صادرات محصولات آب بر ممنوع می شود
دولت صادرات محصولات آببر را که چند برابر محصولات اساسی، آب مصرف میکنند را محدود میکند و به جای آن کشت محصولات ضروری را توسعه میدهد.
به گزارش سرویس کشاورزی جهان صنعت نیوز، سالانه ۲۲۲۶ میلیون متر مکعب آب از طریق صادرات محصولات آببر نظیر صیفیجات، هندوانه، خربزه و غیره. معروف به «آب مجازی» از مرزهای کشور خارج میشود. با این میزان آب میتوان ۵۵۶ هزار هکتار گندم آبی کاشت و ۱.۵ میلیون تن به تولید گندم اضافه کرد. که برای واردات آن دولت ۲۵ هزار میلیارد تومان هزینه میکند. دولت تلاش میکند تولید محصولاتی که آب زیادی استفاده میکنند. را محدود و به جای آنها محصولات اساسی که در امنیت غذایی کشور موثر است توسعه دهد. در راستای این سیاست، دفتر صادرات گمرک ایران به گمرکات اجرایی ابلاغ کرده. تا برای محصولات آب بر عوارض نیم درصد گرفته شود.
سال گذشته(۱۴۰۲) ۶۳.۴ درصد واردات کشور، کالاهای اساسی به وزن ۲۴.۷ میلیون تن و به ارزش ۱۹.۵ میلیارد دلار بوده. و ذرت دامی، دانه سویا، برنج، روغن دانهآفتابگردان، کنجالهسویا و گندم ۱۰ قلم اول کالاهای وارداتی بودند. طبق اعلام وزارت جهاد کشاورزی سالانه ۲۵.۵ میلیون تن سبزی و صیفی در ایران تولید میشود که مصرف آب آنها ۲ تا سه برابر گندم است.
تولید محصولات آببر
طبق اعلام سازمان خوار و بار جهانی(فائو) ایران در تولید محصولات آببر. مانند گوجه فرنگی جایگاه هفتم و هندوانه و خربزه دوم و سوم دنیا را دارد. اما بیش از ۹۰ درصد نیاز دانه روغنی و ۷۰ درصد نهاده دامی را وارد میکند. سالانه بیش از یک میلیون تن برنج، ۱۰۰ هزار تن گوشت، یک میلیون تن برنج واردات دارد. طی چند دهه برنامههای وزارت جهاد کشاورزی برای افزایش تولید دانه های روغنی نتوانسته. ضریب وابستگی به دانههای روغنی را از ۹۰ درصد پایین تر بیاورد.
کشورهای سری لانکا، ژاپن،کره، چین، اندونزی در منطقه خاورمیانه در سالهای اخیر. گوی سبقت را از دیگر کشورها در واردات آب مجازی ربودهاند. آنها محصولاتی که نیاز به آب بیشتر دارند را وارد میکنند. و به جای آن محصولات اساسی کشت میکنند. ایران با میانگین بارش ۲۳۳ میلی متر جزو مناطق خشک دنیا تقسیم بندی شده است.
منبع: فارس
کشاورزیلینک کوتاه :