xtrim

دور زدن اعتبارات اکتشافی

جهان صنعت نیوز| سعید صمدی– دولت هیچ هدف و مقصدی برای واگذاری مسوولیت‌های خود در بخش معادن کشور ندارد. هرچه اعتبار برای گشایش این بخش تزریق شود به نوعی هرز خواهد رفت.

تهیه نقشه راه در حوزه معدن و صنایع معادنی یکی از مواردی بوده که در مجلس سال‌ها روی تدوین آن اصرار شده است. حالا زمانی است که در بحث اکتشاف می‌توان از پتانسیل بخش خصوصی استفاده کرد که دولت برنامه‌ای برای آن ندارد.

از سوی دیگر حاکمیت و انحصار دولت اجازه نمی‌دهند بخش خصوصی وارد میدان شود، در حالی که شرکت‌های بزرگ معدنی و صنایع معدنی وجود دارند که حاضر هستند، پهنه‌هایی را بگیرند و کار کنند و هر درآمدی که کسب کردند، بخشی از این درآمد را متعلق به خود دانسته و مابقی را در اختیار دولت قرار دهند، اما متاسفانه درصد تعلق معادن به بخش خصوصی کم دیده شده، لذا سرمایه‌گذار یا رغبت برای سرمایه‌گذاری پیدا نکرده و یا نقاطی خارج از چشم دولت را برگزیده است.

ناامیدی سرمایه گذاران

نبود امکانات علمی و تخصصی از سوی مجریان دولتی در این بخش بسیاری از سرمایه‌گذاران را در بخش معدن نا‌امید کرده و همچنین در شرایطی که دولت اعتبار زیادی ندارد و بودجه‌های عمرانی همچنان زمین خوابیده منطق حکم می‌کند که نباید سرمایه بودجه‌ای به سمت اکتشافات بیاید.

 از سوی دیگر برای گذر از بحران تک‌محصولی در اقتصاد و دستیابی به جایگاه توسعه محصولات معدنی رسیدن به جایگاه توسعه اکتشافات موضوع مطرح شده از سوی فعالان و صاحبنظران در این بخش است اما در صورتی که دولت بتواند به راحتی و در چارچوب‌های مطرح شده بخش‌های مختلف از جمله اکتشافات در حوزه معادن را به بخش خصوصی واگذار کند وجود پهنه‌های ارز‌آور در گوشه و کنار این سرزمین چراغ سبز برای هدایت درست و تدبیر عالمانه برای رسیدن به توسعه معادن است که اکنون این روند از حرکت ایستاده است.

برای هموار کردن این مسیر نخست باید مقررات معدنی اصلاح شود سپس پهنه‌های غیرفعال برای فعال شدن به بخش خصوصی واگذار شوند. تمام برنامه‌ریزی‌ها و سیاستگذاری‌ها در بخش‌های معدنی کشور باید به گونه‌ای باشد که بخش خصوصی توان تجهیز خود را در بهره‌برداری و استخراج معادن به دست آورد.

تحقیقات معدنی

بخشی از کار معدن تحقیقات معدنی است که بر عهده دولت است. اگر دولت تامین هزینه‌های تحقیقات را به عنوان یک وظیفه‌‌ حاکمیتی بپردازد، معادن بزرگ نیز که توانایی انجام تحقیقات را دارند، تامین هزینه تحقیقات را عهده‌دار می‌شوند، در نتیجه شرایط بهتری برای بخش‌های معدنی کشور پیش‌بینی می‌شود.

ژئوفیزیک هوایی، یکی از روش‌های شناسایی ذخایر معدنی در جهان است. نظر به نوع ماده معدنی مورد اکتشاف تعاریف مربوط در نحوه اجرای کار، مشخص شده و بر اساس آن اقدامات لازم انجام خواهد شد.

این موضوع از مسائل کلان اکتشاف بوده که در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری تدریس می‌شود. در معادن بزرگ و جدیدی که از سوی دولت طراحی و تکمیل می‌شود، معمولا از آخرین تکنولوژی‌ها و ابزار روز استفاده می‌شود، ولی مشکلی که وجود دارد در خصوص فرسودگی ماشین‌آلات معدنی در معادن متوسط و کوچک است که به علت موانع متعدد از تکنولوژی‌های روز عقب مانده‌اند.

توجه به بخش‌های معدنی کشور و نوسازی تجهیزات لازم جهت بهره‌برداری و استخراج از معادن در برنامه توسعه پیش‌بینی شده است.

رییس کمیسیون معدن ایران

اخبار برگزیدهاقتصاد کلانپیشنهاد ویژهصنعت و معدنیادداشت
شناسه : 34008
لینک کوتاه :