xtrim
کووید را جدی بگیرید؛

وضعیت قرمز کرونایی؛ خیلی دور، خیلی نزدیک

این روزها دوباره کرونا جان تازه‌ای گرفته و پس از مدت‌ها که روزهای بدون مرگ کرونایی را شاهد بودیم اکنون به مرگ دورقمی و عدد ۱۵ نفر در یک روز رسیده‌ایم.

به گزارش جهان صنعت نیوزبراساس آمارهای رسمی دیروز ۵۱۱ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی و ۲۵۰ نفر از آنها بستری شدند که این آمار نگرانی بسیاری از پزشکان عفونی را برانگیخته است.  از آنجا که عید باستانی نوروز هم در راه است، مردم باید برای ابتلا نشدن به این ویروس همچنان الزامی برای رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی داشته باشند. اکنون میانگین استفاده از ماسک در شاغلان و خدمت‌گیرندگان به تفکیک اماکن عمومی کشور ۱۸ درصد است، اما با توجه به اینکه موج هشتم کرونا با زیرسویه‌های اومیکرون با همکاری مردم مهار شده است، باید مردم همچنان به استفاده از ماسک در محیط‌های بسته و رعایت نکات و مسائل بهداشتی اقدام کنند. مسوولان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی هم انجام واکسیناسیون کرونا با بیش از ۱۵۵ میلیون دوز واکسن را یکی از مهم‌ترین دلایل کنترل و مهار این ویروس می‌دانند، اما اکنون دو رقمی شدن مرگ‌و‌میرهای ناشی از کرونا در هفته جاری دوباره برخی نگرانی‌ها را به وجود آورده است.

کرونا در روزهای اول شیوع با مرگ ۲ نفر آغاز شد، اما فروردین ۱۳۹۹ با مرگ‌های سه رقمی و ابتلای پنج رقمی روزهای تلخ را برای همه یادآور شد، آبان و مرگ‌های سیاه و دلتا با روزانه ۷۰۰ نفر مرگ و حدود ۴۰ تا ۵۰ هزار نفر مبتلای روزانه را هیچ‌گاه فراموش نخواهیم کرد که واکسیناسیون سراسری این موج‌ها را خاموش کرد. براساس آمارهای وزارت بهداشت از ابتدای شیوع ویروس کرونا از ۳۰ بهمن ۱۳۹۸ تاکنون مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۷ میلیون و ۵۷۰ هزار و ۲۳۲ نفر و مجموع جان‌باختگان این بیماری، به ۱۴۴ هزار و ۸۹۳ نفر رسیدند. تاکنون ۶۵ میلیون و ۲۰۴ هزار و ۶۳۷ نفر دوز اول، ۵۸ میلیون و ۵۹۹ هزار و ۳۶۸ نفر دوز دوم و ۳۱ میلیون و ۶۴۷ هزار و ۲۷۸ نفر، دوز سوم و بالاتر واکسن کرونا را تزریق کرده‌اند و مجموع واکسن‌های تزریق‌شده در کشور به ۱۵۵ میلیون و ۴۵۱ هزار و ۲۸۳ دوز رسیده است. این در حالی است که براساس آخرین به‌روزرسانی‌ها، پس از مدت‌ها یکی از شهرها در وضعیت قرمز کرونا قرار گرفت و تعداد شهرهای با وضعیت نارنجی کشور از ۶ به ۱۳ شهر رسید.

اکنون تعداد شهرهای با وضعیت زرد از ۹۴ به ۱۱۸ شهر افزایش و تعداد شهرهای با وضعیت آبی از ۳۴۸ به ۳۱۶ شهر کاهش یافت. (به همین دلیل اخیرا نیز شرایط پذیرش مسافران ورودی به ایران در آستانه سفرهای نوروزی اعلام شد. بنا بر این اطلاعیه‌ای که از سوی شرکت‌های هواپیمایی اعلام شده تمام مسافران با «تابعیت ایرانی» می‌توانند بدون محدودیت‌های مرتبط با همه‌گیری کووید-۱۹ برای سفر به ایران اقدام کنند. اما مسافران بالای ۱۲ سال با تابعیت «غیرایرانی» می‌توانند با ارائه گواهی‌ واکسیناسیون دو نوبت کرونا که از آخرین نوبت آنها ۱۴ روز گذشته باشد یا با ارائه جواب منفی آزمایش PCR در محدوده ۷۲ ساعت به پرواز، به ایران سفر کنند. این در حالی است که بسیاری از پزشکان عفونی نگران ترددهای بین‌شهری و گردش ویروس کرونا در کشور هستند.)

