدهاند، گفت: هر دو این کشورها مدتی است که تمامیت ارضی ایران را به چالش کشیدهاند و هر دو نیز روی پشتیبانی کشورهای غربی و اسرائیل و همچنین برخی از عواملشان در داخل ایران برای رسیدن به اهداف خود حساب باز کردهاند. در حال حاضر، چالش رژیم ریاض خطرناکتر از چالش رژیم باکو است ولی هردو رژیم در درازمدت به فکر تجزیه ایران و تبدیل ایران به یک کشور ضعیف هستند و امید خود را روی برهم زدن انسجام داخلی ایران و پشتیبانی غرب و اسرائیل از رسیدن به اهدافشان گذاشتهاند.
این تحلیلگر روابط بینالملل در پاسخ به این سوال که امروز انتقادهای فراوانی به سیاست خارجی دولت سیزدهم وارد میشود که سیاست واکنش و نه کنش موثر را در پیش گرفته، ارزیابی شما از عملکرد دستگاه دیپلماسی در شرایط بروز تنشهای فراوان چیست، گفت: متأسفانه سیاست واکنش و نه کنش مدتهاست که یکی ویژگیهای سیاست خارجی ایران بوده است و دولت سیزدهم این روند را ادامه داده است. این انتقاد فقط شامل وزارت خارجه نیست و شامل شورای عالی امنیت ملی کشور هم میشود که سیاست واکنش و نه کنش را دنبال کرده است.
وی افزود: در حقیقت من چون در ایران نیستم و چنان که لازم باشد به ساختار داخلی این دو نهاد و چگونگی کارآمدی آنها دسترسی دقیقی ندارم نمیتوانم دلایل رخوت، سستی و ناجنبی در سیاست خارجی ایران را آنطور که لازم باشد تحلیل کنم ولی موضوع مهم این است که ادامه سیاست خارجی واکنش و نه کنش، نه تنها منافع ملی ایران را تامین نمیکند بلکه آن را از بین میبرد.
اخبار برگزیدهسیاسیلینک کوتاه :