دریاچه ارومیه به خاطرهها میپیوندد
هرچند مسئولین از شرایط مساعد دریاچه ارومیه میگویند، اما انتشار دادههای یک پژوهش نشان میدهد تراز این دریاچه به پایینترین سطح در ۶۰ سال گذشته رسیده است.
به گزارش جهان صنعت نیوز، اما در ایام نوروز امسال تصاویر مردم خوشحال سوار بر قایقهای تفریحی در دریاچه ارومیه در رسانهها منتشر شد و خبر از احیا و زنده شدن حیات در دریاچه داد. خبری که با تکیه بر افتتاح فاز اول کانال انتقال آب زاب، قابل باور جلوه میکرد. اما همه ماجرا این نبود؛ زیرا انتقال آب تنها یکدهم حقآبه دریاچه را تامین میکرد و برای بقیه حقآبه باید تلاش مضاعف میشد.
تراز دریاچه ارومیه به پایینترین سطح در ۶۰ سال گذشته رسید
حالا پس از گذشت تنها چند ماه دوباره حال دریاچه ارومیه خوش نیست. تراز دریاچه ارومیه در سیزدهم خرداد سال جاری به پایینترین سطح در ۶۰ سال گذشته رسیده است. آمار منتشرشده که در نتیجه همکاری طرح تحقیقاتی دریاچه ارومیه با مرکز سنجش از دور دانشگاه صنعتی شریف بهدست آمده، نشان میدهد این عدد کمترین تراز ثبتشده برای دریاچه ارومیه از سال ۱۳۴۳ تاکنون بوده است. هماکنون حجم آب دریاچه از سال ۹۴ نیز کمتر شده است. عدد و رقمی پایینتر از روزهایی که دریاچه با مرگ دست و پنجه نرم کرده و هنوز ستاد احیایی نیز برای نجات آن تشکیل نشده است.
نکته هشداردهنده پژوهش دانشگاه صنعتی شریف که پیشبینی درباره شرایط شهریور پیشرو دریاچه هم بود، این است که «بنا بر روند افت تراز دریاچه ارومیه در فصل تابستان، تراز آب دریاچه ارومیه در پایان شهریور سال آبی جاری به عددی بین ۱۲۶۹.۸ تا ۱۲۶۹.۹ متر از سطح دریاهای آزاد خواهد رسید.» این اطلاعات از یک بحران حکایت داشت که نخستین واکنشهای مسوولان مرتبط رد و تکذیب این اطلاعات بود.
در هر صورت به عقیده بسیاری از کارشناسان حوزه محیطزیست توسعه بیرویه اراضی غیرمجاز و کشتهای پرمصرف، ظرفیت منابع آبی را بهصورت تصاعدی افزایش داده و تامین آب در چند ماه گذشته تنها از خشک شدن کامل دریاچه جلوگیری کرده است.
صحبتهای زیبا، واقعیتهای تلخ
کاهش بیسابقه تراز آب دریاچه ارومیه در حالی بر دامنه نگرانیها از خشکیدگی کامل دریاچه و احتمال وقوع طوفانهای شن در منطقه میافزاید که «مهرنگ دوستیرضایی» مدیر دفتر مطالعات پایه منابع آب شرکت آبمنطقهای آذربایجان غربی، ۸ خرداد ۱۴۰۲ اعلام کرد: «با هدایت منابع آبی به سمت دریاچه ارومیه، حجم آب دریاچه به ۸۰۰ میلیون مترمکعب و سطح تراز آن نسبت به ابتدای سال آبی جاری، ۳۹ سانتیمتر افزایش یافته است.»
از سوی دیگر معاون محیطزیست دریایی و تالابهای سازمان حفاظت محیطزیست خبر میدهد که از ابتدای سال آبی جاری (اول مهر ۱۴۰۱ تا نیمه خرداد ۱۴۰۲) تنها حدود ۸۰۰ میلیون مترمکعب از حقآبه دریاچه ارومیه تخصیص یافته است. این در حالی است که حقآبه تعیینشده توسط سازمان محیطزیست برای این دریاچه، سالانه ۳ میلیارد و ۴۰۰ میلیون مترمکعب است.
