بورس در سایه سقوط نفت
به گزارش جهان صنعت نیوز: نگرانی از رکود و افت تقاضا برای نفت مهمترین عامل قرار دادن بازار نفت در مسیر کاهشی است. جریان کاهشی قیمتها در حالی است که غرب یکی از بزرگترین تحریمهای نفتی تاریخ را علیه روسیه اعمال کرده است. این هفته اتحادیه اروپا به همراه کشورهای گروه ۷ خرید نفت از روسیه را تحریم کردند و شرکتهای مالی و بیمهای اتحادیه اروپا را از ارائه خدمات به محمولههای نفت روسیه منع کردند مگر اینکه این محمولهها زیر نرخ ۶۰ دلار معامله شود. با این حال معاملهگران بر این باورند که این محدودیتها نمیتواند چندان تاثیری بر جریان نفت روسیه بگذارد چراکه همین حالا نفت شاخص روسیه با نرخ حدود ۴۸ دلار در آسیا به فروش میرسد.
حال اما باید دید این کاهش قیمت نفت چه اثری بر بازار سرمایه و روند حرکت شاخص بورس در هفته جاری دارد. آیا باید منتظر سقوط قیمت پالایشیها باشیم؟ همچنین در این گزارش روند بازار سرمایه در هفته جاری بررسی خواهد شد.
بیم و امیدهای بازار زیر سایه نفت
ابهامات و ریسکهای بازار مانع جذب سرمایه شده است و پولها به بازارهای موازی کوچ کردهاند. در چنین شرایطی ابهامات بودجهای و اخبار نگرانکننده درباره توقف فعالیت برخی از صنایع به علت کمبود گاز، بر بدبینیها نسبت به آینده میانمدت و بلندمدت بازار سرمایه افزوده است و به نظر نمیرسد سایه سیاه جمیع این عوامل از سر بازار بگذرد.
نوید رجایی کارشناس بازارهای مالی در گفتوگو با «جهانصنعت» میگوید: «به طور کلی صنعت پالایشی یکی از گروههای بزرگ بورسی است که توانایی تاثیر بر سایر گروههای بورسی را هم دارد اگرچه «کرک اسپرد» در روزهای گذشته افزایش جزئی داشته اما کاهش معنادار آن نسبت به فصلهای قبل و همینطور کاهش قیمت نفت باعث خواهد شد تا سرمایهگذاران در حال حاضر صرفا به دید نوسان به این گروه نگاه داشته باشند .
وی تاکید میکند: با توجه به مفروضات نمیتوان چشماندازی مبنی بر تکرار سودسازی در سال مالی آتی داشت. از سوی دیگر نگاه ویژه دولت و بازیگران در حال حاضر به سوی گروه خودروسازی است و با توجه به عرضه کالا این گروه با افزایش تقاضا روبهرو شده و خودرو و خساپا به عنوان دو لیدر موفق شدند مقاومتهای خود را پشتسر بگذارند.
رجایی با بیان اینکه بورس را از لحاظ سیستماتیک نیز باید مورد بررسی قرار دهیم، اظهار میکند: با توجه به ریسکهای مختلف و همینطور چشمانداز منتفی بودن برجام خریداران فعلا تمایلی به خرید ندارند. تنها نکته مثبت فعلی را میتوان متغیری به عنوان دلار دانست که در حال پیشروی است و همین بر دلار نیما تاثیرگذار است. به طور کل برای هفته آینده انتظار میرود بازار ساکن و نوسانات مثبت در بعضی گروهها مثل خودروییها داشته باشیم.
همچنین وی یادآور شد: مقاومت شاخص ۴۲۰/۱ و حمایت مهم شاخص در محدوده ۳۷۰/۱ است که سرمایهگذاران و معاملهگران باید نسبت به حمایت و مقاومتها توجه ویژهای داشته باشند.
