xtrim

سقوط قیمت دلار یا نوسان کوتاه‌ مدت؟

قیمت دلار پس از مدت‌ها به کانال ۴۰ هزار تومان کاهش یافت. اما آیا می‌توان گفت فعلا قیمت دلار اعداد بالای ۵۰ هزار تومان را نخواهد دید؟

به گزارش جهان صنعت نیوز، اخبار مثبت سیاسی موفق به شکست مقاومت بازار ارز شد و قیمت دلار را نزولی کرد. فشار خبرهای سیاسی اسکناس آمریکایی را وارد پله نهم کانال قیمتی ۴۰ هزار تومانی کرده تا پایین‌ترین قیمت معاملاتی دلار از ابتدای سال جاری به ثبت برسد.

نکته جالب توجه اینکه ریزش قیمت‌ها در بازار ارز، بازار طلا و سکه را نیز با خود همراه کرده است به طوری که سکه امامی بعد از مدت‌ها به زیر ۳۰ میلیون تومان رسید.

اما دلایل ریزش قیمت دلار چیست؟ آیا اقتصاد ایران می‌تواند دلار را در نرخ‌های کمتر از ۵۰ هزار تومان نگه دارد؟

opal

معامله‌گران سه مساله اساسی را در کاهش قیمت دلار موثر می‌دانند.

توافق قریب‌الوقوع ایران و آمریکا

موضوع نخست ادعای اسرائیلی‌ها درخصوص توافق قریب‌الوقوع ایران و آمریکا در زمینه مسائل هسته‌ای است. گزاره‌های اخیر مقامات کشوری درخصوص تداوم روند مذاکرات برجامی در کنار سفر اخیر سلطان عمان را نیز می‌توان مهر تاییدی بر ادعای انجام توافق هسته‌ای ایران و آمریکا دانست.

مقامات داخل کشور از تداوم روند مذاکرات سیاسی ایران با غرب سخن می‌گفتند؛ موضوعی که برخی آن را به سفر سلطان عمان به کشورمان نسبت می‌دادند. در همین راستا گروهی به تبادل زندانیان سیاسی ایران و بلژیک حتی پیش از سفر هیثم ‌بن طارق به کشورمان اشاره و آن را نشانه‌ای دال بر کاهش تنش‌های سیاسی ایران با غرب عنوان می‌کردند.

هرچند انتشار این اخبار کمکی به ریزش آنچنانی قیمت دلار نکرد، اما در هفته‌ای که گذشت فشار خبرهای سیاسی بر بازار ارز بیشتر شد. یکی از خبرهای یاد‌شده که از اهمیت بالایی برای معامله‌گران برخوردار بود ادعای یک نشریه اسرائیلی مبنی بر انجام زودهنگام توافق ایران و آمریکا است. روزنامه اسرائیلی «هاآرتص» در مطلبی از احتمال توافق ایران و آمریکا در هفته‌‌های پیش رو خبر داده است.

دلارهای بلوکه شده ایران

مساله دوم اما خبر آزادسازی دارایی‌های بلوکه‌شده ایران است که دست‌به‌دست می‌چرخد و انتظارات ریزشی در میان معامله‌گران را تقویت کرده است.

هفته گذشته اعلام شد که ۲۴ میلیارد دلار از منابع ایران در خارج از کشور آزاد و وارد چرخه اقتصادی می‌شود. رقم اعلام‌ شده شامل ۱۰ میلیارد دلار از منابع ارزی بلوکه‌شده ایران در عراق، ۷ میلیارد دلار در کره‌ جنوبی و ۶.۷ میلیارد دلار حق برداشت ویژه ایران از صندوق بین‌المللی پول عنوان شد.

برخی این مساله را به سفر اخیر سلطان عمان به ایران نسبت داده‌اند. این گروه می‌گویند که این موضوع منجر به ایجاد تفاهمنامه‌ای با هدف آزادسازی منابع بلوکه‌شده ایران شده است.

هرچند پیش از این نیز بازار در معرض اخباری از این دست قرار داشت، با این حال همزمانی انتشار این موضوع در کنار دیگر خبرهای سیاسی موجب افزایش خوش‌بینی‌ها نسبت به کاهش قیمت دلار شده است.

نشست شورای حکام بدون صدور قطعنامه علیه ایران

پایان نشست چهار روزه شورای حکام بدون صدور قطعنامه علیه کشورمان موضوع مهم دیگری است که فشارها بر کاهش قیمت دلار را تشدید کرده است.

 ناگفته نماند که بازگشایی سفارت ایران در عربستان نیز در این میان بر معاملات بازار تاثیرگذار بوده است. مجموعه این خبرها در کنار هم موجب شده که دلار برای نخستین بار در سال جاری نرخ‌های کمتر از ۵۰ هزار تومان را به خود ببیند.

با این حال کارشناسان می‌گویند دلار برای حفظ محدوده نوسان قیمتی کنونی خود نیازمند ابزارهای قدرتمندتری از قبیل بهبود وضعیت شاخص‌های کلان اقتصادی است. در غیر این صورت بازگشت دلار به مدار صعود دور از انتظار نخواهد بود.