سوال اساسی این است که چگونه آمار و ارقام شرکت آبمنطقهای آذربایجان غربی با نتایج منتشرشده همخوانی نداشته و هر کدام وضعیتی متفاوت از آینده دریاچه را ترسیم میکنند؟ آیا همانگونه که مجتبی ذوالجودی معاون محیطزیست دریایی و تالابها خبر داده، دور از ذهن نیست که وضعیت دریاچه تا دو ماه آینده به شرایط بیسابقهای در یک قرن اخیر برسد؟
تایید رسمی کاهش ۰.۹۷ میلیارد مترمکعبی حجم آب دریاچه
کاهش تراز، کاهش شدید سطح آب و همچنین رسیدن حجم آب دریاچه به پایینترین مقدار، اطلاعاتی بود که پژوهش منتشره بر آنها تاکید داشت. حالا دستکم یک مسوول ارشد سازمان حفاظت محیطزیست ایران، بخش مرتبط با کاهش حجم آب این دریاچه را تایید کرده است.
«مجتبی ذوالجودی» معاون محیطزیست دریایی و تالابهای سازمان حفاظت محیطزیست که با «ایلنا» سخن میگفت، ضمن تایید کاهش ۰.۹۷ میلیارد مترمکعبی حجم آب دریاچه، در توضیح دلیل این کاهش هم گفت: «با توجه به افزایش شدت تبخیر در ماههای گرم سال که غالبا تا اواخر مهرماه ادامه خواهد یافت، پیشبینی میشود با ادامه روند کنونی تبخیر آب از سطح دریاچه، تراز دریاچه ارومیه در ماههای آتی کاهش یابد و به کمتر از ۱۲۷۰ متر برسد.»
رسیدن تراز دریاچه به عدد ۱۲۷۰ متر یکی از اعداد منتشرشده در گزارش «اعتماد» بود که حالا از زبان معاون سازمان محیطزیست هم تکرار شده است. او همچنین درباره مساحت و حجم آب این دریاچه گفت: «براساس تصاویر ماهوارهای لندست، مساحت عرصه آبی دریاچه ارومیه در این سطح تراز برابر یک هزار کیلومترمربع است که نسبت به زمان مشابه در سال گذشته ۸۰۱ کیلومترمربع کاهش یافته است. همچنین حجم آب در وضعیت فعلی دریاچه ارومیه براساس اعلام شرکت آبمنطقهای استان آذربایجان غربی، ۱.۳۶میلیارد مترمکعب برآورد شده که این حجم نیز نسبت به زمان مشابه در سال گذشته حدود ۰.۹۷ میلیارد مترمکعب کمتر شده است.»
نکته مرتبط با بیان و تایید چنان اعدادی، تناقض آنها با اظهارات مسوولان ستاد احیای دریاچه و همچنین برخی مقامات ارشد دولتی کنونی است؛ این اعداد به خوبی بحران پیشرو درباره شرایط شمال غرب کشور را هشدار میدهند. در حالی که همین چند روز پیش استاندار آذربایجانغربی که در دولت جدید مسوولیت رییس ستاد احیای دریاچه را هم برعهده دارد، از رسیدن وضعیت دریاچه به «شرایط مطلوب» سخن گفته بود و آن شرایط به گفته خودش مطلوب را نتیجه تلاشها و پروژههای انجامشده در این دولت قلمداد کرده بود.
شهریور تلخ در انتظار دریاچه ارومیه
از جمله نکات دیگر در سخنان معاون سازمان حفاظت محیطزیست، بحث تبخیر شدید آب این دریاچه در چندهفته گذشته بود. او در این باره گفت که «در سال آبی جاری متاسفانه از دهم خرداد با گرم شدن هوا، تبخیر سطحی از دریاچه ارومیه شدت بیشتری گرفته و از آن زمان تا امروز سطح تراز دریاچه ۲۴ سانتیمتر کاهش یافته است. با توجه به تداوم ماههای گرم سال، کاهش بارندگیها و همچنین مصرف عمده آب در بخش کشاورزی، در ماههای آتی روند سطح تراز دریاچه کاهشی خواهد بود و امیدی به افزایش سطح تراز تا اواسط پاییز وجود ندارد.»