کانال ۴/۱ میلیونی در آستانه از دست رفتن
بورس تهران در حال گذار از شرایطی ویژه است. در طول افت و خیزهای اخیر بازار سرمایه همواره همبستگی مثبتی میان شاخص کل و نماگر هموزن بورس وجود داشته است. در سه روز اخیر اما در حالی که شاخص کل بورس به واسطه نمادهای شاخصساز گامهایی در جهت اصلاح بیشتر برمیداشت، نماگر هموزن بازار در راستای صعود بیشتر عمل میکرد.
روند شاخص کل بورس در هفتهای که گذشت بدین شکل بود که ابتدای هفته با درجا زدن طی شد و نیمه دوم هفته وزن اصلاح به مراتب بیشتر شد. در پایان هفته نماگر اصلی تالار شیشهای با افت ۴۷/۰ درصدی، ضمن کاهش ۶ هزار و ۵۰۰ واحدی با قرارگیری در محدوده یک میلیون و ۴۰۲ هزار واحد در آستانه از دست دادن کانال ۴/۱ میلیونی قرار گرفت.
شاخص کل هموزن اما به واسطه معاملات خوبی که سهام متوسط و کوچکتر در پیش گرفتند توانست پس از اصلاح زمانی مختصر مجددا به روند صعودی خود بازگردد. بهترین عملکرد در هفته جاری متعلق به صنایع هتل و رستوران با ۱۳ درصد، پیمانکاری صنعتی با ۱۰ درصد و گروه مواد معدنی و غذایی با ۸ درصد بازدهی صنایع پیشتاز هفته بودهاند.
تجارنیوز در تحلیلی مینویسد: با وجود اصلاح نسبتا سنگین شاخص کل بورس در هفته جاری نکته امیدوارکننده افزایش چشمگیر حجم و ارزش معاملات در روز پایانی هفته بود. ارزش معاملات خرد (سهام و حقتقدمها) در جریان دادوستدهای روز جاری موفق شد به کانال ۴ هزار میلیارد تومانی دست یابد. حجم معاملات نیز که در هفته جاری به طور میانگین در محدوده ۷ میلیارد برگه سهم بود به ۹ میلیارد برگه سهم رسید.
افزایش حجم و ارزش معاملات حاکی از دست به دست شدن سهام و تزریق پول سهامداران تازه نفس به نمادهای بورسی است. همچنین اصلاح بیشتر بورس باعث شده پس از رشد پرشتاب آبانماه، حالا قیمتها به محدودههای منطقیتری برای خرید نزدیک شوند.
بازارهای مالی و پولی گاه در رقابت برای جذب سرمایه با یکدیگر هستند و گاه همسو و با یک اختلاف زمانی اندک در یک جهت حرکت میکنند. در حال حاضر اما از هر لحاظ بورس پس از رشد همگام و بعضا بیش از تورم بازارهای موازی نظیر مسکن، خودرو، طلا و ارز با درجا زدن و طی کردن روند نزولی در دو سال اخیر عقبماندهترین بازار ممکن به شمار میرود.
سوال اصلی سهامداران اما زمان شروع جبران این عقبافتادگی نسبت به سایر بازارهاست. به نظر میرسد در حال حاضر بازار مسکن زمین بازی پولهای بزرگ است. در حالی که بازار بورس عمدتا با تاخیر و گاه بدون تفاوت نسبت به نرخ دلار واکنش نشان میدهد، نرخها در بازار مسکن به صورت لحظهای به تغییرات نرخ دلار یا حتی نرخ بازار بدهی واکنش نشان میدهند.
زمانی که زمین بازی سرمایههای بزرگ از مسکن به بورس تغییر کند شاهد روانتر شدن حرکت سهام و کلیت بازار سرمایه خواهیم بود. پیشتر این شرایط را بازار سرمایه در دو سال گذشته تجربه کرده بود؛ زمانی که ارزش معاملات روی اعداد ۳۰ هزار میلیارد و بالاتر حرکت میکرد.
اخبار برگزیدهاقتصاد کلانبانک و بیمهپیشنهاد ویژهلینک کوتاه :