xtrim
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت از محیط زیست؛

وجود ۲۷۰ میلیون هکتار منشاء گرد و غبار در کشورهای همسایه

معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت از محیط‌ زیست گفت: ۲۷۰ میلیون هکتار منشا گرد و غبار در کشورهای همسایه وجود دارد و هر سال در حدود ۱۴۷ میلیون تُن ریزگرد وارد کشور می‌شود.

به گزارش جهان صنعت نیوز، ایرج حشمتی بعد از ظهر پنجشنبه در نشست کارگروه مقابله با گردوغبار استان در سالن جلسات استانداری اصفهان افزود: هم اکنون ۲۳ استان کشور درگیر پدیده گردوغبار هستند. منشأ بیشتر آن ها ۲۷۰ میلیون هکتار کانون گردوغبار خارجی است. سالانه ۱۴۷ میلیون تن گردوغبار از این کانون‌ها به کشورمان گسیل می شود. استان اصفهان را نیز درگیر می‌کند.

حشمتی ادامه داد: گردوغبار گسیل شده از کشورهای همسایه مشکلات عدیده بهداشتی، تجاری و کشاورزی برای کشورمان بدنبال داشته است.

وی خاطرنشان کرد: سال‌ها استفاده از دیپلماسی برای حل مشکلات محیط زیست مغفول مانده بود. این مهم مورد توجه دولت سیزدهم قرار گرفت. سال گذشته با دستور رییس جمهور نشست منطقه‌ای با شعار محیط زیست برای آینده بهتر با حضور ۱۱ کشور همسایه برگزار شد.

ناسالم بودن هوای کلان‌شهر اصفهان در ۱۲ ماه سال

وی افزود: ۲۱ تیرماه هر سال با پیشنهاد ایران و با وجود تحریم‌های ظالمانه، با موافقت مجمع عمومی سازمان ملل به‌عنوان روز جهانی “توفان‌های ماسه‌ای و گردوغبار” تعیین شد.

معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت از محیط‌زیست گفت: ناسالم بودن هوای کلان‌شهر اصفهان در ۶ ماه ابتدای سال ناشی از گردوغبار و در ۶ ماه دوم به علت پدیده وارونگی هواست. انباشت آلاینده ها که باید برای کاهش آن ها اقدامات موثر انجام داد.

وی تصریح کرد: آلودگی هوا از مهمترین معضلات پنج‌گانه محیط زیست است. بسیاری از مناطق کشور و بویژه کلانشهر اصفهان را آزار می‌دهد.

تاکنون ۲ هزار و ۷۵۰ میلیارد تومان برای مقابله با گرد و غبار هزینه شده است

وی تصریح کرد: امروز بازدیدی از شرق کلانشهر اصفهان انجام شد. مشاهده شد اقدامات خوبی در زمینه مقابله با کانون های گردوغبار در طول این چند سال انجام شده ولی کافی نیست.

۲ هزار و ۷۵۰ میلیارد تومان از اعتبارات صندوق توسعه ملی توسط سازمان حفاظت از محیط زیست برای مقابله با گرد و غبار هزینه شده است.

وی افزود: تاکنون حدود ۲ هزار و ۷۵۰ میلیارد تومان برای مقابله با گرد و غبار توسط صندوق توسعه ملی در اختیار سازمان حفاظت از محیط زیست قرار گرفته. تمام آن هزینه شده است. رقم این اعتبار در سال ۱۴۰۲ نیز، ۳۰۰ میلیارد تومان است که هنوز توزیع نشده است.

کیلومتر بادشکن و تله رسوبگیر احداث شده

وی یادآور شد: در چهار میلیون هکتار از کانون های گرد و غبار کشور عملیات مقابله با گردوغبار انجام شده. در استان اصفهان نیز در ۱۱۲ هزار هکتار عملیات مقابله با گردوغبار انجام شده. ۳۸۰ کیلومتر بادشکن و تله رسوبگیر احداث شده که کافی نیست.

وی اظهار داشت: ۶۸ درصد از کل اعتبارات مقابله با گردوغبار کشور به وزارت جهاد کشاورزی و سازمان منابع طبیعی، ۹ درصد به محیط زیست و ۲۰ درصد به وزارت نیرو تخصیص داده شده. مابقی به سایر دستگاه‌های مرتبط اختصاص یافته است.

حشمتی با اشاره به بازدید امروز از دشت سگزی در شرق اصفهان گفت: اقدامات خوبی از دهه‌های ۷۰ و ۸۰ در این منطقه انجام شده است. نتایج خوبی به ارمغان آورده ولی در این منطقه اراضی وجود دارد که در غالب رفع تداخلات و مثتثنیات اراضی در قالب هیات‌های هفت نفره به افرادی برای کشت واگذار شده است. تاکنون بر روی آن کِشتی انجام نداده اند و اکنون این زمین ها به کانون گردوغبار تبدیل شده‌اند. لازم است با استفاده از قانون به عنوان اراضی بایر شناسایی شده و تعیین تکلیف شوند.

تعهدات کشور و وزارت نیرو در خصوص تأمین آب زاینده‌رود با نگاه کارشناسی محقق شود

استاندار اصفهان نیز بعد از ظهر پنجشنبه در نشست کارگروه مقابله با گردوغبار استان در سالن جلسات استانداری اصفهان افزود: ضروری است تعهدات کشور و وزارت نیرو در خصوص تأمین آب زاینده‌رود با نگاه کارشناسی محقق شود. پروژه‌هایی که از سالهای دور مصوب شده اما بلاتکلیف مانده به چرخه اجرا برگردند.

سید رضا مرتضوی ادامه داد: مساله گردو غبار یکی از چالش‌های اصلی کشور و استان اصفهان است. وضعیت استان اصفهان به دلیل شرایط آب و هوایی، خشکی زاینده‌رود، کاهش نزولات آسمانی، استفاده نامناسب از مراتع، وجود تپه‌های ماسه‌ای و مواردی دیگر در کشور خاص است.

وی تصریح کرد: براساس نقشه‌هایی که توسط دبیر ستاد ملی مقابله با گردوغبار در این نشست ارائه شد، استان اصفهان یکی از استان‌هایی است که شرایط مطلوبی از لحاظ گردوغبار در کشور ندارد. باید به صورت جدی در خصوص این موضوع کار شود.

مدیریت گردوغبار خشکی زاینده‌رود

وی متذکر شد: یکی از مسائل و گلوگاه‌های اصلی که در مدیریت گردوغبار بسیار تأثیرگذار است خشکی زاینده‌رود است. از این رو می‌طلبد در خصوص این موضوع کارویژه‌ای انجام شود.

وی یاد آور شد: حوزه علمی و دانشگاهی استان، پای کار مباحث تخصصی، ارائه راهکارهای جدید و ترسیم برخی چالش‌های اصلی این حوزه است.

استاندار اصفهان بیان کرد: انتظار می‌رود جامعه دانشگاهی استان با تبیین تخصصی شرایط با نگاه کاملا ملی تلاش کنند. برخی مشکلات محیط زیستی کشور در چهارچوب تخصصی و علمی مطرح و بررسی شود.

اصفهان خواستار میزبانی نشست بین المللی «مقابله با گردوغبار» است

وی خاطرنشان کرد: اکنون که با پیگیری‌های مستمر مجموعه دولت، ریاست‌جمهوری و سازمان محیط زیست کشور یک روز به‌عنوان «روز جهانی مقابله با گردوغبار» در تقویم ثبت شده است. نخستین نشست این روز در شهریور ماه سال‌جاری در کشورمان برگزار خواهد شد. اصفهان، خواستار میزبانی این نشست بین المللی است.

وی یادآور شد: تاکنون با این درخواست موافقت نشده. باز هم بر درخواست خود اصرار داریم. در این راستا دوباره مکاتبه‌ای را انجام خواهیم داد. با وزیر امور خارجه نیز رایزنی انجام خواهد شد.

استاندار اصفهان گفت: امیدواریم سازمان محیط زیست کشور نیز مساعدت کند. این میزبانی به استان اصفهان سپرده شود. از این رو سعی می‌کنیم میزبان خوبی برای این نشست باشیم. برای کشورمان آبروداری کنیم.

بیش از هفت درصد مناطق غبارخیز کشور در اصفهان قرار دارد

مرتضوی اظهارداشت: باتوجه به دیپلماسی برتری که دولت سیزدهم در پیش گرفته و تجلی موفقیت‌های این دیپلماسی نیز متبلور شده است. استان اصفهان تلاش می‌کند در میزبانی از این همایش نقش آفرینی کند.

استاندار اصفهان خاطرنشان کرد: حسب گزارشی که در جلسه امروز ارائه شد مدیرکل محیط زیست استان پیگیری کند. کارگروه مقابله با گردوغبار در اسرع وقت در استان تشکیل شود. برنامه منظمی برای تعیین تکلیف وظایف دستگاه‌ها در این خصوص تدوین و تنظیم شود.

منبع: ایرنا

محیط زیست
شناسه : 361476
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *