اپراتور اختصاصی هوش مصنوعی راه اندازی میشود
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیس جمهور با اعلام اینکه اساسنامه مرکز ملی هوش مصنوعی در شورایعالی انقلاب فرهنگی در حال تدوین است، گفت: «این مرکز در اولین گام یک کاربر هوش مصنوعی یا به اصطلاح «اپراتور اختصاصی هوش مصنوعی» را در کشور راهاندازی میکند.»
به گزارش سرویس دانش و فناوری جهان صنعت نیوز، روحالله دهقانی فیروزآبادی روز شنبه در نخستین نشست خبری با خبرنگاران در سال ۱۴۰۳ افزود: «توسعه فناوری در کشور وظیفه اصلی معاونت علمی ریاست جمهوری است و در این راستا برنامه ستاد توسعه هوش مصنوعی این معاونت کمک به دانشگاه ها، محققان و شرکتهای دانش بنیان برای توسعه فناوریها و کاربست هوش مصنوعی در ایران با استفاده از ابزار اپراتور است.»
وی ادامه داد: پیش بینی میشود امسال جریان اکوسیستمی هوش مصنوعی در کشور راه میافتد و به صدها جی پی یو (GPU واحدهای پردازش گرافیک) دست پیدا میکنیم.
رئیس بنیاد ملی نخبگان به رایزنی با رییس جمهور و بسیاری دستگاهها از جمله سازمان برنامه و بودجه برای راه اندازی مرکز توسعه هوش مصنوعی در کشور و در کنار آن شورای راهبری هوش مصنوعی اشاره کرد و و یادآور شد: برای این کار مدلهای مختلف در بسیاری کشورها بررسی شد.
دهقانی فیروزآبادی خاطرنشان کرد: بررسیها نشان داد که بعضا برخی کشورها وزارتخانه و برخی هم شورای راهبری برای هوش مصنوعی ذیل ریاست جمهوری ایجاد کرده اند.
وی افزود: با ساعتها رایزنی و مشورت با متخصصان و صاحبنظران هوش مصنوعی و شبکهها به این جمع بندی رسیدیم که در کشور باید یک مرکز تحت عنوان مرکز ملی هوش مصنوعی داشته باشیم تا وظیفه کلانی را در این حوزه از جمله نظارت و تنظیم گری و همچنین توسعه زیرساختهای کلان عهده دار شود و شورایی هم به عنوان راهبر و هیات امنا بالا سر این مجموعه شکل بگیرد.
تاسیس مرکز ملی هوش مصنوعی
معاون علمی رییس جمهور یادآور شد: اسفندماه ۱۴۰۲ مرکز ملی هوش مصنوعی تاسیس شد. حکم ریاست آن نیز توسط رییس جمهور صادر شد. اعضای شورای راهبری این مرکز نیز معرفی شدند. اساسنامه مرکز ملی هوش مصنوعی د رحال حاضر در شورای عالی انقلاب فرهنگی در حال تنظیم آست.
دهقانی فیروزآبادی تاکید کرد: این مرکز در حوزه هوش مصنوعی فراتر از معاونت علمی ریاست جمهوری است. همه دستگاهها در قبال این مرکز از یک ماموریت اختصاصی برخوردار هستند.
وی از برگزاری جلسات مختلف با طرفهای تاثیرگذار در حوزه هوش مصنوعی همچون سرمایه گذاران مختلف، بخشهای دولتی و صندوقها خبر داد. او تصریح کرد: در این راستا صندوق پژوهش و فناوری توسعه هوش مصنوعی نیز تصویب و دایر شد.
