برقرسانی کار وزارت نیرو است، نه شرکتهای معدنی
به تازگی در خبرها آمده که عملیات اجرایی احداث نیروگاه برق توسط هشت شرکت معدن و صنایع معدنی به میزان ۴۳۸۰ مگاوات (از مجموع ۱۳.۹۳۵ مگاوات هدف) آغاز شده است. اما کارشناسان باور دارند که برق رسانی را باید وزارت نیرو برعهده گرفته و معدنی ها کار تخصصی معدن را انجام دهند؛ چراکه با تمرکز بر کار تخصصی است که می شود به حل مشکل دست یافت.
به گزارش جهان صنعت نیوز: مساله دیگر اینکه تحلیلگران چندان از آینده همکاری هشت شرکت معدنی برای احداث نیروگاه خوشبین نیستند؛ چراکه باور دارند هرچند این طرح مثبت است و ممکن است به حل مشکل برق معادن کمک کند، اما اغلب طرح ها و تصمیمات قبلی بدون در نظر گرفتن تمامی جوانب پیش رفته و بعد از مدتی با مانع اجرایی روبرو شده اند؛ بنابراین چنین سرنوشتی برای معدنی ها نیز امکان دارد پیش آید.
یک کارشناس معدن در این خصوص به «جهان صنعت نیوز» گفت: اگر تولید برق سود داشت وزارت نیرو و صمت این وظیفه را به بخش دیگری نمی سپردند. اما حالا که با مشکل روبرو شده اند از معدنی ها کمک می خواهند. او خاطرنشان کرد: ازآنجاکه بر اساس تفاهم نامه بین وزارتخانههای صنعت، معدن و تجارت و نیرو، عملیات اجرایی هشت ساختگاه آغاز شده است، این سوال مطرح می شود که چرا وزارت نیرو وظیفه خود را انجام نمی دهد و این مساله را به شرکتهای معدنی واگذار کرده است! درحالیکه وقتی یک مجموعه وظیفه خود را به بخش های دیگر که تخصص این کار را هم ندارند واگذار می کند، نشان می دهد که یک جای کار ایراد دارد.
هر کاری به دست متخصصش
کامران وکیل با بیان اینکه باید بر کار تخصصی تمرکز کرد، خاطرنشان کرد: هر بخشی باید بر اساس وظیفه و توان خود عمل کند. به طور مثال شرکتهای معدنی کار مرتبط با معدن و وزارت نیرو کار برق رسانی را انجام دهد. در این شرایط است که می توانیم در کنار هم پیش برویم، درست چیزی که در کشورهای پیشرفته حاکم است. اما اگر بخواهیم در کار یکدیگر ورود کنیم، به طور حتم به نتیجه خوشایندی نخواهیم رسید؛ چراکه شاهد ورود غیرمتخصص ها در حوزه تخصصی هستیم و مشخص است که چه فرآیندی را به بار می آورد.
مشکل جای دیگری است
این کارشناس معدن با بیان اینکه قبل از هر چیز باید مشکلات کلیدی و پایه ای را حل کرد، گفت: مساله مهم این است که با توجه به کمبود گاز و ناترازی انرژی باید اول از همه ایرادها رفع شود سپس روی پایین دستی ها سرمایه گذاری کرد. بنابراین اول باید بررسی کنیم که چرا با مشکل انرژی مواجه شده ایم و سپس به دنبال راهکار باشیم. در این بین سوال مهم این است که اگر ما مشکل انرژی داشته ایم چرا این همه شرکت معدنی و صنعتی احداث شده است؟! مساله دیگر اینکه حداقل تصمیماتی نگیریم که چند سال آینده دوباره به این فکر کنیم که چرا تمامی جوانب را نادیده گرفتیم!
اهمیت برنامه ریزی
وکیل با اشاره به اینکه امروز کشور از کمبود انرژی و منابع طبیعی رنج می برد، گفت: برای حل مشکلات باید درست برنامه ریزی کرد. چرا که برنامه ریزی های اشتباه امروز ما را به کمبود برقی در تابستان و گاز در زمستان گاز و آب در تمام فصول رسانده است.
این کارشناس معدن تصریح کرد: اگر برنامه ریزی درستی صورت گیرد همکاری شرکتهای معدنی در قالب برق رسانی هم می تواند مثبت ارزیابی شود. اما همه اینها منوط به این است که سیاستگذاری درستی صورت گرفته و در آن تمامی جوانب لحاظ شود.
او در ادامه با اشاره به اینکه تصمیمات گذشته نشان داده که ما گاهی بی برنامه عمل می کنیم، مثال زد: سدی را احداث می کنند بعد از ۵ سال به مشکل برمی خورند! یا مشکلات را روز اول نمی دانستند و یا آگاهانه به این سمت پیش رفته اند که دودش به چشم همه می رود.
مشکل در اجراست
این کارشناس معدن سپس به پروژه انتقال آب خلیج فارس اشاره کرد و گفت: قرار بود این آب از جنوب به چندین شهر معدنی منتقل شود. بودجه های ۱۰۰ هزار میلیارد و ۷۰ هزار میلیاردی نیز تعیین شد و شرکتهای معدنی هم مشارکت کردند. اما این طرح هنوز آماده نشده است درحالیکه قرار بود سال ۱۴۰۰ فاز یک به بهره برداری برسد. بنابراین بیم این می رود که این همکاری جدید نیز به نتیجه ای نرسد و راه به جایی نبرد.
او تصریح کرد: یکی از مشکلات جدی ای که در حوزه معدن کشور ما وجود دارد این است که بر اساس قانون عمل نمی شود. درحالیکه قانون خوب زیاد داریم ولی در اجرا مشکلاتی است که باید جدی گرفت. اگر احداث نیروگاه معدنی هم به همین روش باشد به طور حتم سرونوشت خوشایندی ندارد
اخبار برگزیدهاقتصاد کلانصنعت و معدن
شناسه :
315890
لینک کوتاه :
لینک کوتاه :