ماجرای غیب شدن تپه ۷ هزار ساله در شهرری چیست؟
تپه تاریخی «قمیآباد» در شهرری که سفالهای پیش از تاریخی نیز در آن کشف شده است، با مجوز میراث فرهنگی با خاک یکسان شده و هیچ مسؤولی پاسخگو نیست.
به گزارش جهان صنعت نیوز، تپه باستانی «قمیآباد» که سابقه آن به پیش از تاریخ اسلام برمیگردد و حدود ۷ هزار سال قدمت دارد. در نزدیکی روستای قمیآباد از توابع بخش قلعه نو در شهرستان ری قرار دارد.
این تپه تاریخی که در سال ۱۳۹۷ توسط تیم گمانه زنی باستان شناسان، سفالهای مربوط به پیش از تاریخ نیز در آن کشف شده است. مدتی پیش تخریب شده و اکنون هیچ اثری از تپه و سفالهای تاریخی وجود ندارد.
برای بررسی علت تخریب این تپه، موضوع را از نوروز تقی پور رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان ری جویا شدیم که در ابتدا از این موضوع اظهار بی اطلاعی کرد. سپس بحث تخریب را تکذیب کرد و پس از آن از ما خواست تا از کسی که این موضوع را منتشر کرده توضیح بخواهیم. در نهایت گفت که موضوع را بررسی میکنم.
تپه ثبت ملی نبود، مجوز تخریب داده شد!
قدیر افروند مدیر پایگاه ملی ری ضمن تایید تخریب تپه قمی آباد، در رابطه با تخریب این تپه تاریخی اظهار کرد: در سوابقی که از این تپه در اداره کل میراث فرهنگی استان تهران وجود دارد. دو نامه دیدم که در دهه ۷۰ مکاتباتی در رابطه با حفاظت و مراقبت این تپه انجام شده بود.
وی ادامه داد: همچنین در دهه ۹۰ استعلامی از میراث فرهنگی در رابطه با گمانه زنی باستان شناسی و پروژه کاوش در این تپه انجام شده است. در آن زمان که بنده ناظر این پروژه بودم، پیشنهاد ثبت این اثر تاریخی را به اداره کل میراث دادم اما انجام نشد.
مدیر پایگاه ملی ری گفت: از ابتدای سال جاری و پس از انتصابم به عنوان مدیر پایگاه ملی ری، از دور و نزدیک موضوع تعرض به این تپه را شنیده بودم تا اینکه چند ماه پیش در جلسهای با فرماندهی یگان حفاظت استان تهران متوجه شدم که تپه قمی آباد به طور کامل تخریب شده است.
افروند بیان کرد: پس از جلسه به روستای قمی آباد رفتم و با صحنهای مواجه شدم که بسیار تاسف آور بود. تپه کامل از بین رفته بود و لودرها در حال تسطیح این مکان بودند.
وی با بیان اینکه این مکان مربوط به زمینهای موقوفه بود، ابراز کرد: این موضوع را مسؤولان میراث فرهنگی پیگیری کردم که گفتند؛ «تپه ثبت ملی نبود» و به همین دلیل مجوز تخریب صادر شده است.
مدیر پایگاه ملی ری خاطرنشان کرد: مگر میشود به صرف اینکه یک اثر ثبت ملی نیست، تخریب شود؟ در این صورت سایر آثار باستانی هم که ثبت ملی نیستند. میتوانند مجوز تخریب بگیرند؟ البته که وقتی درخصوص ثبت اثر احساس مسؤولیت نکردند در مورد تخریب هم احساس مسؤولیت نمیکنند.
برخی آثار ری باید ثبت جهانی شوند
احمد ابوحمزه ریشناس و دبیر کمیته گردشگری و میراث فرهنگی شورای شهر تهران با اشاره به اینکه تپه قمی آباد یکی از تپه های مهم شهرستان ری است. اظهار کرد: در شهرری تپه های باستانی زیادی وجود دارد که برخی مربوط به پیش از تاریخ، برخی مربوط به پیش از اسلام و برخی هم مربوط به دوره اسلامی است.
وی گفت: پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری ۵ سال پیش مجوزی داد و باستان شناسان گمانه زنی هایی در تپه قمی آباد انجام دادند. اثرهایی نیز از دوره سلجوقی و دوره اوایل اسلامی و دوره پیش از اسلام در این تپه پیدا کردند.
این کارشناس مسائل تاریخی ادامه داد: تپههای باستانی مثل مهرههای شطرنج در کنار هم قرار دارند. اگر یکی از آنها از بین برود، سابقه و فرهنگ تاریخی ما از بین میرود و شکاف بزرگ در علم باستان شناسی صورت میگیرد.
ابوحمزه با بیان اینکه در این تپههای باستانی سفالها و اثرهایی از گذشتگان ما باقی مانده است. افزود: کارهای ثبت تپه قمی آباد از ۶ سال پیش در حال پیگیری بوده است. اما اینکه چرا ثبت نشده میراث فرهنگی باید پاسخگو باشد.
وی با اشاره به اینکه حدود ۲۵۰ اثر و بنای تاریخی در ری داریم که فقط ۴۲ اثر به ثبت ملی رسیده است. تصریح کرد: متاسفانه هیچ اثری از ری به ثبت جهانی نرسیده و تا سال ۲۰۲۸ هم هیچ اثری از ری در نوبت ثبت قرار ندارد.
فاجعه تخریب تپه قمی آباد تکرار نشود!
دبیر کمیته گردشگری و میراث فرهنگی شورای شهر تهران گفت: باید مشخص شود. مسؤولیت صدور مجوز تخریب این تپه با کدام اداره یا سازمان بوده است اما تاکنون هیچ ارگانی مسؤولیت آن را نپذیرفته است.
شاید تخریب تپه قمی آباد برای رسیدن به زمین و ملک و ساختمان بوده اما با این تخریب هویت و تاریخ و فرهنگ و تمدن یک سرزمین که از گذشتگان برای آیندگان به ارث مانده بود. از بین رفت این در حالی است که برخی مسؤولان حتی منکر اهمیت تاریخی این تپه و برخی حتی منکر وجود چنین تپهای در این روستا میشوند.
تپه باستانی «قمی آباد» از بین رفت اما امیدواریم ضمن برخورد با مسببین این فاجعه، تپههای باستانی دیگر شهرری محافظت و در فهرست آثار ملی ثبت شوند. فاجعه تخریب تپه قمی آباد برای بقیه تپهها تکرار نشود.
منبع: فارس
اجتماعی و فرهنگیلینک کوتاه :
یک چیزای عجیبی از کشور شنیده میسه شاخ در میاری دکل نفت میدزدن پول کلان میدزدن تپه هم دسته گل تازه
کار آمریکاست 🙆🏽♂️،
افسوس که خیلی ازاین تپه هادزدیده شدند وخیلی از این سرمایه ها ازاین مملکت به سرقت رفتند
نمیدونم کی قراره از دست این مسئولان بی کفایت و بیسواد نجات پیدا کنیم اینا دارن مملکتو با خاک یکسان میکنند نه خاک نه آب نه هوایی برای کشور باقی مانده بدون جنگ کشور نابود میکنند اینا ایرانی نیستن
بفضل الهی مسعول روز واقعه اثار تاریخی و باستانی و شهرسازی شهرداری منطقه پاسخ گوی واقعی و امانت دار اموال عمومی و بیت المال بین خدا و مردم است که پل صراط هم نزدیک آن است
یه مثلی هست که میگه،آش رو با جاش خوردن،همینه.اونایی که تونستن آش روباجاش بخورن،قطعا پشتشون پره واحدی نمیتونه بهشون چپ نگاه کنه چه برسه به اینکه بازخواست بشن!!
کشور پر شده از طالبان.مسئولین بی کفایت هیچ کاری ازشون بر نمیاد.اونوقت به فکر تپه قمی آباد باشن؟!!!
وقتی قانون آب دوغ خیاری باشه و انتصابها زد وبندی و سفارشی همین میشه که یک مسول بوق خودسرانه دستور میده تپه هارو وبعد هم لابد کوههارو از روی زمین جمع کنن مناظر قشنگ اونطرفش دیده بشه… البته این مورد خاص بدجوری تابلو ومشکوکه چون اول دستگاه زدن عتیقه هارو دیدن بعد خاکبرداری کردن وبعد پیدا شدن گنج گفتن لااقل تپه رو صاف کنیم چاله چوله ها و آثار حفاری محو بشه.
من موافق تخریب تمامی آثارتاریخی وساختن آثار جدیدم.بالاخره ما هم چیزی باید به تاریخ اضافه کنیم.
به هوای گنج اونجا روکندن خوردندوبردند بخوربخوره دیگه !آخه اینم شد دلیل؟!ثبت ملی نشده خب چرانشده؟بازم کمکاری آقایان مطرحه!ثبت ملی نشده لقمهی خوبی جهت هاپولی بوده مثل اختلاسهای دیگه شون تپه روخوردند باجاش یه فرغون خاکشم نمونده چیکار میکنند لا مصبا
اینا خودشون غارت میکنن اونم چجورش بعد مردم دهاتی و ندار رو به امید پیدا کردن گنج یه جای کوچکی رو که کندن اونم بیخودی .میگرن بجرم حفاری غیر مجاز بعد خودشون یهو کوهو ازجا غیب میکنن لابد اینم کار حفاران غیر مجازه تف خخخحححححح
بخدا من بر نداشتم😭