ظریف: دوران سلطه بسرآمده است
جهان صنعت نیوز: محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران در نخستین نشست مطبوعاتی خود گفت: رسانه می تواند به آینده جهان شکل بدهد، دوران ابر قدرت ها به سر آمده است و دوران انسان هاست، دوران افراد و مردم آغاز شده است و خوشحالیم که جمهوری اسلامی ایران در طول ۴۰ سال گذشته هیچ وقت در کنار قدرت ها نبوده و در کنار مردم بوده است.
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران در نخستین نشست مطبوعاتی خود گفت: آمریکا در دوران معاصر در هیچ جنگی پیروز نشده است و برای همین است که مجبور شده است به تحریم روی بیاورد. نهاد ها و ارکان ایران را تحریم کرده است. رهبری انقلاب را تحریم می کنند. یک خدمتگزار کوچک را تحریم می کنند. تحریم وزیر امور خارجه یک کشور یعنی در مذاکره و گفت و گو کم آورده اند. مسیری که آنها پیش گرفته اند هر روز به سمت ناکامی در گفت و گو پیش می رود.
ظریف خاطر نشان کرد: دوران کنونی جهان، دوران سلطه نیست، بازیگران متنبه شده اند، انسان قدرتمند شده است، قدرت شما خبرنگاران به خاطر افزایش قدرت انسان است. امروز یک خبرنگار می تواند معادلات را جا به جا کند. این واقعیت دنیای امروز ماست.
وزیر امور خارجه کشورمان تاکید کرد: رسانه می تواند به آینده جهان شکل بدهد، دوران ابر قدرت ها به سر آمده است و دوران انسان هاست، دوران افراد و مردم آغاز شده است و ما خوشخالیم که جمهوری اسلامی ایران در طول ۴۰ سال گذشته هیچ وقت در کنار قدرت ها نبوده است و در کنار مردم بوده است.
وزیر امور خارجه گفت: افرادی که به دنبال خواندن فاتحه دیپلماسی هستند باید خیلی صبر کنند. چه جان بولتون و همراهانش در آمریکا و چه دوستانی در داخل که به دنبال نفی و مرگ مذاکره هسنتند، برای خواندن فاتحه دیپلماسی خیلی باید صبر کنند.
ظریف خاطر نشان کرد: دوران کنونی جهان، دوران سلطه نیست، بازیگران متنبه شده اند و انسان ها قدرتمند شده اند، قدرت شما خبرنگاران به خاطر افزایش قدرت انسان است. امروز یک خبرنگار می تواند معادلات را جا به جا کند. این واقعیت دنیای امروز ماست.
وزیر امور خارجه کشورمان تاکید کرد: رسانه می تواند به آینده جهان شکل بدهد، دوران ابر قدرت ها به سر آمده و دوران انسان ها، افراد و مردم آغاز شده است و خوشحالیم که جمهوری اسلامی ایران در طول ۴۰ سال گذشته هیچ وقت در کنار قدرت ها نبوده و در کنار مردم بوده است.
دوران گفتمان سلطه تمام شده است
وزیر امورخارجه جمهوری اسلامی با اشاره به تیم “بی” و نقشه ریزی این تیم و شرارت آنها در دنیا، گفت: تیم “بی” امروز در دنیا شرارت به پا می کند؛ درحالی که گفتمان ِگفت و گو، صلح، رعایت قانون، فراگیری همراهی و همکاری و همدلی را ایران مطرح کرده است، برای همین است که امروز ایالات متحده در دنیا تنها است؛ ایالات متحده حتی در حوزه هایی که برای دیگران نقش ابرقدرتی دارد مانند موضع نظامی نمی تواند ایجاد ائتلاف کند. کشورها یکی پس از دیگری به رغم ارتباطات خوبی که با ایالات متحده دارند خجالت می کشند اسم شان در یک فهرست همراه ایالات متحده باشد.
ظریف خاطرنشان کرد: دولت ایالات متحده چنین وضعیتی برای خودش ساخته است. قانون گریزی و قانون شکنی و خلاف رفتار انسانی عمل کردن با جلوگیری از دسترسی مردم به دوا، غذا و دارو و با ایجاد فتنه، ایجاد تنش با ایجاد بحران، کارشان است. هر جا که قدم گذاشتند از افغانستان گرفته که پس از ۱۸ سال دارند مذاکره می کنند که با خفت از این کشور خارج شوند تا عراق که حضور ایجاد داعش بود تا سوریه که جز بدبختی برای خود و منطقه ایجاد نکردند تا خلیج فارس که هرگاه به این منطقه قدم گذاشتند فقط جنایت مرتکب شده اند که بدترین آنها کشتار ۵۹۰ نفر انسان بی گناه در حمله به ایرباس هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران بود. هر جا که رفتند جز خفت ندیدند.
وی افزود: ایالات متحده که انقدر به جنگ طلبی می نازد، بگوید از جنگ ویتنام تاکنون کدام جنگ را برنده شده است جز گرانادا. آیا این افتخاری برای ابرقدرت دنیاست که در طول ۷۰ سال گذشته تنها یک جنگ را آنهم در مقابل یک کشور ضعیف برده باشد. هیچ جنگ دیگری را نبرده؛ جنگ ویتنام را باخته است. در منطقه جز نابودی و خسارت ایجاد نکرده است. محکوم به شکست است بپذیریم دوران گفتمان سلطه، ابرقدرتی و دوران گفتمان زورگویی تمام شده است.
وزیر امورخارجه جموری اسلامی با ابراز تاسف از حادثه چند روز گذشته در چند ایالت امریکا، اظهارداشت:با مردم امریکا درگیری نداریم؛ دیروز بسیار ناراحت و متاثر شده ایم که مردم امریکا، مردم بی گناه گرفتار فرهنگ هفت تیرکشی شدند؛ گرفتار فرهنگ قلدری شدند؛ گرفتار فرهنگ زورمداری شدند. گرفتار فرهنگ تقدیس خشونت شدند. فرهنگی که خشونت و کشتن مردم بی گناه را تقدیس می کند فرهنگی که از جنگ به عنوان یک گزینه روی میز صحبت می کند فرهنگ موفقی نیست و در دنیای امروز این گفتمان نمی تواند دوام بیاورد. برای همین مجبورند به تروریسم اقتصادی روی بیاروند.
تحریم وزیر خارجه یعنی شکست در دیپلماسی
ظریف تصریح کرد: برای همین مجبورند تحریم کنند. مسئولان یک کشور را تحریم کنند، رهبری معظم انقلاب را تحریم کنند، یک خدمتگزار کوچکی مثل وزیر امور خارجه را تحریم کنند. تحریم وزیر خارجه یعنی چه؟ یعنی شکست در گفت و گو و دیپلماسی؛ یعنی مخالفت در گفت وگو و این تفاوت دو گفتمانی است که امروز در دنیا مشخص شده است و این تفاوت دو گفتمانی است که یک مسیر محتوم را پیش می رود و هر روز به سمت افول گفتمان سلطه پیش می رود.
وی ادامه داد: دنیای امروز دنیای سلطه نیست بازیگران متنوع شده اند کنش گران متنوع شده اند. انسان قدرتمند شده است. قدرت اصحاب رسانه به خاطر قدرت فرد انسانی است. یک خبرنگار با یک برنامه مجازی می تواند دنیا را تسلیم کند. این دنیای امروز و این ارزش رسانه در دنیای امروز ماست و این مسئولیت رسانه در دنیای امروز ماست. کاری که رسانه می تواند انجام دهد به خاطر این جابجا شدن قدرت به خاطر متنوع و متکثر شدن ابزار قدرت این است که خبرنگار و رسانه می تواند به آینده جهان شکل دهد یک فرد می تواند به آینده جهان شکل دهد. دوران قدرت ها به سر آمده دنیای انسان ها، افراد و مردم آغاز شده است و ما خوشحالیم که در طول ۴۰ سال گذشته جمهوری اسلامی هیچوقت در کنار قدرت ها نبوده در کنار مردم بوده و سیاست خود را براساس استقلال و تکیه بر مردم خود تعیین کرده است. ارتباطش با مردم دنیا است البته ما طرفدار روابط سالم و مبتنی بر منافع متقابل و مشترک با همه کشورها هستیم.
امنیت و پیشرفت ما از مردم ناشی می شود
ظریف تاکید کرد: مبنای کار ما پیروی از دیگران نیست ما امنیت مان را هیچگاه نخریدیم و هیچگاه نمی خریم. امنیت ما قابل خرید و فروش نیست چون امنیت ما از مردم نشات می گیرد پیشرفت مان را هیچگاه نخریدیم و نخواهیم خرید. چون پیشرفت ما از مردم ما نشات می گیرد هر قدر بر ما فشار آوردند هر قدر بر ماتحریم کردند با اتکا به مردم خود پیشرفت کردیم و بعد آمدند گفتند چرا پیشرفت کردید.