opal

ماسک بزنید

در همین ربطه «حمیدرضا جماعتی» دبیر کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا گفت: اکنون وضعیت کشور به دلیل استفاده درست از طرح سراسری واکسیناسیون کنترل شده است اما این روزها تعداد موارد ابتلا به کرونا افزایش یافته است؛ اگر سهل‌انگاری‌ها در رعایت نکردن دستورالعمل‌های بهداشتی به‌ویژه استفاده از ماسک در اماکن شلوغ و فاصله‌گذاری اجتماعی از سوی مردم انجام نشود، ویروس دوباره جان می‌گیرد.

وی افزود: بنابراین باید در محیط‌های بسته و پرازدحام از ماسک استفاده شود و رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی در دستور کار جدی مردم باشد چون کرونا نشان داده که در محیط بسته و به دلیل اینکه افراد چهره به چهره روبه‌روی هم هستند، امکان انتقال این ویروس وجود دارد.

این پزشک اظهارکرد: همه اقدامات انجام‌شده در ۲ سال اخیر نشان داده که واکسیناسیون راه مهمی برای نجات کشور از این وضعیت و پایدار ماندن کشور در برابر کروناست، لذا از مردم می‌خواهیم برای تزریق واکسن کرونا زودتر به مراکز مربوطه مراجعه کنند تا دوباره به روزهای تلخ مرگ‌و‌میر کرونایی و اعمال محدودیت‌ها برنگردیم.

او ادامه داد: مردم باید با استفاده از ماسک و رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی در اماکن مسقف شلوغ، پرتردد و پرازدحام، وسایل نقلیه عمومی و بیمارستان‌ها توجه داشته باشند و در فضاهای باز استفاده از ماسک الزامی نیست.

دبیر کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا اظهار کرد: در واقع توصیه‌های جدی برای رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی برای کنترل بهتر این ویروس است و باید این موضوعات از سوی مردم جدی گرفته شود زیرا کرونا نشان داده که با هیچ کسی شوخی ندارد و ممکن است به نوعی همه را درگیر این بیماری کند.

افزایش موارد ابتلا به کرونا

دکتر «پیام طبرسی» عضو کمیته علمی کشوری مقابله با کرونا درباره وضعیت کرونا نیز گفت: در حال حاضر تعداد موارد ابتلا به کرونا افزایش یافته است و روند ابتلا نسبت به چند هفته قبل افزایش پیدا کرده است. با وجود این، باید دید که شرایط بیماری در کشور طی یکی دو، هفته آینده به چه صورت پیش می‌رود، آیا روند صعودی ادامه می‌یابد یا کاهش پیدا می‌کند؟

وی افزود: باید بدانیم که کرونا همچنان وجود دارد و از بین نرفته است. اکثر مواردی هم که سرماخوردگی استنباط می‌شود، کروناست، اما خوشبختانه در عمده موارد بیماری خفیف بوده و مانند سرماخوردگی بروز می‌کند. البته ممکن است در افراد با ریسک بالا مانند مبتلایان به بیماری‌های زمینه‌ای، دچار نقص ایمنی و در سنین بالا، میزان درگیری بیشتر باشد و در بیمارستان بستری شوند. سایر افراد اگر همان رعایت‌های معمول را داشته باشند، احتمالا مشکلی نخواهیم داشت. طبرسی با تاکید بر اینکه در حال حاضر عمده مبتلایان به کرونا، به صورت خفیف به این بیماری مبتلا می‌شوند، گفت: با این حال در مرکزی مانند مسیح دانشوری که مرکز درمانی ارجاعی است، موارد بستری نیز نسبت به یک ماه گذشته بالا رفته است.

طبرسی با اشاره به لزوم رعایت پروتکل‌های بهداشتی در تعطیلات عید، گفت: به ویژه افرادی که عوامل خطر و ریسک‌فاکتور دارند، بیشتر مراقبت کنند. در عین حال باید توجه کرد کرونا جهش‌ می‌کند و در نتیجه واریانت‌های جدید نیز بروز پیدا می‌کنند، اما آنچه عمدتا مطرح شده همان واریانت‌های XBB، BQ1  و… است و واریانت مورد توجه یا نگران‌کننده دیگری فعلا مطرح نشده است.