رییس بنیاد ملی نخبگان بیان کرد: این صندوق با سرمایه ۱۰ هزار میلیارد تومانی برای فعالیت برنامه ریزی شده است. وی افزود: بخش خوبی از این سرمایه را نهادهایی مثل صندوق توسعه ملی و چندین مودی مالیاتی بزرگ در حوزه اپراتورها تقبل کرده اند که پرداخت کنند. بنابراین اقدامات عملیاتی بسیار خوب پیش رفته است. برنامه ریزیها این است که مرکز ملی هوش مصنوعی در اولین گام یک کاربر هوش مصنوعی یا اصطلاحا یک اپراتور هوش مصنوعی در کشور راه اندازی کند.
دهقانی فیروزآبادی ادامه داد: طبق برنامه ریزی انجام شده این اپراتور هوش مصنوعی سه خدمت اصلی را عرضه میکند، یعنی یک مزرعه پردازشی بزرگ که چگونگی ابعاد و اندازه آن در حال بحث است. یک مرکز داده یا دیتا سنتر بزرگ برای تولید دادهها و همچنین کتابخانه بزرگ زبانی و تصویری که اینها مجموعههایی هستند که قرار است در اپراتور اصلی مدیریت شوند.
تشکیل شورای ملی راهبردی
رییس جمهور آذرماه ۱۴۰۲ ماموریت تشکیل «شورای ملی راهبری و مرکز ملی هوش مصنوعی» را به معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رییس جمهور محول کرد.
بر اساس حکم آیت الله رئیسی، هدف از تشکیل این شورا، ایجاد هماهنگی و همافزایی دستگاههای ذی ربط و کنشگران پیشران در حوزه هوش مصنوعی است.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رییس جمهور در بخش دیگری از این نشست خبری در پاسخ به این سوال که تدوین و اجرای نظام ارزیابی دانش بنیانها چه تغییری در اکوسیستم و زیست بوم حوزه دانش بنیانهای کشور ایجاد کرده است، گفت: در نظام جدید ارزیابی دانش بنیان ها، علاوه بر سطح فناوری، میزان اشتغال تخصصی و گردش مالی شرکتها مورد سنجش قرار میگیرد و شرکتهای فناور بر این اساس به شرکتهای نوپا، نوآور و فناور تقسیم میشوند.
دهقانی فیروزآبادی در مورد اینکه گفته میشود این همان سیستم دسته بندی نوع یک، دو و سه سابق است، تاکید کرد: مطلقا این صحبت اشتباهی است، چراکه قبل از این مجموعههای فناور تنها براساس فناوری دسته بندی میشدند.
وی اظهار داشت: نظام ارزیابی جدید مجموعههای فناور در حال حاضر به یک ابزار جدی برنامه ریزی و مدیریت تسهیلات برای ساز و کارهای حمایتی برای معاونت علمی تبدیل شده است و اینکه میگوییم هفت هزار از مجموعههای فناور ما شرکت نوپا و قریب به ۸۰۰ تا هزار فناور هستند و ۲ هزار نوآور هستند، یک دید واقعی به ما میگوید که حجم اقتصاد و حجم صادراتی کشور در چه مرحله و شرایطی است برای یک برنامه ریزی جدی از سوی معاونت علمی ریاست جمهوری است.
ارزیابی مجموعه ها
رییس بنیاد ملی نخبگان با بیان اینکه در سه ماه آینده بحث ارزیابی مجموعههای فناور به شکل اساسی به روز رسانی میشود و ارزیابیها توسط پارکها انجام و آسان گیرانهتر و بعضا غیرحضوری خواهد بود، افزود: هم اکنون ۱۰ پارک علم و فناوری در کشور کارگزار معاونت علمی ریاست جمهوری در شرکتهای نوپا فعالیت میکنند.
دهقانی فیروزآبادی در عین حال تاکید کرد: تمرکز ارزیابیهای جدی و حضوری بر روی شرکتهای نوآور و فناوری خواهد بود که بازی اصلی دست آنها است.
وی پیش بینی کرد امسال علاوه بر متوازن شدن نظام حمایت از مجموعههای فناور و واقعی شدن ارزیابی ها، حداقل یک هزار شرکت جدیدی از شرکتهایی که قبلا در پارکها بوده اند به شرکتهای دانش بنیان نوپا تبدیل میشوند.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییسجمهور در پاسخ به سوالی در خصوص آخرین وضعیت ساخت هواپیمای مسافربری ۷۲ نفره که به عنوان یک پروژه دانشگاهی در دانشگاه صنعتی امیرکبیر پیگیری میشود، تاکید کرد: هواپیمای مسافربری ۷۲ نفره در حوزه فنی فاقد زیرساخت است.
دهقانی فیروزآبادی به بازدید خود از این پروژه اشاره کرد و اظهار داشت: این پروژه در جلسات متعددی مورد بررسی قرار گرفت و مشخص شد با اینکه پروژخ هواپیمای مسافربری ۷۲ نفره پروژه مناسبی است، اما جوابگوی صنعت هواپیمایی نیست.
طراحی بخشهای دیگر
وی افزود: بر همین اساس مقرر شد که شرکتهای دانشبنیان توانمند و فعال در این حوزه فعالیت خود را به سمت ساخت و طراحی بخشهای دیگری از جمله سیمهای کنترل، ناوبری هدایت و تجهیزات موتوری سوق دهند.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رییس جمهور با بیان اینکه یکی از برنامههای ما تشکیل کنسرسیوم در صنعت هوایی با کشورهای دوست است، از مشارکت با روسها در قالب یک کنسرسیوم برای ساخت یک هواپیمای جدید خبر داد.
دهقانی فیروزآبادی در ادامه نشست خبری از حضور ۱۰۸ شرکت دانشبنیان در بورس خبر داد و گفت: امیدواریم تا آخر سال حداقل رشد ۱۰۰ درصدی را تجربه کنند.
وی افزود: یکی از مراحل بلوغ بعضی از شرکتهای دانشبنیان عرضه شدن آنها در بازار سرمایه و مشارکت آنها توسط سرمایه مردم است. لزومی ندارد یک شرکت دانش بنیان برای ورود به بورس به معاونت علمی ریاست جمهوری مراجعه کند.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رییس جمهور ادامه داد: وقتی بحث کلان دادهها مطرح میشود یا بحث دادههای مرتبط با مردم یا امنیت مردم مرتبط میشود، صلاحیت شرکتها برای ورود به بورس در یک کارگروهی که در معاونت علمی ریاست جمهوری تشکیل شده، مورد بررسی و ارزیابی قرار میگیرد.
رصد نخبگان
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیسجمهور در ادامه در پاسخ به سوالی در خصوص چرایی ایجاد دفتر فراجا در بنیاد ملی نخبگان، گفت: ایجاد دفتر فراجا در این بنیاد برای رصد نخبگان است.
دهقانی فیروزآبادی با بیان اینکه رصد ورود و خروج نخبگان مقیم خارج از ایران به کشور در تمام دنیا مرسوم است. وی افزود: همه مجموعههایی که آمار مهاجرتها را ارائه میکنند، بدون دسترسی صحیح به آمار و ارقام است. این درحالی است که بهترین مرجع ارائه آمار مهاجرت در کشور پلیس گذرنامه است.
وی اظهار داشت: فراجا اطلاعات لازم از مهاجرت را که اطلاعاتی محرمانه محسوب میشود را در اختیار دارد. کمک میکند تا بنیاد ملی نخبگان به صورت دقیق به آمار مهاجرت نخبگان دسترسی داشته باشد.
رییس بنیاد ملی نخبگان وطنپرستی را شاخص اصلی شهروندان هر کشوری دانست. وی گفت: بخش بسیاری از توفیقات کشورهایی همچون هند و چین به لطف محققانی است که در سایر کشورها به تحقیق و پژوهش اشتغال دارند.
دهقانی فیروزآبادی تصریح کرد:بازگشت محققان ایرانی در قالب عضو هیات علمی و … به کشور ۲ برابر شده است.
ایرنا
دانش و فناوریلینک کوتاه :