خاموشیها در تابستان امسال هم تکرار میشود؟
وعده دوباره کاهش خاموشیها، بار دیگر از سوی دستاندرکاران صنعت برق مطرح شده است. مهدی مسائلی، دبیر کل سندیکای صنعت برق ایران، در حاشیه نمایشگاه بینالمللی نفت، گاز، پتروشیمی و پالایش در گفتوگو با تجارتنیوز، ضمن اشاره به مشکلات موجود در حوزه صنعت برق، نسبت به بهبود ناترازی برق اظهار امیدواری کرد.
به گزارش سرویس نفت و پتروشیمی جهان صنعت نیوز، سندیکای صنعت برق با دارابودن ۷۲۰ عضو، در صنعت برق فعال است. این صنعت را در بخشهای پیمانکاران، سازندگان، مشاوران و شرکتهای بازرگانی نمایندگی میکند.
طبق اظهارات مهدی مسائلی، دبیر کل سندیکای صنعت برق ایران کاهش مصرف خانگی و بهینهسازی مصرف یک اصل مهم در صنعت برق است.
به اعتقاد او اگر هم کمبود برق در کشور وجود نداشته باشد. بهینهسازی مصرف باید صورت بگیرد. همانطور که در دنیا نیز در عین مواجه نبودن با مشکل کمبود برق، از بهینهسازی مصرف صحبت میشود. در ایران نیز باید به موضوع بهینهسازی و اهمیت برچسب انرژی لوازم برقی مورد استفاده توجه شود.
وی با بیان اینکه توجه به موضوع بهینهسازی مصرف به جهت حل شدن مشکل کمبود برق نبوده و بحث بهینهسازی در کنار تلاش برای ارائه راهحلی کارا در زمینه ناترازی برق باید در دستور کار قرار بگیرد. توضیح داد: طرحهای اجرانشده در زمینه تولید، انتقال و توزیع در صنعت برق، کمبود آب، قدیمی بودن تجهیزات و پایین بودن راندمان از عوامل مهم کمبود برق است. امسال با رفع مسئله کمبود آب، به نظر میرسد مسئله کمبود برق نیز کمتر شده و با بهینهسازی مصرف از طرف مصرفکنندگان این ناترازی رو به بهبود خواهد رفت.
طبق گفتههای مسائلی، از مجلس هفتم به بعد به دلیل دستوری بودن نرخ برق، جلوی توسعه اقتصاد برق گرفته شد. مانعهای پیش روی صنعت برق، جلوی توسعه آن را گرفت و نمود آن را در سال ۱۴۰۰ با خاموشیهای گسترده شاهد بودیم. به گفته او، تولید بیشتر مستلزم سرمایهگذاری بیشتر است و با اجرای قانون مانعزدایی، توسعه صنعت برق را شاهد خواهیم بود. مسائلی نسبت به اقتصاد برق امیدوار بوده اما همراهی مسئولان و مانعزدایی را از عوامل مهم این امیدواری دانست.
ناترازی برق بهبود مییابد؟
مسائلی نسبت به اتمام خاموشیها پاسخ داد که در تابستان امسال قطعی برق صفر نخواهد شد و باید واقعبین باشیم. اما در این زمینه به دلیل وجود نیروگاههای آبی، امیدواری وجود دارد. از طرف دیگر در دو، سه سال آینده به لحاظ اقتصادی وضعیت صنعت برق بهتر خواهد شد.
به نظر او در کوتاهمدت با بارشهای بیشتر و بهبود مشکل کمبود آب و در سالهای آینده، با بهبود اقتصاد برق و ورود نیروگاههای تجدیدپذیر در تامین برق، مشکل ناترازی برق رو به بهبود خواهد رفت.
وی در پاسخ به سوالی در رابطه با تأثیر تحریمها بر ناترازی برق، گفت: تحریم موضوع جدیدی نیست. با این که مشکلات متعددی برای کشور داشته است اما صنعت برق باید موضوع تحریم را وارد محاسبات خود کرده و با پیدا کردن راهحل بهینه، به فعالیت در چنین شرایطی ادامه دهد. چراکه به تحریم موضوعی غیرقابل انکار است و از ابتدای انقلاب، کشور با تحریمهای متعددی روبهرو شده و تأثیر مخرب خود را بر تمامی صنایع کشور داشته است. موضوع تحریم باید در پیشبینیهای مختلف اقتصادی لحاظ شود و اگر صنایع نتوانند با موضوع تحریم کنار بیایند و در محاسباتشان آن را لحاظ کنند، محاسباتشان ایدئالگرایانه خواهد بود.
قیمت برق افزایش مییابد؟
به گفته مسائلی، صنعت برق تابع نرخ ارز است و افزایش قیمت قبوض برق در این شرایط امری ناگزیر است و امسال شاهد افزایش قیمت قبوض برق در کشور خواهیم بود. در یک دهه گذشته به دلیل محدودیتهایی که صنعت برق با آن مواجه بود، مشکلات متعددی گریبانگیر مردم شد. تصمیمات صنعت برق اثر مستقیمی بر سفره مردم داشت و تعطیلی صنایع، مردم را هم با مشکلات معیشتی فراوانی درگیر کرده بود.
او با اشاره بر افزایش نرخ ارز و به دنبال آن افزایش قیمت قبوض برق، ضمن تاکید بر پرمصرف بودن بسیاری از وسایل خانگی، به بهینهسازی مصرف در چنین شرایطی اشاره کرد.
طبق گفته وی درست مصرفکردن در تمام دنیا وجود دارد و مختص به ایران نیست. صنعت برق نیز باید خود را با شرایط روز دنیا تطبیق دهد. با در نظر گرفتن این شروط، در دو، سه سال آینده وضعیت صنعت برق رو به بهبود خواهد رفت.
او با اشاره به زیرساختی بودن صنعت برق گفت که این صنعت وابسته به زمان، سیاست و حکومت نبوده و باید با توجه به زیرساختی بودن این صنعت و درگیر کردن بخش عمده مردم، این موضوع حفظ شود. مسئولان باید تلاش کنند تا گره از مشکلات کسبوکارها باز کنند و فشار مضاعفی بر آنها وارد نکنند. آنها باید جراحی اقتصادی را کنار بگذارند و امید اندکی که در کسبوکارها وجود دارد را از بین نبرند.
طبق گفته مسائلی، همانطور که بخش خصوصی باور کرده است که باید تحریم را در محاسبات خود لحاظ کند، حاکمیت نیز باید این موضوع را در محاسبات خود بیفزاید. با توجه به تغییر قواعد ارزی و قواعدی که در حوزه بانکها در جریان است، به نظر میرسد قانونگذاران و مجریان قانون، بحث تحریم را آن طور که باید در محاسبات خود لحاظ نمیکنند. لحاظ نکردن این موضوع مهم، فشار مضاعفی بر کسبوکارها وارد میکند. طوریکه مصارف کسبوکار بر منابع آن فزونی پیدا میکند.
وی از دولت خواست تا با کنترل بانک مرکزی و دیگر بانکهای تجاری، فشار وارده از سوی این بانکها بر فعالان حوزه کسبوکار را کاهش دهد. اگر مسئولان موجب از بین رفتن کسبوکارها شوند، شاغلان این بخشها با مشکلات معیشتی فراوانی روبهرو خواهند شد و فشار واردشده توسط مسئولان به کسبوکارها، کل اقتصاد را با مشکل مواجه خواهد کرد.
مقایسه ناکارای صنعت برق ایران با دنیا
بنا بر اشارات مدبیرکل سندیکای ایران به بحث بهینهسازی مصرف، در دنیا لازم است این موضوع مورد توجه قرار بگیرد که اگر در دنیا بحث بهینهسازی مصرف وجود دارد، در کنار بهبود مشکلات زیرساختی و افزایش سرمایهگذاری برای تامین نیاز مردم مطرح میشود. در شرایطی که کشور با کمبود تولید پایدار در صنعت برق، راندمان پایین نیروگاهها، کمبود آب، سرمایهگذاری پایین و مشکلات متعدد ارزی روبهروست، نمیتوان نسبت به تاثیر کاهش مصرف خانگی بر ناترازی برق امیدوار بود.
با اینکه نسبت به مشکل کمبود آب اظهار امیدواری میشود، باید توجه داشت که کمبود آب به دلیل بارش باران رو به بهبود بوده و کاهش این ناترازی به دلیل سیاستگذاریهای کارا در این زمینه نیست. مادامی که سیاستگذاری کارا در زمینه کمبود آب رخ ندهد، بهبود ناترازی برق تابع عاملی ناپایدار یعنی بارش باران خواهد بود!
بر اساس این گزارش، به نظر میرسد به کار نگرفتن سیاستهای پایدار در زمینه سرمایهگذاری در صنعت برق و اشاره مکرر به بهینهسازی مصرف خانگی نه تنها راهگشا نخواهد بود، بلکه مشکلات معیشتی بزرگی را به همراه خواهد داشت.
افزایش قیمت قبوض برق با توجه به شرایط موجود در کشور، مستقیما بر مصارف مردم تاثیر گذاشته و هزینههای روزمره شهروندان را در شرایط تورمی موجود، بیشتر خواهد کرد. اگر قرار است بحث تحریم در سیاستگذاریهای کلان لحاظ شود تا پیشبینیها واقعبینانه باشد، باید مشکلات کلانی مانند تورم نیز که مستقیما معیشت مردم را هدف قرار گرفته، در کانون توجه سیاستگذاران باشد تا تصمیماتشان اندکی به واقعیت نزدیک شود.
منبع: تجارت نیوز
نفت و پتروشیمیلینک کوتاه :
اگه. خاموشی داشته باشیم. واقعا خجالت داره
خدا سوسکتان. نکنه