چرا دماوند لرزید؟
استاد پژوهشگاه زلزلهشناسی گفت: در جایی که زلزله دماوند رخ داده است، گسل مشا وجود دارد؛ همان جایی که ۱۹ اردیبهشت ماه ۱۳۹۹ هم زلزله ای به بزرگی ۵ ریشتردر آنجا به وقوع پیوست و تهران را هم لرزاند.
به گزارش جهان صنعت نیوز، مهدی زارع، زلزلهشناس و استاد پژوهشگاه زلزلهشناسی با اشاره به پس لرزههای زلزله دماوند تهران، اظهار کرد: در جایی که زلزله دماوند رخ داده است. گسل مشا هم وجود دارد. در حال فعالیت است، همان جایی که ۱۹ اردیبهشت ماه ۱۳۹۹ آن زلزله با بزرگای ۵ ریشتر در نیمه شب به وقوع پیوست و آن زمان در تهران نیز آن زلزله احساس شد.
وی افزود: زلزله با بزرگای۳.۹ ریشتری آسیبی ندارد مسأله آن است که در بخش شرقی گسل مشاء ۱۰۰ کیلومتر از جنوب فیروزکوه تا روستای کلان را دربر میگیرد. این فعالترین هسته گسل مشاء براساس دادههای موجود است. دلیل آن هم این است که این گسل در مجاورت آتش فشان دماوند قرار دارد. از آنجایی که دماوند فعالیت دارد روی گسل مشاء تأثیر میگذارد.
زارع گفت: گسل مشاء زلزلههای مهم و شدیدی را پیشتر تجربه کرده است. بررسیهای زمینشناسان نشان میدهد که هر ۱۱۰۰ سال یکبار، یک زلزله با بزرگای بیش از ۷ ریشتر میتوان از این گسل انتظار داشت. چندین زمین لرزه به آن نسبت داده شده است. زلزلههای ۱۶۴۰ میلادی و ۱۸۳۰ میلادی در این منطقه به وقوع پیوسته است. هر دو این زلزلهها به این گسل نسبت دادهاند. اما به هر حال بازگشت ۱۱۰۰ سال یکبار برای یک زلزله با بزرگای بیش از ۷ ریشتر نشان میدهد که باید نسبت به گسل مشاء حساس باشیم. چرا که این نقطه در ۵۰ کیلومتری تهران واقع شده است. در شهرستانهای شرقی تهران در حدود ۲میلیون جمعیت زندگی میکنند. از این حیث این گسل بسیار مهم است.
انتظار میرود یک زلزله بزرگ به وقوع بپیوندد؟
این زلزله شناس ایرانی تأکید کرد: زلزله دماوند در ادامه زلزلههایی است که در سه دهه اخیر با دستگاههای لرزهنگاری پرتعداد به ثبت رساندهایم.
زارع ادامه داد: زلزلهای به بزرگای ۴ ریشتری امکان وقوع پس لرزههای کوچکتری دارد. اما پس از آن ممکن است زلزله بزرگی رخ دهد. کما اینکه پس از پس لرزههای کوچک زلزله ۷.۳ ریشتری در سرپل ذهاب به وقوع پیوست.
وی تأکید کرد: در مجموع کسی نمیتواند مدعی شود که انتظار میرود یک زلزله بزرگ به وقوع بپیوندد.
منبع: فارس
حوادثلینک کوتاه :
خیلی خوبه همه کوهها به پول تبدیل بشه و یعدش که زلزله اومد باز هم نمیفهمن که کوهها نباید بشه تمام کوهها و آتشفشانهای زمین بعد از برخورد ستاره دنباله دار در وسط دریای قدیم و منتهاالیه شمال شرقی که الان ایران شکل داده و کوهها همان امواج دریا بعد از برخورد بودن و مسیر باد در همان مسیر آبها بوده که امروز سرعت باد با نابودی کوهها در قلب ایران زمین شازند محل برخورد دنباله دار بوده و باعث نابودی سیاره خواهد شد