وی یادآور شد: زمان جنگ تحمیلی هر چه کردیم هرچه خواستیم به ما سلاح ندادند یک سازوکار بین المللی ایجاد کردند برای اینکه مانع فروش سلاح به ایران شوند؛ ما را از ابتدایی ترین ابزار دفاع از مردم خود محروم کردند. در مقابل شوروی به عراق میگ، فرانسه اگزوسه و میراژ، آمریکا هواپیماهای آواکسش را فرستاد و عربستان تمام اطلاعاتش از مناطق جبهه ما را به عراق داد، انگلیس تانک های خود را فرستاد؛ آلمان سلاح های شیمیایی در اختیار عراق قرار داد.
ایران را با نوکران خود اشتباه گرفتید
ظریف ادامه داد: هیچکس به ما ابزار دفاعی نداد. اما با افتخار این جنگ را با تکیه به مردم از سر گذراندیم. کسانی که آنروز فکر می کردند جمهوری اسلامی ظرف یک هفته نابود می شود کجا هستند و صدام کجاست؟ اینها این کارها را انجام دادند و ما اما روی پای خود ایستادیم و امکانات دفاعی خود را ساختیم؛ موشک های خود را ساختیم؛ توانستیم پهپاد امریکایی را با موشک تمام ساخت ایرانی سرنگون کنیم حالا می گویید چرا شما ساختید؟ برای اینکه شما نمی توانید با تحریم مانع پیشرفت ما شوید. باتحریم نمی توانید جلوی ایرانی را بگیرید.
رئیس دستگاه دیپلماسی ایران خاطرنشان کرد: در مرحله دوم آمدند یک نیروگاه هسته ای یک راکتور تحقیقاتی هسته ای که در دهه ۵۰ ایران ساختند و سپس شروع به سوخت ندادن کردند. بعد مانع شدند دیگران سوخت دهند . خیال کردند ما می گوییم ببخشید نیروگاه و راکتور را می بندیم. چون شما اجازه نفرمودید. اما ما رفتیم و خودمان سوخت مان را ساختیم بعد گفتند چرا سوخت ۲۰درصد را ساختید. برای اینکه شما ایران را با نوکران خود اشتباه گرفتید که از شما امنیت می خرند هر چه شما بفرمایید گوش به فرمان هستند.
هیچ امپراتوری پاینده نیست
ظریف در ادامه گفت: ایران از جنس دیگر و بر چند هزار سال تمدن استوار است. دوران امپراتوری ایران چندین برابر کل عمر ایالات متحده است.
وزیر امور خارجه گفت: برای ما این قدرت گذرا است و هیچ امپراتوری پاینده نیست؛ می دانیم هیچ قدرتی ابدی نیست، تنها ابرقدرت خدا است و ممکن است شما برای برخی خدا باشید، اما هیچگاه برای ایران، خدا نخواهید شد.
ظریف گفت: این بار هم به لطف خدا فشارهای شما را با پیشرفت جبران می کنیم. فشارهای شما را با تاکید بر توان ملی جبران می کنیم، فشارهای شما را با اقتصاد مقاومتی و روابط با کشورهای دیگر و مانند همیشه با اعتقاد به مردم خود، جبران می کنیم، اما پشت مردم قایم نمی شویم.
وزیر امور خارجه گفت: ما خادم مردم هستیم و حمایت از حقوق مردم وظیفه ما است؛ نه تنها وظیفه انسانی و وظیفه اخلاقی، بلکه وظیفه امنیت ملی ما است.
ظریف اظهار داشت: ما از مردم خود شرمنده ایم؛ به مردم خود وام دار و بدهکار هستیم؛ ما خیلی باید کار بکنیم تا بتوانیم آنچه که این مردم برای ما انجام داده اند را پاسخ بدهیم.
وزیر امور خارجه افزود: مردم ولی نعمت و صاحب اختیار ما هستند، ما صاحب اختیار مردم نیستیم. به امید خدا با همین رابطه ای که با مردم در طول چهل سال ایجاد شده و داشته ایم و داریم، هرکس که به این فکر باشد که با فشار بر این مردم بزرگ می تواند به آرزوهای خود برسد حتما این آرزو را به خود به گور می برند.
وزیر امور خارجه در ادامه روز خبرنگار را به همه خبرنگاران تبریک گفت.