احتمال بالا رفتن فوتی‌ها

دکتر «بابک عشرتی» معاون فنی مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت درباره چرایی افزایش شهرهای نارنجی و قرمز، گفت: در دی‌ماه اعلام کرده بودیم که از اواخر دی‌ماه و اوایل بهمن‌ماه افزایش موارد کرونا را در کشور خواهیم داشت که همین اتفاق هم رخ داد. در واقع روند افزایشی‌ای که در حال حاضر شاهدیم، همان افزایشی است که انتظار داشتیم در بهمن‌ماه اتفاق بیفتد و همان روند ادامه پیدا کرد. در عین حال تصور می‌کردیم که افزایش موارد شیب تندتری خواهد داشت، اما موارد به صورت کندتر افزایش یافت.

وی با بیان اینکه براساس همین افزایش موارد کرونا برخی شهرها به حد شهرهای قرمز و نارنجی کرونایی رسیده‌اند، افزود: به‌طور کلی زمانی که موارد سرپایی‌مان افزایش می‌یابد، حتما موارد بستری هم افزایش می‌یابد. در عین حال برخی بیماران که به کرونا مبتلا می‌شوند، مشکلات و بیماری‌های زمینه‌ای هم دارند و در نتیجه احتمال افزایش فوتی‌های ناشی از کرونا هم وجود دارد. به هر حال این افزایش قابل پیش‌بینی بود و به نظر می‌رسد که این روند افزایشی هم در چند‌هفته آتی ادامه داشته باشد و در چندهفته آینده این افزایش موارد را داشته و روند افزایشی بماند.

عشرتی با بیان اینکه این افزایش موارد در ادامه پیک هشتم است، گفت: منتها در پیک هشتم موارد آنقدر و به اندازه بهمن‌ماه سال گذشته بالا نرفته است و در عین حال هنوز هم زود است که بگوییم آیا افزایش موارد به اندازه سال گذشته می‌رسد یا خیر. بر همین اساس هم باید مراقب باشیم؛ چراکه کرونا بیماری‌ای است که بعید می‌دانم به این زودی‌ها تمام شود و احتمالا با بشر می‌ماند.

وی درباره دو رقمی شدن فوتی‌ها در روز دهم اسفند ماه نیز گفت: البته این افزایش فوتی‌ها به دلیل تاخیر در گزارش‌دهی‌ها بود، نه به دلیل افزایش موارد. به این معنا که پاسخ آزمایشات با تاخیر گزارش شده بود و همه فکر کردند که تعداد فوتی‌های روزانه افزایش یافته، درحالی که همکاران گزارش فوتی چند روز را به دلیل تاخیر در پاسخ با هم ارائه کرده بودند.

این پزشک درباره پیش‌بینی‌ها از شرایط کرونا در نوروز ۱۴۰۲ نیز گفت: طی چند سالی که با کرونا پیش رفته‌ایم، معمولا بعد از عید و تعطیلات افزایش موارد کرونا را تجربه می‌کنیم که قابل انتظار است. به جز عید ۱۳۹۹ که همه مردم در خانه ماندند، در عید ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ این افزایش بعد از عید رخ داد. بنابراین ممکن است این اتفاق مجددا هم بیفتد و مقداری افزایش را داشته باشیم. البته از آنجایی که ماه رمضان را هم در نوروز داریم، شاید مسافرت‌ها مانند سابق نباشد و کمتر باشد، اما به هر حال باید آماده و مراقب باشیم.

عشرتی تاکید کرد: افرادی که علامت‌دار می‌شوند و علائم‌شان در حد سرماخوردگی است، مانند سوزش گلو، آبریزش بینی، تب، لرز، تا علائم شدیدتر که به سمت تنگی‌نفس و… می‌رود، حتما باید در منزل بمانند. همچنین توصیه می‌کنیم که در فضاهای سربسته ماسک استفاده شود. در عین حال اگر طبق دستورالعمل موعد تزریق دوز یادآور واکسن افراد رسید، حتما آن را تزریق کنند، به ویژه افرادی که بیماری زمینه‌ای دارند.

اجتماعی و فرهنگیاخبار برگزیده
شناسه : 339977
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *