xtrim
پیمان مولوی در گفتگو با «جهان صنعت نیوز»؛

دولتمردان درک درستی از اقتصاد ندارند

در حالی که پیش بینی می شد دلار تا پایان سال جاری به حدود 40 هزار تومان برسد، اما این ارز خارجی زودتر از پیش بینی ها حرکت کرده و به نرخ تاریخی خود در کانال 39 هزار تومان رسیده است. اسکناس آمریکایی در حالی مشغول سقف شکنی است که رئیس بانک مرکزی کماکان وعده کاهش قیمت ارز را می دهد.

به گزارش جهان صنعت نیوز: پیمان مولوی، تحلیلگر اقتصادی در این باره می گوید «افزایش قیمت دلار خروجی تورم در اقتصاد است. تورم اقتصاد ایران اکنون به حدود ۴۵ درصد رسیده و تورم آمریکا نیز ۷ درصد اعلام شده است. تفاوت این دو نرخ ۳۸ درصد است با این حساب دلار نقطه تعادلی را می توان بین ۳۳ تا ۳۵ هزار تومان تخمین زد. این اعداد برای اقتصاد ایران چندان شوک آور نیستند و در صورتی که تورم با روند فعلی ادامه داشته باشد کاهش ارزش ریال حتمی خواهد بود».
 
پیمان مولوی در گفتگو با «جهان صنعت نیوز» اظهار کرد: در برخی دوره ها بازار ارز دچار شوک قیمتی می شود و دلار با سرعت بالایی افزایش قیمت پیدا می کند. در خصوص دلایل این موضوع می توان به عملکرد ضعیف دولت، ناآزموده بودن عملکرد رییس بانک مرکزی و همچنین شرایط اقتصادی کشور اشاره کرد. فارغ از اینکه گفتار و عملکرد افراد می تواند بر روند قیمت ارز تاثیر بگذارد، اما نمی توان تاثیر نبود پول و کمبود منابع ارزی، نبود رشد اقتصادی و عدم درآمدزایی دولت را بر قیمت ارز نادیده گرفت.
به گفته وی، در کنار مسائل یاد شده، موضوعی که تاثیر جدی تری بر قیمت دلار داشته این است که مردم به این نتیجه رسیده اند که دولت توانایی جمع کردن شرایط فعلی اقتصادی را ندارد.
 
مولوی تاکید کرد: در دور اول دولت آقای روحانی هم نرخ تورم کنترل شد و هم اقتصاد بهبود پیدا کرد. اما در دور دوم این دولت و با تغییر کابینه اقتصادی، این باور شکل گرفت که افراد حاضر در تیم اقتصادی دولت توان اداره شرایط اقتصادی را ندارند. در حال حاضر نیز آنچه در کنار تورم باعث رشد قیمت دلار می شود عدم کارآمدی دولت است. مردم نیز به این نتیحه رسیده اند که افراد حاضر در این دولت هیچ درکی از رخدادهای اقتصادی که در کف جامعه اتفاق می افتد ندارند. در همین راستا نیز می توان به صحبت های اخیر رئیس بانک مرکزی اشاره کرد که می گوید دلیل رشد قیمت دلار انتظارات تورمی است، این در حالی است که عامل اساسی کاهش ارزش ریال در شرایط فعلی خود تورم است نه انتظارات تورمی.
 
به باور این تحلیلگر اقتصادی، افراد حاضر در تیم اقتصادی این دولت همان هایی هستند که می گفتند تورم را به ۱۵ تا ۲۰ درصد می رسانیم اما اکنون شاخص تورمی به ۴۵ درصد رسیده است. تیم اقتصادی دولت باید جوابگو باشد و به روشنی اعلام کند که ریشه عدم ناکارآمدی ها در چیست؟ چرا این افراد قادر نیستند به گونه ای عمل کنند که توجه و نظر افکار عمومی را به سمت خود جلب کنند؟
 
وی در خصوص وعده کاهش ارز رئیس بانک مرکزی نیز گفت: این موضوع تنها از طریق تزریق ارز به بازار آن هم به صورت موقتی محقق می شود. اما ارزپاشی نیازمند منابع ارزی است. در اقتصاد ایران بارها صحبت از آزادسازی ۷ میلیارد دلار از منابع کشور در کره جنوبی شده است اما تاثیر این خبرها بر بازار ارز ایران چه بوده است؟ واقعیت این است که اگر ارزپاشی می توانست کمکی به حفظ ثبات قیمتی در بازار ارز کند دولت های قبلی هم می توانستند با همین سیاست عملکرد موفقی در زمینه کنترل ارز داشته باشند. این نکته را نباید فراموش کنیم که اکنون ذخایر ارزی بانک مرکزی محدود است و حتی اگر عرضه ارزی هم اتفاق بیفتد تنها در کوتاه مدت می تواند به کنترل نرخ ارز کمک کند.
 
مولوی در خصوص پیش بینی قیمت دلار تا پایان سال هم بیان کرد: واقعیت این است که روند شارپی نرخ دلار همواره با یک روند رو به کاهش در کوتاه مدت روبرو شده است. برهمین اساس، اگر افراد بخواهند در نقاط بالا اقدام به خرید دلار کنند باید نگاهی به روندهای گذشته نیز داشته باشند. برای مثال در سال ۹۷ نرخ دلار به صورت ناگهانی از ۴ هزار تومان به ۱۸ هزار تومان رسید. بعد از آن دلار مدتی را در نرخ ۱۵ هزار تومان سپری کرد تا اینکه در سال ۹۹ و در تیر ماه دلار بار دیگر به ۱۸ هزار تومان رسید. بنابراین این امکان وجود دارد که دولت با ارزپاشی و گفتمان اقتصادی خود تغییری در نرخ ها ایجاد کند که در این صورت امکان کاهش دلار در کوتاه مدت وجود دارد با این حال در بلندمدت تضعیف ریال اجتناب ناپذیر خواهد بود

اخبار برگزیدهاقتصاد کلانپیشنهاد ویژه
شناسه : 315424
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *