توضیحات مجلس درباره طرح مالیات بر سرمایه
سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه مالیات بر عایدی سرمایه به معنای مالیات بر مابه التفاوت خرید و فروش است، گفت: بر این اساس در مصوبات مجلس در طرح مالیات بر سوداگری مواردی که مصرفی هستند معاف از پرداخت مالیات بوده و مواردی دیگر یعنی ارز و رمز ارز معافیتی از پرداخت مالیات بر سرمایه ندارند.
به گزارش جهان صنعت نیوز، مهدی طغیانی در تشریح جزئیات مصوبات مجلس در طرح مالیات بر عایدی سرمایه گفت: سوداگری دو بخش دارد؛ یکی مالیات بر معاملات مکرر و دیگری عایدی معاملات مکرر است یعنی اگر خرید و فروشی در بازه زمانی کوتاه آن هم بیشتر از نیاز مصرفی صورت گیرد فرد باید ما به ازای آن مابه التفاوت حاصل شده از خرید و فروش مالیات پرداخت کند.
وی توضیح داد: بر این اساس اگر در یک خانواده پنج نفری همه اعضای آن خانواده که بالای ۱۸ سال هستند هر کدام یک ماشین داشته باشند خرید و فروش آن پنج خودرو مشمول مالیات بر عایدی سرمایه نمیشود. باز هم میگویم این در صورتی است که اعضای آن خانواده بالای ۱۸ سال سن داشته باشند.
وی افزود: حال اگر هر کدام از اعضای آن خانواده بیشتر از یک ماشین داشته باید برای ماشین دوم مابه التفاوت حاصل شده از درآمد خرید و فروش ماشین را مالیات بر عایدی سرمایه بدهند.
سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس همچنین گفت: بازههای زمانی در نظر گرفته شده برای پرداخت مالیات کاهنده است. یعنی هر چه بازه زمانی خرید و فروش کوتاهتر، مالیات بیشتر و هر چه فاصله زمانی بیشتر، مالیات هم کمتر میشود. این بدان معناست که مالیات بر عایدی سرمایه به شیوه پلکانی معکوس عمل میکند. البته این پلکان در برخی از داراییها به صفر نمیرسد و حتی مقداری از آن باقی میماند. چون علاوه بر آنکه معاملات مکرر بد است نگهداریاش هم بد میباشد.
خرید و فروش طلا تا ۱۵۰ گرم مشمول مالیات بر سرمایه نمیشود
طغیانی درباره وضعیت خرید و فروش طلا گفت: طبق مصوبه مجلس خرید و فروش طلا تا ۱۵۰ گرم مشمول مالیات بر عایدی سرمایه نمیشود ولی بیشتر از آن باید فرد مالیات دهد، یعنی مثلا اگر کسی یک کیلو طلا دارد در زمان فروش تا ۱۵۰ گرم مابه التفاوت خرید و فروش طلا معاف از مالیات بر سرمایه است و از ۱۵۰ گرم تا یک کیلو مشمول مالیات بر عایدی سرمایه میشود. ملاک هم فاکتور خرید است؛ برای آنهایی که فاکتور خرید ندارند مهلتی برای درج دارایی در سامانه قید شده که دارایی خود را ثبت کنند.
وی درباره وضعیت خرید و فروش ارز گفت: اگر ارز خریداری شده مصرفی باشد یعنی فرد دلار میخرد که به خارج از کشور سفر کند آن وقت مشمول مالیات بر سرمایه نمیشود به غیر از ارز مصرفی، هیچ معافیتی وجود ندارد لذا اگر کسی ارز به نیت سرمایه گذاری و غیر مصرفی بخرد باید در زمان فروش مابه التفاوت قیمت خرید و فروش را به عنوان مالیات پرداخت کند. مثلا فردی دلار به نرخ ۴۰ هزار تومان خریده و وقتی دلار ۵۰ هزار تومان میشود آن را میفروشد باید برای آن ۱۰ هزار تومان مابه التفاوت خرید و فروش مالیات بر سرمایه پرداخت کند؛ این شامل رمز ارز هم میشود.
سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس با تاکید مجدد بر اینکه مالیات بر عایدی، مالیات بر مابهالتفاوت خرید و فروش است، گفت: اگر مسکن و خودرو مصرفی باشد یعنی یک فرد بالای ۱۸ سال یک مسکن و یک خودرو داشته باشد آنگاه خرید و فروش آن شامل مالیات بر عایدی نمیشود چون مصرفی است؛ از دومین مسکن و خودرو به بعد باید فرد برای مابه التفاوت درآمد حاصله از خرید و فروش آن مالیات بر عایدی بدهد. البته زمین کشاورزی مستثنی شده است.
وی در جمعبندی گفت: باز هم میگویم همه این موارد در صورتیکه فردی بعد از خرید قصد فروش داشته باشد، آنگاه باید مالیات بر عایدی بدهد. پس در موارد مصرفی معافیت وجود دارد. درباره طلا تا ۱۵۰ گرم معافیت دیده شده و درباره ارز و رمز ارز معافیتی نیست.
طغیانی درباره وضعیت کسانی که در حال حاضر دارای تعداد بیشتری از مصرفی خانه و ماشین و یا طلا و ارز هستند، گفت: در قانون مهلتی پیش بینی شده که اگر فرد از قبل دارایی داشته، از بازار خارج شود. مثلا فرد پنج ماشین دارد برای خروج آن فرد از بازار مهلت قانونی ۶ ماه تا یک سال پیش بینی شده تا داراییهایش را تعدیل کند. اگر آن فرد در این مهلت از بازار خارج شد مشمول مالیات بر عایدی نمیشود اما اگر قصد نگهداری داراییاش بیش از مصرف را دارد آن وقت باید مالیات بر عایدی پرداخت کند؛ چند مورد تدوین آئیننامه در طرح دیده شده که این موارد را پوشش میدهد./ایسنا
لینک کوتاه :