سیگنال کاهشی سیاسی و سیگنال افزایشی اقتصادی قیمت دلار

فردین آقابزرگی، تحلیلگر بازارهای مالی، درباره دلایل کاهش قیمت دلار به «جهان‌صنعت» گفت: یکی از معیارها و شاخص‌هایی که بر افزایش یا کاهش قیمت ارز در همه جای دنیا اثر می‌گذارد مناسبات و مذاکرات سیاسی است. بنابراین طبیعی است که انتشار اخبار سیاسی در ایران باعث افت قیمت دلار یا رشد قیمت آن شود. نکته مهم اما این است که دلیل نوسانات قیمت ارز در اقتصاد ایران را صرفا نمی‌توان به انتشار اخبار سیاسی نسبت داد.

وی اظهار کرد: برخی مسوولان کشور انتظار دارند خبرهای مثبت سیاسی و توافقنامه‌هایی که قرار است در آینده امضا شود، جایگزین کامل متغیرهای کلان اقتصادی شود و به شکل تنها عاملی دربیاید که موجب نوسانات قیمت ارز می‌شود.

 واقعیت این است که ما در حال حاضر با چالش‌هایی از قبیل افزایش حجم نقدینگی، کاهش رشد اقتصادی و عدم تناسب دو متغیر یاد‌شده با یکدیگر و همچنین افزایش انتظارات تورمی هستیم.

 این چالش‌ها نیز موجب شده ناترازی بودجه دولت در سال جاری حداقل ۵۰ درصد افزایش داشته باشد. کسری بودجه تراز عملیاتی دولت به ۷۰۰ هزار میلیارد تومان در سال ۱۴۰۱ بوده که بدون شک این شرایط در سال جاری نیز تداوم خواهد داشت.

آقابزرگی ادامه داد: واقعیت این است که محدوده ۸ تا ۱۰ درصدی تغییرات قیمت دلار در روزهای اخیر می‌تواند حاصل تجربه نوسانات قیمت ارز در ۱۰ سال اخیر باشد. به یاد داریم که بعد از امضای توافق اولیه ایران و آمریکا در دولت یازدهم، بازار ارز بسیار ملتهب‌تر از شرایط فعلی بود.

آن زمان بازار ارز به سرعت در موقعیت ریزشی قرار گرفت اما به فاصله کوتاهی از آن (کمتر از دو ماه از زمان شروع ریزش قیمت دلار) بازار ارز به مدار قبلی خود بازگشت. دلیل این مساله نیز این بود که تحولات سیاسی تنها یکی از پارامترهای تاثیرگذار بر نرخ ارز است و نمی‌توانیم نقش متغیرهای کلان اقتصادی در تغییرات قیمت ارز را نادیده بگیریم.

کالاها با کدام قیمت دلار معامله می‌شوند؟

این کارشناس بازارهای مالی افزود: در حال حاضر نرخ‌گذاری در بازار کالاهای مصرفی، بازار خودرو، بازار کالاهای الکترونیک و همچنین بازار لوازم خانگی با نرخ‌های بالای ۶۰ هزار تومان دلار انجام می‌شود.

واقعیت این است که در بازارهای یاد‌شده هیچ نشانه‌ای از نوسان منفی قیمت دلار نمی‌بینیم و دلار تنها در بازار معاملات غیررسمی ارز عقبگرد قیمتی داشته است.

 نکته مهم‌تر اینکه قیمت‌ها این روزها در بازار ریزش داشته که نمی‌توان آن را یک بازار واقعی قلمداد کرد. چراکه این بازار متشکل نیست و مقامات دولتی نیز معاملات این بازار را قاچاق اعلام می‌کنند.

متغیرهای اقتصادی تعیین کننده قیمت دلار است

آقابزرگی بیان کرد: واقعیت این است که متغیرهای اصلی کلان اقتصادی تعیین‌کننده اصلی نرخ ارز هستند. مادامی که خلق نقدینگی و عدم رشد اقتصادی تداوم داشته باشد، نمی‌توان چندان نسبت به تحولات این روزهای بازار ارز خوش‌بین بود.

نکته مهم‌تر این که حتی خبرهای سیاسی‌ای که گاها منتشر می‌شود، نیز با نوسان همراه بوده است. به‌طوری که یک روز خبر توافق منتشر می‌شود. روز دیگر خبر می‌آید که طرف مقابل هرگونه توافق احتمالی با طرف مقابل را تکذیب می‌کند.

وی در پایان گفت: واکنش شدید بازار ارز به اخبار سیاسی در سال‌های قبل نیز وجود داشته است. همان‌طور که اشاره شد در زمان انجام توافق برجامی در دولت آقای روحانی قیمت دلار به‌طور ناگهانی از ۲۷۰۰ تومان به حدود ۲۳۰۰ تومان پایین آمد. اما اکنون با گذشت چند سال، قیمت ۲ هزار تومانی دلار تبدیل به یک نرخ رویایی شده و روند رشد قیمت دلار همواره و در همه این سال‌ها وجود داشته است.

حتی در سال گذشته نیز دلار در یک مقطعی وارد کانال ۶۰ هزار تومان شد. این نوسانات نشان می‌دهد که بازار ارز همگام با تغییرات اقتصادی رشد می‌کند. قیمت دلار در واکنش به خبرهای مثبت سیاسی تنها در دوره‌ای کوتاه دچار عقبگرد می‌شود.

بنابراین هرچند این روزها شاهد ریزش نرخ ارز به زیر ۵۰ هزار تومان هستیم، اما با نگاهی به تحولات سال‌های گذشته و واقعیت‌های اقتصادی انتظار می‌رود دلار محدوده قیمتی قبلی خود را پس بگیرد و در دامنه ۵۰ تا ۵۵ هزار تومان نوسان کند.

اقتصاد کلانپیشنهاد ویژهطلا و ارز
شناسه : 355235
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *