در تابستان، برق و در زمستان، گاز نداریم
ناترازی گاز دامن برق را هم گرفت. به دنبال افزایش مصرف گاز و افت فشار، مردم به استفاده از وسایل گرمایش برقی روی آوردهاند؛ موضوعی که باعث افزایش مصرف برق شده است. تداوم این شرایط ممکن است ناترازی برق را هم تکرار کند، به خصوص آنکه وضعیت تولید برق در کشور محدود است و در تابستان با کمبود تولید برق روبهرو بودیم.
به گزارش جهان صنعت نیوز: مصطفی رجبیمشهدی، سخنگوی صنعت برق گفته در مناطقی که گاز قطع شده، استفاده از هیترهای برقی و یا اسپلیتها رواج بیشتری داشته است. تحلیل مربوط به روز شنبه نشان داد، مناطق شمالی کشور ۹۰۰ مگاوات افزایش مصرف برق ناشی از استفاده از هیترهای برقی را داشتیم.
او درباره روند تامین گاز نیروگاهها باتوجه به شرایط کمبود اظهار داشت: باتوجه به مصرف بالا بخش خانگی و تجاری، گاز تحویلی به نیروگاهها نسبت به دو هفته قبل کاهش داشته است. در حال حاضر بیش از ۶۰ درصد از سوخت نیروگاهها از طریق سوخت مایع نفتگاز و نفتکوره و مابقی توسط سوخت گاز تامین میشود.
به گفته وی از ۱۲۰ نیروگاهی که در اختیار داریم ۱۴ تا ۱۵ نیروگاه از مازوت استفاده و مابقی نفتگاز و گاز مصرف میکنند. در هر حال میزان مصرف روزانه نفتگاز ۲ برابر نفتکوره است. در کل نیروگاههای کشور عمدتا بر پایه گاز طراحی شدهاند ولی در شرایط فعلی ناگزیر باید از سوخت دوم استفاده کنیم. در این شرایط سبد سوخت تحویلی ما مطمئنتر و امکان تامین برق پایدار هم بیش از قبل فراهم است.
سخنگوی صنعت برق همچنین گزارش داده که مصرف برق نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۳ درصد افزایش داشته است. آنطور که رجبیمشهدی میگوید در حال حاضر میزان واردات نسبت به سال گذشته در همین زمان حدود ۲۰ درصد بیشتر است و همچنین صادرات کاهش قابل ملاحظهای پیدا کرده است.
مصرف برق زیاد نشده است
پرویز غیاثالدین، رییس سندیکای شرکتهای تولیدکننده برق درباره احتمال ناترازی گاز در پی افزایش مصرف برق در زمستان به «جهانصنعت» گفت: اکنون ما در شبکه مصرف اضافی برق نداریم. بیشترین مشکل ما کمبود تولید است. این کمبود تولید به دلیل کمبود نیروگاه نیست، بلکه به دلیل نداشتن سوخت نیروگاهها است.
او افزود: بسیاری از نیروگاهها به جای گاز از سوخت مایع مانند گازوییل یا مازوت استفاده میکنند که مردم با مشکل کمبود گاز مواجه نشوند.
غیاثالدین بیان کرد که کمبود گاز باعث افزایش مصرف برق نمیشود. او یادآور شد: در تابستان به دلیل اضافه شدن مصرف سرمایشی مانند کولرها به بار شبکه، مصرف برق حدودا۲۰ هزار مگاوات اضافه میشود. این ۲۰ هزار مگاوات اکنون در فصل سرما حذف شده است.
او ادامه داد: درست است برخی برای تامین گرما در فصل سرما، ممکن است از بخاری برقی استفاده کنند، اما این مصرف برق به وسیله بخاری برقی در فصل سرما عدد قابلتوجهی برای شبکه نیست.
رییس سندیکای شرکتهای تولیدکننده برق در پاسخ به این سوال که آیا راهکاری برای مدیریت مصرف انرژی در حال حاضر وجود دارد، اظهار کرد: راهکار جایگزین در شرایط فعلی برای عبور از مشکل انرژی، معجزه است. زیرا سالهاست که سرمایهگذاری خاصی در تولید برق و تولید گاز نشده است. در تابستانها به دلیل مصرف بالای برق، خاموشی داریم و در زمستان گاز کم داریم. دولت هر سال گاز نیروگاه و صنایع را قطع میکند، تابستان به دلیل کمبود تولید برق، مشکل برق داریم.
او افزود: در شرایط کنونی راهکار کوتاهمدتی هم وجود ندارد؛ به جز اینکه دیواری کوتاهتر از صنایع نیست. به جای اینکه گاز صنایع قطع شود باید سرمایهگذاری بلندمدت انجام شود.
غیاثالدین گفت: اگر اکنون برای این سرمایهگذاری اقدام شود، ممکن است تا ۷، ۸ سال آینده این مشکلات از بین برود. این سرمایهگذاری را هم میتوان با ایجاد انگیزه برای بخش خصوصی تامین کرد.
قانونی که اجرا نشد
کارشناس ارشد انرژی هم در این رابطه به «جهانصنعت» گفت: به اعتقاد من کمبود گازی که داریم ناشی از تصمیمهای غلط ۵۰،۶۰ سال گذشته است. تصمیمهای اداری نادرست که باعث شد منافع ملی در رابطه نفت و مبادلات گاز در منطقه و دنیا از بین برود.
علی شمساردکانی افزود: یکی از در دسترسترین راهکارها این است که از پرمصرفها بهای بیشتری دریافت شود. همه اماکن عمومی، ادارات و حتی در مکانهای مقدس باید هزینه مصرف گاز خود را حتی با قیمت بالاتر پرداخت کنند. در همه جای دنیا این فرمول اجرا میشود و هر کسی مصرف بیشتری دارد باید بهای آن را بپردازد.
وی با اشاره به اجرا نشدن قانون بهینهسازی مصرف انرژی گفت: طبق این قانون مقرر بود تا هر شخصی هر مقدار انرژی سوختی را صرفهجویی کند، هزینه این صرفهجویی به قیمت فوب خلیجفارس به حساب آن شخص واریز شود. اما در وزارت نفت و سازمان برنامه توطئه کردند تا این قانون اجرا نشود و حتی آییننامهای بر ضد متن قانون مورد نظر نوشتند. مجلس هم به این عمل نظارت نکرد.
شمساردکانی افزود: متاسفانه گروهی اجازه ندادند هزینه یک لیتر صرفهجویی بنزین یا یک مترمکعب صرفهجویی گاز، پرداخت شود. این عمل نکردن به قانون و ضدقانون عمل کردن جرم است. امروز سوال این است که چرا گروهی اجازه ندادند قانون بهبود مصرف انرژی اجرا شود.
اخبار برگزیدهصنعت و معدنلینک کوتاه :