دولت سیزدهم توان مقابله با شرکتهای شبه دولتی را ندارد
شرکتهای شبه دولتی که بر اساس گزارش دیوان عالی محاسبات بیش از ۲۰۰۰ شرکت هستند، در حالی به فعالیت خود ادامه میدهند که در قبال نهادهای نظارتی خود را ملزم به پاسخگویی نمیدانند. در این شرایط این پرسش مطرح شود که چرا ارادهای برای توقف فعالیت این شرکتها و یا واگذاری آنها نیست؟
به گزارش جهان صنعت نیوز، غلامعلی جعفرزاده ایمنآبادی گفتگو با «جهان صنعت نیوز» اظهار داشت: دولت سیزدهم متاسفانه در همه مسائل فاقد برنامه است. گزارش دیوان محاسبات از آمار شرکتهای شبه دولتی نشان میدهد، دولتیها نتوانستهاند در کوچک کردن دولت و حذف شرکتهای زیان ده و همچنین شرکتهایی که از بودجه دولت بهره میبرند و هیچ خاصیتی برای کشور ندارند، به موفقیت برسد و واگذاری این شرکتها مغفول مانده است.
وی ادامه داد: دولت در مولدسازی بیشتر مجموعههایی مثل پتروشیمی را که سود ده بودند، واگذار کرد تا کماکان شرکتهای شبه دولتی بمانند و از بودجه کشور استفادههای بی نتیجه داشته باشند.
شرکتهای شبه دولتی به حیاط خلوت تبدیل شده اند
نماینده ادوار مجلس در ادامه گفت: مساله این است که مجلس و حتی دیوان محاسبات نمیتوانند نقش نظارتی شان را به این شرکتها اعمال کنند. یعنی به دلیل حجم بسیار وسیع و نوع سندسازیای که بلدند و اتفاقهایی که در مجامع شان رقم میزنند که میتوانند پاسخگو نباشند. همچنین دولت هم به این شرکتها اشرافیت ندارد. البته امکان دارد، گزینشی به حساب و کتاب یکی_دو شرکت برسند که البته این کافی نیست.
او افزود: بهترین تصمیم درباره شرکتهای شبه دولتی واگذاری به مردم بود. یعنی با تقویت تعاونی در قالب تعاونیها، شرکتها باید به مردم سپرده میشد. اما این در توان دولت سیزدهم نیست. در واقع این کار دولتی مقتدر، با سواد، وظیفه شناس میخواهد که متاسفانه دولت جاری به طور ملموسی فاقد این ویژگیهای بسیار مهم است. نفس تاسیس شرکتهای شبه دولتی چیزی جز این نبود که برای خود حیاط خلوت ایجاد کنند. به همین دلیل برای واگذاری خیلی مقاومت میشود، چون در قالب این شرکتها به سفرهای خارجی میروند و بعضی از هزینههایی که میخواهند پوشش بدهند، در قالب شرکتهای شبه دولتی انجام میشود. همچینن رانت و فساد به دلیل عدم شفافیت در این شرکتها برای سوءاستفاده گران سهل میشود. در واقع شرکتهایی که رها شده اند، فرصت خوبی برای برخی میدهد تا بتوانند منفعت طلبی کنند.
دولت اعتنایی به قوانین مجلس ندارد
این چهره تصریح کرد: جلوگیری از ادامه فعالیتها حکمی قاطع میخواهد که بار دیگر تکرار میکنم، مقابله در توان دولت سیزدهم نیست. متاسفانه در این ۲ سال و چند ماه دولتیها بیشتر رفتارهای کوچه بازاری از خود نشان داده اند و رابطهای با منطق گرایی و تصمیمهای علمی و بر اساس آنچه در دنیا انجام میشود، ندارند. شرکتهای بزرگ ایران خودرو و سایپا تعداد زیادی شرکت شبه دولتی راه اندازی کرده اند تا از این طریق بتوانند هزینههای شان را تامین کنند و به سود مدنظرشان برسند.
وی توضیح داد: رقم پاداشهایی که از طریق این شرکتها دریافت میشود و رانت و فساد گستردهای که صورت میگیرد، اصلا قابل توصیف نیست. به همین دلیل گروهی که منفعت خودشان را به مصلحت عمومی ترجیح میدهند، برای واگذاری مانع سازی میکنند.
جعفرزاده ایمنآبادی در پایان گفت: مجلس برای جلوگیری از ادامه فعالیت شرکتهای شبه دولتی قانون تصویب کند. هر چند که هم اکنون تعداد زیادی از قوانین مصوبه توسط نمایندگان مجلس با بی اعتنایی دولتیها مواجه شده است. مساله این است که نیت است که با این دولت مدارا شود تا بتوانند از یکدست سازی دفاع کنند.
اخبار برگزیدهاقتصاد کلانلینک کوتاه :