تبخیر در فصل گرم سال پدیدهای تازه نیست، اما این میزان تبخیر آن هم در شرایطی که تراز دریاچه به بحرانیترین حالت ممکن رسیده، حکایتی تازه و هشداری جدی برای مسوولان است. به عبارتی سادهتر حالا بحث فراتر از طی شدن یک روند عادی است و آن هم احتمال خشکی دریاچه در شهریور امسال است که اگر این اتفاق رخ دهد، نتایج سوء آن فاجعهای بیسابقه چه در بعد اجتماعی و چه در ابعاد زیستمحیطی و اقتصادی به وجود خواهد آورد. یکی از این آثار سوء که در ماههای گذشته هشدار شدید کارشناسان مدیریت بحران را هم به همراه داشته، هجوم غبارهای نمکی است.
وزارت نیرو مقصر خشکی دریاچه ارومیه!
«محمد درویش» کارشناس محیطزیست وزارت نیرو را مقصر اصلی مرگ دریاچه ارومیه میداند و به «جهانصنعت» میگوید: مشخص نیست چرا پس از این همه مدت هنوز وزارت نیرو از پرداخت حقآبه دریاچه ارومیه شانه خالی میکند. برخلاف تصورات، احیای دریاچه ارومیه با پرداخت حقآبه نیازی به بودجههای هنگفت ندارد. اگر مسوولان مربوطه سالانه ۳.۱میلیارد مترمکعب حقآبه دریاچه را به آن میدادند از مجموع ۷ میلیارد مترمکعبی که دریاچه تولید میشود، تنها ۴ میلیارد برای شرب، صنعت و کشاورزی صرف میشد و این روزها مرگ دریاچه ارومیه را شاهد نبودیم.
وی افزود: وزارت نیرو در حالی آب را به بخش کشاورزی و صنعت پیشفروش کرده است که انگار از بحران زیستمحیطی که ناشی از مرگ دریاچه ارومیه گریبان مردم را میگیرد، خبر ندارد. شاید سودی که از این پیشفروش نصیب وزارت نیرو میشود، آنقدر زیاد است که توجهی به دریاچه ارومیه نمیکنند. بنابراین در چنین شرایطی باید دولت ورود کند. دولت باید معیشتهای جایگزین اعلام کند، موتورپمپها را پلمب و خسارت کشاورزان را پرداخت کند تا حقآبه دریاچه ارومیه آزاد شود.
اگر چنین اتفاقی رخ دهد، این دریاچه طی ۵ سال دوباره احیا میشود. تنها با ۴۰ درصد آن ۷ میلیارد مترمکعب دریاچه احیا میشود، اما اگر همانند سالهای گذشته آن را رها کنند جان میلیونها انسان در خطر است، چراکه با مرگ دریاچه ارومیه طوفانهای شورهزار در منطقه تبریز، شبستر و مراغه شروع میشود. در پی همین اتفاق موجی از مهاجرت اهالی منطقه شمالغربی کشور به سمت زنجان، استان البرز و تهران پدید میآید.
اخبار برگزیدهمحیط زیستلینک کوتاه :
میخواهند برای استخراج لیتیوم از دریاچه اورمیه ، دریاچه اورمیه و بالطبع آزربایجان جنوبی را به خاطره ها سپرده و بیش از ۲۰میلیون نفر رو هلاک کرده و پروژه زمین سوخته رو عملی کنند
سلام خدالعنت کنه باعث وبانی این مصیبت راکه بی خردی وبی مسئولیتی باعث خشک شدن این دریاچه زیباشدلعنت خدابرمسئول بی کفایت✊