ads
xtrim

طریقه نصب کنتاکتور

کنتاکتور کلیدی مغناطیسی است که به وسیله یک جریان کوچک می تواند جریان بزرگ تر را قطع و وصل کند. کنتاکتور ها از دو نوع تک فاز و سه فاز تشکیل شده اند و امروزه در مصارف صنعتی بسیار به کار می روند.

کنتاکتور کلیدی مغناطیسی است که به وسیله یک جریان کوچک می تواند جریان بزرگ تر را قطع و وصل کند. کنتاکتور ها از دو نوع تک فاز و سه فاز تشکیل شده اند و امروزه در مصارف صنعتی بسیار به کار می روند. طریقه نصب کنتاکتور سه فاز و تک فاز کمی متفاوت از یکدیگر است. از این رو ما در این مقاله قصد داریم تا نحوه نصب هرکدام از این کنتاکتور ها را به صورت کامل شرح دهیم.

نحوه نصب کنتاکتور سه فاز

از آنجایی که موارد استفاده کنتاکتور سه فاز بیش تر از انواع تک فاز است و اینکه کنتاکتور های تک فاز به سختی در بازار پیدا می شوند، بنابراین در ابتدا به فرآیند چگونگی نصب کنتاکتور سه فاز می پردازیم.

مرحله اول، انتخاب کنتاکتور مناسب

در اولین قدم لازم است تا یک کنتاکتور مناسب با در نظر گرفتن معیارها و پارامتر هایی نظیر:

۱-ولتاژ موجود به منظور تحریک بوبین

۲-جریان مورد نیاز بار که در خروجی وصل می شود

۳-ولتاژ مد نظر که به کنتاکت ها متصل می شود انتخاب کنید.

بنابراین حتما این سه مورد را در زمان تهیه کنتاکتور در نظر داشته باشید و در صورت نیاز از فروشنده درباره آن ها اطلاعات کافی کسب نمایید.

مرحله دوم، خواندن راهنمای نصب کنتاکتور

در مرحله بعد می بایست به مطالعه راهنمای نصب کنتاکتور تهیه شده بپردازیم و ورودی A1 و A2 را به منظور سیم کشی ولتاژ تحریک بوبین بیابیم. علاوه بر این مورد، ممکن است برخی از کنتاکتور ها در کنار ۳ کنتاکت یعنی L1، L2 و L3 که برای اتصال ۳ فاز استفاده می شوند، دارای کنتاکت های اضافی نظیر NO یا NC و حتی هر دو آن ها باشند.

مرحله سوم، وجود یا عدم وجود کنتاکت کمکی

برخی از کنتاکتور ها از کنتاکت کمکی بهره می برند و لازم است تا وجود یا عدم وجود آن را بررسی کنیم. البته کنتاکت به عنوان یک تجهیز جانبی نیز به فروش می رسد و می توان از آن در مدار فرمان استفاده کرد.

مرحله چهارم، آماده کردن کنتاکتور

در این مرحله ابتدا کنتاکتور خریداری شده را بر روی ریل نصب نمایید و سیم های تحریک و قدرت را به آن برسانید. توصیه می شود تا سیم ها را شماره گذاری کنید تا در آینده بتوانید فرآیند عیب یابی تابلو را راحت تر انجام دهید. سپس از قطع بودن برق تابلو برق اطمینان حاصل کنید.

مرحله پنجم، آماده کردن سیم ها

با ابزاری مناسب و به اندازه ۱.۵ سانتی متر روکش کابل ها و سیم ها را جدا کنید. چنانچه سیم مد نظر از انواع رشته ای محسوب می شود، رشته ها را با دقت به یکدیگر بتابانید تا هیچ رشته آزادی وجود نداشته باشد. در نهایت سیم ها را به وسیله ابزار آلات مناسب سرسیم بزنید.

مرحله ششم، پرداختن به اتصالات

به کمک پیچ گوشتی به باز کردن پیچ های ورودی بپردازید و سیم ها را داخل ترمینال جایگذاری کنید. سپس پیچ ها را محکم کرده و ببندید. در فرآیند برقراری اتصالات پیشنهاد می شود تا به نکات ذیل توجه کنید:

تنها قسمتی که می بایست داخل ترمینال قرار داشته باشد، هادی سیم است. همچنین روکش سیم یا سرسیم نباید وارد ترمینال شود. در هنگام بستن پیچ ها فشار زیادی به آن ها وارد نکنید. زیرا با فشار زیاد پیچ ترک خورده یا رزوه مهره خراب می شود. با این وجود در هنگام راه اندازی، با ضربات کنتاکتور پیچ ها شل خواهند شد و اتصال قطع می گردد.

مرحله هفتم، فرآیند تحریک کنتاکتور

به وسیله متصل کردن برق ورودی بوبین می توان کنتاکتور را تحریک کرد. در این فرآیند شما می بایست یک صدای کلیک بشنوید. به محض شنیده شدن این صدا ولتاژ را قطع کنید.

مرحله هشتم، متصل کردن خروجی ها

به مانند مرحله شش، خروجی را سیم کشی می کنیم و پیش از راه اندازی تابلو، اتصالات را دوباره مورد بررسی قرار می دهیم.

نحوه نصب کنتاکتور تک فاز

کنتاکتور های تک فاز به مانند یک رله قدرت عمل می کنند و در مدل ها و ابعاد همانند فیوز مینیاتوری موجود هستند. عملکرد این نوع از کنتاکتور ها دقیقا شبیه به انواع سه فاز است و تنها تفاوت موجود در میان آن ها این است که در انواع تک فاز یک تیغه قدرت وجود دارد.

همانطور که پیش تر اشاره شد، کنتاکتور تک فاز از آنجایی که تفاوت قیمت چندانی با کنتاکتور سه فاز ندارد و اغلب به سختی در بازار پیدا می شود، بنابراین پیشنهاد می کنیم تا همیشه از مدل سه فاز کنتاکتور ها حتی در صورت کار با برق تک فاز استفاده کنید.

در صورتی که برای مصارف خانگی نیازمند استفاده از کنتاکتور بودید، توصیه می شود تا به وسیله یک کنتاکتور سه فاز در ابتدا سه پایه ورودی L1، L2 و L3 را به یکدیگر جامپر کنید و به فاز وصل نمایید. همچنین در ادامه T1، T2 و T3 را جامپر کرده و به مصرف کننده متصل نمایید. البته علاوه بر جامپر کردن می توانید نول را از کنتاکتور عبور دهید.

عمومی
شناسه : 382654
لینک کوتاه :

1 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ads