xtrim
کدام کشورها در 2023 بهترین عملکرد اقتصادی را داشته‌اند؟؛

خوب‌ها و بدهای اقتصاد جهانی؛ یونان در صدر، فنلاند در قعر

اکونومیست داده هایی را در مورد پنج شاخص اقتصادی و مالی تورم، گستردگی تورم، تولید ناخالص داخلی، اشتغال و عملکرد بازار سهام  را در 35 کشور عمدتاً ثروتمند گردآوری کرده و این کشورها را بر اساس عملکردشان در این 5 حوزه رتبه‌بندی کرده است.

هما میرزایی- جهان صنعت نیوز؛  به دلیل رویارویی بانک‌های جهانی با نرخ بالای تورم تقریبا همه انتظار یک رکود اقتصادی را در سال ۲۰۲۳ داشتند. اما آمارها بر خلاف این تصور نرخ رشد ۳ درصدی را برای تولید ناخالص جهانی نشان می‌دهند. در این سال بازار کار سر پا مانده، تورم نزولی بود و بازارهای سهام شاهد رشد ۲۰ درصدی بوده‌اند.

اکونومیست داده هایی را در مورد پنج شاخص اقتصادی و مالی تورم، گستردگی تورم، تولید ناخالص داخلی، اشتغال و عملکرد بازار سهام  را در ۳۵ کشور عمدتاً ثروتمند گردآوری کرده و این کشورها را بر اساس عملکردشان در این ۵ حوزه رتبه‌بندی کرده است.

نکته جالب توجه در این جدول حضور یونان در رتبه اول است. یونان که تا همین اواخر مثالی برای سو مدیریت اقتصادی بود، برای دومین سال متوالی در رتبه نخست این جدول قرار گرفته است. کره جنوبی هم در رتبه دوم قرار دارد.

opal

کشورهای قاره آمریکا سهم زیادی از رتبه‌های بالای جدول فوق دارند. ایالات متحده آمریکا در رتبه سوم این جدول قرار دارد و کانادا و شیلی هم در جایگاه ششم و هفتم قرار گرفته‌اند. در همین حال، بسیاری از کشورهای شمال اروپا از جمله بریتانیا، آلمان، سوئد و فنلاند عملکرد ضعیفی داشته و در آخرین رتبه‌های جدول قرار دارند.

چالش بزرگ سال ۲۰۲۳ برای کشورها مقابله با افزایش قیمت‌ها بود. معیار اصلی این جدول به تورم «هسته‌» می‌پردازد که اجزای نوسانی مانند انرژی و مواد غذایی را حذف کرده و بنابراین شاخص خوبی برای نمایش فشار تورمی پایه است.

ژاپن و کره جنوبی سعی کرده‌اند قیمت‌ها را کنترل کنند و سوییس هم با رشد سالانه ۱.۳ درصدی قیمت‌ها روبه‌رو است. اما در بسیاری از نقاط اروپا، برخی از کشورها هنوز با فشار اقتصادی جدی روبرو هستند. مجارستان هر ساله با رشد تورم در حدود ۱۱ درصدی رو به رو است. فنلاند نیز در حال مبارزه در این زمینه است.

با بررسی گستردگی تورم می‌توان به این نتیجه رسید که در بیشتر کشورها، تورم در حال کاهش است. گستردگی تورم سهم اقلام در سبد “قیمت مصرف کننده” را محاسبه می کند که نشان دهنده رشد ۲ درصدی سالانه قیمت‌ها است. بانک‌های مرکزی در کشورهایی مانند شیلی و کره جنوبی در سال ۲۰۲۲، زودتر از بسیاری کشورهای ثروتمند دیگر، نرخ‌ بهره را به شدت افزایش دادند و اکنون در حال بهره بردن از مزایای آن هستند. در کره جنوبی گستردگی تورم از ۷۳ درصد به ۶۰ درصد کاهش یافت. این کاهش نرخ تورم در آمریکا و کانادا از این هم بیشتر بوده است.

علاوه بر تورم سالانه، رشد اشتغال و تولید ناخالص ملی نیز در این مطالعه بررسی شده‌اند که به تاثیرعملکرد اقتصادی کشورها بر زندگی مردم عادی اشاره می کند. در سال ۲۰۲۳ تنها اقلیت کوچکی از کشورها شاهد کاهش تولید ناخالص داخلی بودند. ایرلند با افت ۴.۱ درصدی ضعیف‌ترین عملکرد را داشته است. در بریتانیا و آلمان نیز وضع به همین صورت بوده است. آلمان با پیامدهای شوک قیمت انرژی و همچنین رقابت فزاینده خودروهای وارداتی چینی دست و پنجه نرم می کند و بریتانیا همچنان با پیامدهای برگزیت روبه‌رو است. آمریکا به دلیل تولید بی سابقه انرژی و همچنین اثرات مثبت اصلاحات مالی انجام شده در سال های ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ در دو حوزه اشتغال و تولید ناخالص ملی عملکرد مثبتی داشته است. وضعیت اشتغال در کانادا نیز رشد قابل قبولی داشته است.

در واقع، بازار سهام آمریکا مملو از شرکت‌هایی است که می‌خواهند از انقلاب هوش مصنوعی سود ببرند، و در این زمینه موفق نیز بوده‌اند. بازار سهام استرالیا در تلاش برای کاهش قیمت‌های بالای سال ۲۰۲۲ ناموفق بوده است. در فنلاند نیز ارزش سهام کاهش شدیدی داشته است. در مقابل، بازار سهام در ژاپن با رشد ۲۰ درصدی یکی از بهترین عملکردها را در سال گذشته داشته و می‌توان گفت با یک رنسانس رو‌به‌روست. اما بدون شک بهترین عملکرد متعلق به یونان بوده است که بازار سهام آن رشد ۴۰ درصدی داشته است. به دلیل اعمال سیاست‌های اصلاحی مدافع بازار از سوی دولت یونان، سرمایه گزاران جدید جذب شرکت‌های یونانی شده‌اند.

اخبار برگزیدهاقتصاد کلان
شناسه : 396575
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *