ads
xtrim

حقابه ایران از هیرمند در هاله ای از ابهام

معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا با بیان اینکه طبق بازدید گروه فنی اکنون جریان آب در سد کجکی برقرار است و امیدواریم بخشی از حقابه ایران تامین شود، گفت: متاسفانه مقامات افغانستان اجازه بازدید از مخزن سد کجکی را به ایران ندادند.

به گزارش جهان صنعت نیوز، محمد جوانبخت، معاون وزیر نیرو اظهار کرد: طبق معاهده ۱۳۵۱ باید سالانه ۸۲۰ میلیون متر مکعب از آب رود هیرمند وارد ایران شود. به مصرف تامین آب استان سیستان و بلوچستان و زاهدان برسد. اما این اتفاق در چهار سال گذشته رخ نداده و آب موثری رهاسازی نشده است.

وی گفت: یکی از پیش‌بینی‌های معاهده این بوده که هر زمان از آمار طرف مقابل قانع نشدیم درخواست بازدید داده شود. وی گفت: بر این اساس طی ۱.۵ سال گذشته ۳ جلسه با کمیساران و ۲ جلسه حاشیه‌ای برگزار کردیم. اما در هر حال اجازه بازدید داده نمی‌شد. در نهایت بعد از اصرار ما و کمک وزارت امور خارجه پذیرفتند که بازدیدی داشته باشیم. البته باید توجه داشت که بازدید در زمانی که رودخانه بیشترین آبدهی را دارد موثر است.

معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا با بیان اینکه طبق بازدید گروه فنی اکنون جریان آب در سد کجکی برقرار است. امیدواریم بخشی از حقابه ایران تامین شود. او گفت: متاسفانه در این سفر، مقامات افغانستان اجازه بازدید از مخزن سد کجکی را که در تصاویر ماهواره‌ای مشخص است ذخایر آبی مناسبی دارد، به تیم فنی ایران ندادند. در هر حال پیگیری ما ادامه دارد. در بخش‌های مختلف به لحاظ فنی و اجرایی موضوع را دنبال می‌کنیم. هیچ‌گاه از دریافت این حقابه ناامید نیستیم.

محدودیت منابع آب

جوانبخت با تاکید بر اینکه تغییر اقلیم، خشکسالی، سیلاب‌ها باعث شده اتفاقات خاص و جدی در حوزه آب رخ دهد. در هر حال با محدودیت منابع آب مواجه هستیم. او گفت: اکنون توسعه مصرف به موازات محدودیت اتفاق افتاده همواره به تقاضاها در حوزه توسعه مصرف پاسخ داده شد. همین موضوع باعث شده با وضعیت خاصی مواجه باشیم.

وی افزود: همه‌ساله با صدها نقطه دارای تنش در کشور مواجه هستیم. این تنش در برخی نقاط خیلی شدید است. به‌طور مثال سال گذشته شاهد تمام شدن آب سد اکباتان بودیم. امسال سد نهند در تبریز به دلیل اتفاق هیدرولیکی خالی شد. این در حالی است که سال‌های قبل این سد سرریز می‌کرد. اما در هر حال همکاران توانستند یک متر مکعب آب را جایگزین کنند.

جوانبخت در ادامه بیان کرد: امسال برای اولین بار به سد دوستی که تامین کننده آب مشهد است هیچ آبی وارد نشده است. این در حالیست که ما چند پیک طاقت‌فرسا از جمله زمان نوروز، اواخر بهار، اواسط تابستان و انتهای تابستان را در این شهر داریم.

انتقال آب از دریای عمان

وی خاطرنشان کرد: اکنون ۲ سال است که هیچ آبی وارد چاه نیمه‌های سیستان نشده و شرایط سختی را سپری می‌کنیم. البته وزارت نیرو در ۳ فاز بنا دارد که موضوع آب در سیستان و بلوچستان را مدیریت کند. فاز یک اضطراری در حال انجام است و در سال جاری به سرانجام می‌رسد. همچنین ابرپروژه انتقال آب از دریای عمان در دستور کار است.

معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا با بیان اینکه در حوزه تامین آب کشاورزی مشکلاتی داریم. که برای حل این موضوع با تهیه جداول منابع و مصارف خوشبختانه بیشترین سطح زیر کشت محصول استراتژیک گندم را داشتیم. جوانبخت: با همکاری وزارت جهاد کشاورزی برنامه خوبی جهت صیانت از آب‌های زیرزمینی داریم. طبق تکالیف قانونی مثل بند (ع) تبصره ۸ قانون بودجه به بازتخصیص آب به صنایع مکلف هستیم. همچنین مدیریت توام آب و برق برای چاه‌های کشاورزی تکلیف داریم.

جوانبخت با اشاره به اقدامات انجام شده در حوزه دیپلماسی آب، گفت: اکنون با عراق در فضای خوبی قرار داریم. موضوع ارس را با ترکیه در حال پیگیری هستیم. در بخش شرقی کشور بعد از سال‌ها طرف مقابل به تیم فنی ما اجازه داد طبق معاهده از ایستگاه آب‌سنجی دهراوود در بالادست سد کجکی بازدید کنیم. در واقع هرگاه که ما اعتراض داریم می‌توانیم درخواست بازدید داشته باشیم. ما کشور بزرگی هستیم و طبیعی است که مشکلات عدیده‌ای هم داشته باشیم.

منبع: ایسنا

سیاسیمحیط زیست
شناسه : 368184
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *