متهم افزایش قیمت مرغ: جوجه دلاری
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه و جایگاه دام وزارت جهاد کشاورزی دلایل افزایش قیمت مرغ و گوشت قرمز را تشریح کرد.
به گزارش جهان صنعت نیوز، مدیرکل دفتر بهبود تغذیه و جایگاه دام وزارت جهاد کشاورزی درباره دلایل افزایش قیمت مرغ و گوشت گفت: افزایش قیمت سال گذشته از دی ماه آغاز شد که با تغییر نرخ شدید ارز در بازار مواجه شدیم. در آن مقطع قیمت ارز حاصل از صادرات یا ارز آزاد تقریباً ۳۰، ۳۵ هزار تومان بود. اما با یک جهش به ۵۰ هزار تومان رسید و فاصله ارز نیمایی و ارز آزاد تقریباً دو برابر شد.
سید احمدرضا سیدعلیان افزود: شرکت پشتیبانی امور دام کشور با ذخایر راهبردی که دارد، در شرایط خاص و برای تنظیم بازار وارد بازار میشود. یعنی دو وظیفه عمده شرکت این است که در شرایط گرانی نهاده در کشور با سقف حداکثری ۳۰ درصد وارد بازار شود و نهادهها را تنظیم کند و قیمت آنها را کاهش دهد.
چرا قیمت مرغ و گوشت افزایش پیدا کرد؟
سیدعلیان بیان کرد: بازار باید با شرایط اقتصادی دنیا تطبیق داشته باشد. بازرگانان بخش خصوصی بهخاطر عدم دریافت ارز نیمایی با قیمت مصوب قبلی از بانک مرکزی از عرضه نهادهها به بازار خودداری کردند. این موضوع باعث شوک به بازار و افزایش ناگهانی قیمت مرغ، تخم مرغ و گوشت قرمز شد. بازگشت این افزایش قیمت به نرخ گذشته امکانپذیر نشد.
وی افزود: شرایطی به وجود آمد که ارز با همان قیمت گذشته عرضه و مابهالتفاوت دو هزار و ۷۰۰ تومانی هم به بازرگانان پرداخت شد. تا بخش خصوصی که ۷۰ تا ۸۵ درصد بازار نهادهها را تأمین میکند بتواند همچنان در بازار بماند. اما تلاشهای انجام شده برای واردات نهادهای دامی با قیمت ارز نیمایی چندان موفق نبود. چرا که شرایط کشور بهگونهای است که هر وقت قیمت کالایی افزایش مییابد، بهرغم برگشت قیمت عرضه، قیمت محصول در بازار بالا میماند.
به اعتقاد من دلیل جهش قیمت مرغ و گوشت قرمز در سال ۱۴۰۱ و در آستانه تحویل سال، نبود ارز در یک مقطع بسیار کم یا شارژ نشدن حساب بازرگانان و خودداری آنها از عرضه نهاده در بازار بود. بخشی هم این بود که جوجه شرایط خوبی پیدا کرد و نتوانست به اندازه کافی تأمین شود و این سبب شد که جوجهریزی کاهش پیدا کند.
جوجه ریزی کم، جهش قیمت مرغ را به همراه داشت
سیدعلیان با بیان اینکه در سال گذشته بهطور معمول ماهانه ۱۲۰ میلیون قطعه جوجهریزی داشتیم، گفت: ما باید در یک سال یک میلیارد و ۴۴۰ هزار تُن جوجهریزی میکردیم. اما در اسفند ۱۴۰۱ متأسفانه به دلایلی از جمله افزایش ناگهانی قیمت ارز و خودداری بازرگان از عرضه نهاده، میزان جوجهریزی به حدود ۸۵ میلیون قطعه کاهش پیدا کرد.
این کاهش باعث شد در ایام نوروز و اواخر ماه رمضان نتوانیم به اندازه کافی مرغ به بازار بدهیم و بهرغم برخورداری از ذخایر مرغ بسیار خوب در سردخانهها، مرغ فریزری یا منجمد به بازار عرضه شد که نتوانست بازار را تصرف کند.
جوجهریزی به شرایط طبیعی رسیدهاست
وی خاطرنشان کرد: گرچه شرایط شب عید سال گذشته مناسب نبود و ساماندهی آن کار بسیار پُر انرژی بود. اما بحمدالله اکنون جوجهریزی به وضعیت طبیعی رسیده و شرایط بسیار خوبی دارد. امیدواریم ۱۲۰ میلیون قطعه را که معمولاً میانگین هر ماه است داشته باشیم که در سال یک میلیارد و ۴۴۰ هزار قطعه خواهد شد.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه و جایگاه دام وزارت جهاد کشاورزی درباره راهکارهای جلوگیری از تکرار نشدن موضوع افزایش قیمت گوشت و مرغ اظهار داشت: میزان ارز سالانه عدد مشخصی است؛ ما سالانه برای حمایت از تولیداتمان در دام و طیور و برای اینکه این چهار محصول استراتژیک شیر، گوشت قرمز، گوشت مرغ و تخممرغ در بازار باشد، تقریباً ۹ میلیون تُن ذرت، ۴.۵ میلیون تُن کنجاله سویا و حدود چهار میلیون تُن جو نیاز داریم که برای نمونه، در زمینه ذرت فقط یک میلیون تُنِ آن در داخل تولید میشود.
سیدعلیان ادامه داد: این میزان نیاز سالانه ما در بخش کشاورزی که البته گندم و سایر محصولات هم باید به آن اضافه شود، به تبع محاسبات ارزی حدود ۱۵ تا ۱۸ میلیارد دلار نیاز دارد که دولت باید با نرخ ثابت تأمین کند؛ چون اینها وارداتی است و ما در صنعت طیور ۸۵ تا ۹۰ درصد به نهادهای وارداتی نیازمندیم.
کشاورزیلینک کوتاه :