در نیویورک به من گفته شد تحریم می شوی
وزیر امور خارجه در نخستین سوالی درباره دیدار با رند پال، سناتور آمریکایی در نیویورک و رد پیشنهاد وی برای حضور در کاخ سفید، گفت: بارها گفتهام که من در زمان حضور در نیویورک، برای شرکت در جلسات مجمع عمومی یا دیگر جلسات سازمان ملل میروم، در حقیقت سفر من به آمریکا نیست. امروز هم به همین محدوده محبوس هستم و خوشبختانه جای دیگر نمی توانم بروم، هرچند که محدودیت برای همکارانم غیرانسانی است، ولی مشکلی ندارم.
ظریف ادامه داد: در نیویورک از صبح اول وقت تا پایان شب ملاقات، مصاحبه یا سخنرانی دارم و یا دیدار با مقامات مختلف را در برنامه دارم. این ملاقاتها از نظر من شفاف است. با افرادی هم که دیدار دارم افرادی خارج از مجموعه قوه مجریه آمریکا هستند؛ سناتورها، نمایندگان، اصحاب رسانهها یا گروههای فکری هستند.
وی با بیان اینکه همه آمریکاییها معتقد به آزادی بیان نیستند و ممکن است برای دیدارکنندگان مشکلی ایجاد شود، اعلام نکردیم که با چه افرادی دیدار میکنم، اظهار داشت: بر این اساس هیچ گاه اعلام نکردیم گروههای نخبگی و سناتورها چه کسانی هستند. اگر آنها خودشان خواستند میتوانند بگویند که با من دیدار کردهاند و چه گفتهاند. ولی روش ما نیست که اعلام کنیم با چه کسانی دیدار میکنیم.
رئیس دستگاه دپپلماسی با بیان اینکه به عنوان دپیلمات باید بتوانم در جلسات مذاکره کنم و طرف مقابلم هم احساس کند که میتواند با من به جای مصاحبه، مذاکره کند، تصریح کرد: اگر قرار باشد که موضوعات مورد گفتوگو را در بیرون طرح کنم، موجب میشود طرف مقابل احساس کند در حال مصاحبه است که این سم مهلکی برای دیپلماسی است. ضمن آنکه به عنوان دیپلمات وظیفهای دارید، دیپلماسی کار خود را پیش ببرید و با دیپلماسی عمومی آن را نباید اشتباه کرد.
ظریف افزود: اگر قرار باشد صورت مذاکرات به عنوان خبر بیرون داده شود، طرف مقابل دیگر در جلسات با شما گفتوگو نمیکند و فقط جملات کلیشهای میگوید. لذا برای همین است که اخبار از ملاقات مختصر است زیرا قرار نیست که دیپلماسی رسانهای را با دیپلماسی رسمی قاطی کنیم. هرچند همه چیز ما شفاف است.
وی با اشاره به سفر خود خاطرنشان کرد: در سفر به نیویورک به من گفته شد که ظرف دو هفته دیگر تحریم میشوم مگر آنکه که آن پیشنهاد را بپذیرم که خوشبختانه قبول نکردم.
افرادی که دنبال فاتحه دیپلماسی هستند باید صبر کنند
وزیر امور خارجه در پاسخ به سوالی مبنی بر تلقی تحریم شما بر پایان مذاکره تاکید کرد: به نظر من مذاکره و دیپلماسی هیچ گاه پایان نمی پذیرد. مذاکره در برنامه کاری من همواره وجود داشته و خواهد داشت. حتی در شرایط جنگ هم مذاکره وجود خواهد داشت.
ظریف با اشاره به دشمنان مذاکره گفت: افرادی که به دنبال خواندن فاتحه دیپلماسی هستند باید خیلی صبر کنند. چه جان بولتون و همراهانش در آمریکا و چه دوستانی در داخل که به دنبال نفی و مرگ مذاکره هسنتند، برای خواندن فاتحه دیپلماسی خیلی باید صبر کنند.
مسئول دستگاه دیپلماسی ایران همچنین در بخش دیگر سوالی مبنی بر علت انجام این تحریم افزود: اقدامی که آمریکا انجام داده است، نشان دهنده وجود دو گفتمان در جهان است. گفتمانی که مبتنی بر گفت و گو و تعامل است و جمهوری اسلامی ایران خود را متعهد به آن می داند و گفتمانی دیگر که آمریما در آن تنها است. شاید کشورهای دیگر جسارت مقابله آن را نداشته باشند، اما در این گفتمان همراه آمریکا نستند. گفتمان مبتنی بر قلدرمآبی، زورگویی و تهدید.
ظریف تاکید کرد: شما امروز نمی توانید یک نفر را پیدا کنید از گفتمان یک جانبه گرایی آمریکا حمایت کند.
نخستین نشست مطبوعاتی وزیر امور خارجه در محل وزارت امور خارجه با حضور خبرنگاران داخلی و خارجی در حال برگزاری است. در این نشست محمود دعایی، علی ربیعی و محمد جواد ظریف در ابتدا به ایراد سخنان خود پرداخته و پس از آن خبرنگاران رسانه های مختلف به طرح سوالات خود پرداختند.
آتش افروز نمی تواند آتش نشان باشد
ظریف در پاسخ به خبرنگار فاینناشل تایمز در خصوص توقیف کشتی انگلیسی در خلیج فارس و احتمال تشکیل ائتلاف بین المللی برای حفاظت از نفت کش ها، گفت: ائتلاف بین المللی برای چه شکل بگیرد، آمریکا مسئول تنش در خلیج فارس است، کسی که آتش افروز است نمی تواند آتش نشان باشد، کافی است آتش افروزی خود را خاموش کند و آن وقت همه چیز خوب می شود.
وزیر امور خارجه با یادآوری حمله به هواپیمای مسافربری ایران و جان باختن ۲۹۰ نفر در این حمله گفت: آمریکا جز خشونت، جنگ و آدمکشی در منطقه نتیجه ای به بار نیاورده است، خود آقای ترامپ می گوید ما هفت تریلیون دلار هزینه کردیم و به جز بدبختی برای خودمان نتیجه ای به دست نیاوردیم منتها آمریکایی ها چندین بار تجربه غلط را تکرار کردند.
وی ادامه داد: آن ها این مثل را فراموش کرده اند که آدم عاقل از یک سوراخ دو بار گزیده نمی شود، یا عقلشان مشکل دارد یا چند بار باید گزیده شوند.
ظریف یادآور شد: جمهوری اسلامی مانند اعضای اتحادیه اروپا معتقد است که اقدام انگلیس راهزنی دریایی است که هیچ منطقی نداشته است و استناد آن ها به تحریم های اتحادیه اروپا مبنا ندارد چون اتحادیه اروپا از ابتدا با تحریم های فرامرزی مخالف بوده است.
وی خاطرنشان کرد: از اول هم گفتیم اگر چه این کشتی به انگلیس ارتباطی ندارد و به سمت جایی که آن ها تحریم کرده اند نمی رفته است. کار انگلیس همدستی با تروریسم اقتصادی آمریکا است. شکی نیست که راهزنی دریایی است.
وزیر امور خارجه ادامه داد: آمریکا به دنبال محروم کردن مردم ایران از داشتن منابع خارجی برای حفظ اقتصاد داخلی است. اگرچه ما داخل (وابستگی بودجه به نفت) را از ۵۰ درصد به ۳۰ درصد رسانده ایم و حتی امسال این رقم را به کمتر هم خواهیم رساند اما به هر حال منابع نفتی برای تامین غذا و داروی مردم است. آمریکا مردم را از رسیدن به غذا و دارو محروم می کند و انگلیس با تروریسم اقتصادی آمریکا همراهی می کند.
مسئول امنیت منطقه هستیم
رییس دستگاه دیپلماسی همچنین درباره توقیف کشتی انگلیسی در خلیج فارس گفت: ما در خلیج فارس بزرگترین ساحل را داریم، حدود دو هزار کیلومتر در خلیج فارس و ۱۵۰۰ کیلومتر در دریای عمان ساحل داریم. برای همین است که گفته اند خلیج فارس و نه گفته اند خلیج مکزیک چون ساحل ایران است.
وی ادامه داد: ما مسئول امنیت منطقه هستیم و امنیت منطقه را هم ما حفظ کرده ایم منتها امنیت باید برای همه باشد نه به هزینه یک کشور.
وی خاطرنشان کرد: ما در اجرای وظیفه خود برای حفظ امنیت خلیج فارس بعضی اوقات از بعضی تخلفات چشم پوشی می کردیم اما در حال حاضر دلیلی نمی بینیم برابر انگلیس که راهزنی دریایی دخالت می کند باز هم چشم پوشی کنیم بنابراین اقدام ما عمل متقابل نیست بلکه چشم پوشی نکردن از تخلفات است.
وی یادآور شد: کشتی انگلیسی هم به دلیل تخلفاتی که داشته و شکایت سازمان بنادر و دریانوردی توقیف شده است که این موضوع باید در دادگاه های ایران بررسی شود. اگر ضروری باشد و ما احساس کنیم که فایده ای دارد کمک می کنیم تا تسهیل شود.
سیاسی
لینک کوتاه :