xtrim

یک آمار تلخ: بارندگی‌های امسال نصف شد!

با گذشت ۱۰۰ روز از سال آبی جاری و برخلاف پیش‌بینی‌های اولیه سازمان هواشناسی، بارندگی‌های کشور همچنان از شرایط مطلوبی برخوردار نیست و مجموع بارش‌ها در کل پهنه سرزمینی ۴۴.۳ درصد در مقایسه با میانگین درازمدت کاهش‌یافته است.

به گزارش جهان صنعت نیوز، وضعیت بارندگی‌های استان تهران نیز نسبت به میانگین بارندگی‌های کل کشور نامطلوب است به طوری که در ۱۰۰ روز ابتدایی سال آبی جاری، حجم بارش‌ها در این استان ۵۷.۲ درصد در مقایسه با متوسط دوره مشابه بلندمدت کمتر شده است.

بررسی‌های آماری ۵۰ سال اخیر نشان می‌دهد که متوسط حجم بارش‌های یک‌ساله استان تهران ۲۸۰.۴ میلی‌متر بوده، اما میزان بارندگی‌هایی که در ۱۰۰ روز نخست سال آبی جاری در این استان رخ‌داده، فقط ۳۳.۹ میلی‌متر معادل ۱۲.۱ درصد بارندگی‌های سالانه است.

باتوجه‌به اینکه بخش قابل‌توجهی از بارندگی‌های کشور به طور طبیعی در فصل پاییز و زمستان رخ می‌دهد، روند کنونی از تداوم خشکسالی برای چهارمین سال پیاپی در استان تهران حکایت می‌کند.

opal

بررسی بارش‌های سال آبی جاری در شهرهای استان تهران بیانگر وضعیت ناگوارتر حجم بارندگی در شهر افزون بر ۱۰ میلیون‌نفری تهران است به‌گونه‌ای که میزان بارش‌ها در این کلان‌شهر از ابتدای سال آبی جاری تاکنون ۶۷ درصد در مقایسه با میانگین دوره مشابه درازمدت کمتر شده است.

از سویی، بر اساس اعلام شرکت آب منطقه‌ای تهران هم‌اکنون حجم آب موجود در مخازن پنج سد تأمین‌کننده آب استان تهران کمتر از ۳۰۰ میلیون مترمکعب است که ذخیره مطمئنی به‌ویژه باتوجه‌به شرایط اقلیمی موجود نیست.

باتوجه‌به موارد یادشده، به نظر می‌رسد در زمان حاضر تنها دو راه برای سازگاری و زیست‌پذیری با شرایط کم‌بارشی و خشکسالی موجود در استان ۱۸ میلیون‌نفری تهران در پیش است؛ نخست بهره‌برداری از همه منابع تأمین آب و دوم مدیریت بهینه و صرفه‌جویی حداکثری در مصرف آب.

ازآنجایی‌که منبع جدیدی برای تأمین آب در استان تهران وجود ندارد و همه منابع ممکن تاکنون مورد بهره‌برداری قرار گرفته و هم‌اکنون در مدار تولید هستند، بنابراین شدنی‌ترین و تنها راه موجود مراقبت از آب در دسترس و بهره‌وری و مدیریت بهینه مصرف آب خواهد بود.

هم‌اکنون سرانه مصرف آب هر شهروند تهرانی ۲۵۰ لیتر در شبانه‌روز است که این میزان حدود دوبرابر الگوی تعیین‌شده (۱۳۰ لیتر در شبانه‌روز) است و باتوجه‌به اینکه الگوی یادشده بر اساس نیازهای مختلف از قبیل شستشو، نظافت، پخت‌وپز محاسبه و تعیین شده است، هر فردی می‌تواند با رعایت و توجه بیشتر در مصارف روزانه به سهم خود در مدیریت تنش آبی نقش‌آفرینی و مشارکت کند.

امروز اگر در ابتدای زمستان نگاهی به نمای خالی از پوشش برفی دماوند به‌عنوان نماد طبیعت تهران بیندازیم، لابد احساس مسئولیت و درک بهتری از شرایط کم‌آبی خواهیم یافت و رفتار مناسب‌تری را برای پرهیز از تابستان گرم و بی‌آب پیشرو در پیش خواهیم گرفت.

ایرنا

محیط زیست
شناسه : 398974
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *