مجموعه متغیرهای تاثیرگذار بر قیمت مسکن
بخش مسکن در چند سال گذشته شدیدترین دوران تورمی چند دهه خود را تجربه کرد. سیدمحمد مرتضوی، رییس کانون سراسری انبوهسازان ایران متغیرهای اثرگذار بر قیمت مسکن را بر شمرد.
به گزارش جهان صنعت نیوز، آنگونه که دادههای رسمی و برخی برآوردها نشان میدهد میانگین قیمت مسکن در شهر تهران به حدود ۶۵ میلیون تومان رسیده است؛ رقمی که حاکی از افزایش حدود ۱۵ برابر قیمت آپارتمان طی حدود ۵ سال گذشته است.
سیدمحمد مرتضوی، رییس کانون سراسری انبوهسازان مسکن و ساختمان ایران در بخشی از گفتوگوی خود با «جهانصنعت» در خصوص متغیرهای اثرگذار بر قیمت مسکن گفت: در بخش مسکن شاهد تورمهای پیدرپی بودیم؛ موضوعی که موجبات افزایش دستمزدها و نرخ مصالح ساختمانی را فراهم کرده است.
مجموعه متغیرهای دیگری نیز هر کدام در نوع خود به میزان موثری بر افزایش قیمت مسکن تاثیر گذاشتهاند. به عنوان مثال فشاری که از بابت کاهش عرضه مسکن در بازار وجود دارد، میزان تولید مسکن با پیشبینیهایی که در ابتدای دهه ۹۰ وجود داشت، همخوانی ندارد.
او افزود: در طرح جامع مسکن به موضوع ساخت ۸۰۰ تا ۹۰۰ هزار واحد مسکونی در سال اشاره و تکلیف شد. وقتی این اعداد و ارقام به ۳۰۰ تا ۳۵۰ هزار واحد مسکونی در سال کاهش پیدا کرد، طبیعی است که شاهد عدمتعادل میان عرضه و تقاضا در بازار باشیم. اینجا بحث املاک قبضهشده مطرح است؛ املاکی که میتوانند مالکان خصوصی داشته باشند یا در تملک بانکها یا مجموعه نهادهایی باشند. همین موضوع به بحث عدمتعادل میان عرضه و تقاضا در بازار دامن میزند.
مرتضوی اضافه کرد: کاهش عرضه منجر به حاکم شدن فشار تقاضا بر بازار میشود. این هم میتواند یکی از عواملی باشد که باعث افزایش قیمت و به عبارتی گرانی مسکن شود. اینجا ممکن است گرانیهایی به وجود آیند که بخشی از آنها حباب باشد؛ یعنی وقتی در بازاری حرکت میکنیم که دچار عدمتعادل شده و فاصله عرضه با تقاضای واقعی خیلی زیاد است، طبیعتا ممکن است شاهد ایجاد رقابت در خرید باشیم. در چنین شرایطی فشار تقاضا باعث شکلگیری نوساناتی در کوتاهمدت خواهد شد.
لینک کوتاه :