xtrim
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس بیان کرد؛

لزوم تامین مالی سیاست تولید بار اول در صنایع بزرگ

در زمینه تامین مالی تولید بار اول، با توجه به مزایای بی شمار بومی سازی اقلام راهبردی صنایع، باید هر ساله بخشی از سود سرمایه گذاری برای این بخش توسط صنایع در نظر گرفته شود. تجربه ما در زمینه نوسازی اقلام اساسی صنعت نفت و بازسازی تجهیزات پالایشگاهی کشورهای دیگر با تجهیزات بومی سازی شده در صنعت پالایشی داخل کشور، بیانگر اهمیت اتخاذ این رویکرد است. باید بیش از پیش به تولید بار اول اقلام راهبردی بپردازیم و تجربه موفق ما در زمینه صنعت نفت گسترش یابد.

به گزارش جهان صنعت نیوز، تحریم فروش تجهیزات و اقلام راهبردی صنایع نفت و گاز تا ماشین آلات مورد نیاز زنجیره ارزش فولاد یکی از راهبردهای مهم غرب بر علیه کشورمان به شمار می رود. غرب در تلاش است از طریق ضربه زدن به صنعت ایران به کشورمان برای قبول شرایط آن ها در مذاکرات فشار بیاورد. تحریم فروش اقلام راهبردی صنایع نفت و گاز به ما در نهایت هزینه تولید را در کشور به میزان زیادی افزایش داد. همچنین با اعمال تحریم‌های جدید از فروش اقلام راهبردی فرآیند تولید صنایع نفت و گاز نظیر کمپرسورها، پمپ‌ها، شیرهای کنترلی، راکتورها و کاتالیست‌ها به ایران ممانعت شد. تحریم و جریمه های سنگین در زمینه ی فروش این اقلام به ایران مدنظر قرار گرفت تا فشار مضاعفی بر صنایع کشورمان وارد شود.

در این وضعیت مدیران صنعتی و مسئولین کشور باید برای حل این مشکل بزرگ اقدامی خلاقانه صورت می دادند و مقابله هدفمند را راه اندازی می کردند. در این زمان بود که با تشدید تحریم‌ها در سال ۱۳۹۷ و خروج ترامپ از برجام، کارگروه تولید بار اول معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری شکل گرفت. این معاونت در راستای بومی‌سازی و تولید بار اول اقلام راهبردی صنایع کشور با تکیه بر توان و دانش شناسایی شده ی شرکت‌های دانش‌بنیان در سطح کشور پیش قدم شد. قبلاً دور زدن تحریم ها و رفع آن ها از طریق مذاکره مدنظر قرار گرفته بود که ما را به نتیجه ی موردنظر نرساند. حالا قرار است از طریق اتکا به توان داخلی به تولید اقلام راهبردی موردنیاز در صنایع بزرگ کشور بپردازیم. نظرات حسن لطفی، عضو کمیسیون اجتماعی مجلس را در این خصوص جویا شدیم که در ادامه می خوانید.

لطفی در خصوص لزوم دانش بنیان شدن صنایع بزرگ از جمله صنعت نفت و گاز در کشورمان تصریح کرد: یکی از بزرگترین مشکلات کشور ما این است که به صنعت و شرکت های دانش بنیان خود به اندازه ی کافی اعتماد نداریم. مسئله ی بعدی اینکه به مرکز پژوهش ها و یا اندیشکده ها در توسعه ی کشورمان توجهی نمی کنیم. وقتی اتاق های فکر و اندیشکده ها را در سطح وسیع در کشورمان نداریم و به شرکت های دانش بنیان به اندازه ی کافی بها نمی دهیم، نمی توانیم توقع داشته باشیم روند توسعه ی صنعتی را طی کنیم. اگر می خواهیم از تحریم ها خلاص شویم، چاره ای نداریم جز اینکه به توسعه ی اندیشکده ها، اتاق فکرها و مراکز پژوهشی در سطح وسیع در کشور روی بیاوریم. باید بررسی کنیم که کشورهای پیشرفته چقدر اندیشکده دارند و ما چقدر اندیشکده در سطح کشور داریم. این اتاق های فکر و اندیشکده ها مبنای توسعه ی هر کشوری هستند و گسترش آن ها در کشور از واجبات است. آمریکا ۱۸۲۸ اندیشکده دارد و چین دارای ۵۰۰ اندیشکده است. ما هم باید به سمت توسعه ی این مراکز حرکت کنیم و دانش بنیانش شدن را هر چه بیشتر در کشورمان توسعه دهیم. تنها راه مقابله ی هدفمند با تحریم ها دستیابی به دانش است.

opal

وی ادامه داد: ظرفیت نخبگانی و انسانی کشور ما کم نیست و به لحاظ منابع مشکلی نداریم. تنها چیزی که لازم داریم این است که این منابع انسانی و طبیعی را سامان دهیم و از آن ها در راستای توسعه بهره بگیریم. دلیل اینکه تا الان رشد نکرده ایم و این اندازه تحریم ها به ما فشار آورده، این است که از تمام ظرفیت نخبگانی، انسانی و طبیعی کشور بهره نبرده ایم. باید استفاده از آن ها در راستای تولید تجهیزات و اقلام راهبردی در صنایع مختلف از جمله نفت و گاز در دستور کار قرار بگیرد.

این عضو کمیسیون اجتماعی مجلس در ادامه گفت: مقام معظم رهبری سال هاست بر تکیه بر توان داخلی در راستای تولیدات بار اول و استفاده از توان ملی برای توسعه تأکید دارند. عملیاتی کردن این خواسته در گروی استفاده ی حداکثری از توان داخلی و دانش بنیانی کشور است. این روند نیازمند پشتوانه ی فکری است که به واسطه ی شرکت های دانش بنیان و اندیشکده ها به دست می آید. در وهله ی دوم نیازمند منابع مالی است که دولت باید آن را تأمین کند. بر اساس قانون بودجه ۵/۱۴ درصد از درآمدهای نفتی متعلق به شرکت نفت است. باید بخشی از آن به تحقیق و توسعه اختصاص داده شود. در زمینه تامین مالی تولید بار اول، با توجه به مزایای بی شمار بومی سازی اقلام راهبردی صنایع، باید توسط صنایع هر ساله بخشی از سود سرمایه گذاری برای این بخش در نظر گرفته شود. تجربه ما در زمینه نوسازی اقلام اساسی صنعت نفت و بازسازی تجهیزات پالایشگاهی کشورهای دیگر با تجهیزات بومی سازی شده در صنعت پالایشی داخل کشور، بیانگر اهمیت اتخاذ این رویکرد است. باید بیش از پیش به تولید بار اول اقلام راهبردی بپردازیم و تجربه موفق ما در زمینه صنعت نفت گسترش یابد.

لطفی خاطرنشان کرد: ما به لحاظ ظرفیت های داخلی کمبودی نداریم و این موضوع را تا الان ثابت کرده ایم. دستاوردهای ما در زمینه ی نظامی نشان دهنده ی قابلیت های داخلی ماست. همچنین مواردی همچون استفاده از دستاوردهای دانش بنیانی در راستای افزایش تولید در پارس جنوبی نیز نشان می دهد که اعتماد به توان داخلی می تواند ما را به موفقیت و تولید صنعتی برساند. صادرات کاتالیست های ایرانی به روسیه نیز نشان دهنده ی ظرفیت های دانش بنیانی ماست که باید حداکثر استفاده را از آن ها ببریم.

 

 

نفت و پتروشیمی
شناسه : 321290
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *