ads
xtrim
تصویب طرح «بسترسازی و زیست شبانه» در شورای شهر تهران

منطقه ۴ صاحب پاتوق شبانه می‌شود

گروه جامعه- زندگی شبانه از جذابیت‌های شهرهای بزرگ است و افرادی با سبک زندگی خاص را می‌طلبد. کمی که به گذشته برگردیم یادمان می‌آید از ساعت ۱۰ یا ۱۱ شب به بعد خبری از مغازه و رستوران‌های باز نبود و کسی جز خانه ماندن چاره دیگری نداشت. حالا اما چند سالی است شرایط فرق کرده و مردم دوست دارند بعد از یک روز کاری سخت و شلوغ شب‌ها، ساعاتی را با دوستان، نزدیکان یا حتی به تنهایی خالی کنند و از زیبایی و سکوت شب‌های تهران لذت ببرند.
یکی از طرح‌های محبوب شهرداری تهران «زیست شبانه» در پایتخت است. خیابان سی‌تیر از نمونه‌های موفق این طرح است و هر شب افراد زیادی از نقاط مختلف تهران را پذیرا می‌شود. جوانان در آنجا قدم می‌زنند، شام و نوشیدنی سفارش می‌دهند و لحظات خوبی را کنار هم سپری می‌کنند.
شهریور امسال موضوع بررسی یک فوریت طرح «الزام شهرداری به برنامه‌ریزی و بسترسازی و احیای زیست شبانه» دستور جلسه شورای اسلامی شهر تهران بود که با رای اعضای شورای شهر تهران به تصویب رسید؛ موضوعی که موافقان و مخالفان خودش را داشت. از نظر برخی از نمایندگان شورای شهر تهران موضوع زیست شبانه می‌تواند دو جنبه اقتصادی و اجتماعی را تحت تاثیر قرار دهد. این طرح در موضوع اقتصاد شهری می‌تواند اقتصاد شبانه شهر را ایجاد کند و از طرفی به ساماندهی دستفروشان در شهر بپردازد و از طرفی دیگر بر این قضیه تاکید شد که در حال حاضر تهران با فقر نشاط اجتماعی مواجه است که با اجرایی کردن برنامه‌هایی در این خصوص می‌توان نشاط اجتماعی و در نتیجه آن اعتماد عمومی را افزایش داد. در ادامه نمایندگان به این توافق رسیدند که هرچه زودتر امکان استفاده از این فرصت پیش آید اتفاقات بهتری رخ خواهد داد.
تهران همیشه بیدار می‌ماند
پس از موفقیت‌هایی که چنین طرح‌هایی با خود به ارمغان آورده است حالا نوبت سایر نقاط تهران است تا طعم زندگی و زیست شبانه را بچشد. چندی پیش طرح زیست شبانه حسن‌آباد مطرح شد و حالا ایسنا از اقدام جدید شهرداری در منطقه ۴ خبر داده است. بر همین اساس شهردار منطقه ۴ از راه‌‌اندازی محل‌هایی برای حضور شبانه شهروندان سخن گفته است و در این زمینه ۱۲ محل برای این بخش پیش‌بینی شده که قرار است این محل‌‌ها در اختیار سرمایه‌گذاران قرار گیرد.
حسینی در ادامه به نحوه واگذاری این محل‌ها اشاره کرد و گفت: طی مراحل اداری و برگزاری مناقصه این مکان‌ها واگذار می‌شود که اکثر این محل‌‌ها در مجاورت بوستان‌‌هاست ضمن اینکه در مقابل واگذاری این محل‌‌ها به سرمایه‌گذاران، آنها نیز متعهد می‌شوند که نسبت به نگه داشت بوستان همجوار اقدام کنند و در واقع آنها پولی را بابت اجاره پرداخت نمی‌کنند. و اظهار امیدواری کرد که سایر محل‌‌های اشاره شده نیز در ماه‌‌های آتی به بهره‌برداری برسد.
طرح جدید شهرداری تهران برای «زیست شبانه» پایتخت
در حاشیه بازدید خبرنگاران، سنجری مدیر سرمایه‌گذاری و مشارکت‌های مردمی شهرداری منطقه ۴ تهران نیز بیان کرد: با توجه به مصوبه شورای شهر و رویکرد نوین شهرداری تهران به منظور احیای حیات شبانه و استفاده از فضای شهری، شهرداری تهران به ویژه شهرداری منطقه ۴ اقدام به تعریف پروژه‌هایی در حوزه احیای شبانه و در نقاطی که به نقاط بی‌دفاع شهری معروف هستند، کرد. این کار با هدف ایجاد کافه رستوران انجام شده است و در ابتدا محل‌هایی که این پتانسیل در آن وجود دارد طی چندین فراخوان سرمایه‌گذارهای معتبر انتخاب شدند و انعقاد قرارداد انجام شده است و تاکنون ۱۵ نقطه انتخاب شده است و ۹ مورد در مرحله انعقاد قرار دارد و شش مورد دیگر نیز در کمیته مربوطه مطرح شده و در حال بررسی آن هستیم.
او در ادامه خاطر‌نشان کرد: با توجه به مشکلات اقتصادی که در تمام کشور وجود دارد به ویژه شهرداری تهران برای اینکه از بودجه‌های شهرداری استفاده مستقیم نشود و با مشارکت مردم شهر اداره شود از هر فضایی که امکان استفاده وجود دارد در بحث مشارکت‌ها استفاده می‌شود. در دوره گذشته بحث ساختمان‌سازی به صورت پروژه‌های مشارکتی مطرح بود و در این رابطه زمینی از شهرداری انتخاب می‌شد و عوارض آن نیز دست خودمان بود و در این میان سرمایه‌گذاری را برای ساخت پیدا می‌کردیم اما الان پا فراتر گذاشته و سرمایه‌گذاری در هر حوزه‌ای از مجموعه‌های فرهنگی و ورزشی گرفته تا گردشگری و هنری از فضاهایی که در اختیار شهرداری قرار دارد با انتخاب سرمایه‌گذار و تمایل به مشارکت استفاده می‌شود.
سنجری تاکید کرد: اگر بخواهیم سرمایه‌گذاری را به صورت جامع بخش‌بندی کنیم به دو صورت مدنی و همچنین BOT است. در سرمایه‌گذاری مدنی ما در ابتدا قدر‌السهم سرمایه‌گذار را در قرارداد فی‌مابین به صورت مشخص تعیین می‌کنیم و برای سرمایه‌گذار حقی قائل می‌شویم و شهرداری مکلف است به قرارداد متعهد شود و پروژه مربوطه را به سرمایه‌گذار به طور کامل واگذار کند کما‌اینکه این روش در بخش ساخت و ساز اتفاق می‌افتد. در این روش مسلما بخشی از موضوع قرارداد مستقیم به سرمایه‌گذار واگذار و بخشی دیگر در اختیار شهرداری قرار دارد.
در نوع دوم سرمایه‌گذاری که BOT نام دارد هدف اصلی کسب درآمد پایدار برای شهرداری تهران است. ممکن است ملک‌‌های زیادی در شهرداری داشته باشیم و حتما قرار نیست این املاک را به سرمایه‌گذار واگذار کنیم اما می‌توانیم سرمایه‌گذار را دعوت کنیم در این مجموعه کار و در واقع از منابع آن در مدت مشخص استفاده کند و بعد مجموعه را به شهرداری واگذار کند. تامین منابع پایدار در این روش بیشتر تعیین می‌کند. به عنوان مثال زمینی را در اختیار سرمایه‌گذار قرار می‌‌دهیم و بعد از مدتی استفاده توسط سرمایه‌گذار پروژه به شهرداری تهران یا مناطق برگردانده می‌شود. در این شکل از سرمایه‌گذاری که در آن زمین اجاره و در نهایت انتقال به شهرداری تهران داده می‌شود BOT می‌گوییم. موضوع تقسیم‌بندی به این صورت است که قدرالسهم‌‌ها توسط کارشناس رسمی دادگستری تعیین می‌‌شود و در قرارداد منعکس می‌‌شود. بوستان گلریز یکی از سرمایه‌گذاری‌‌ها به روشBOT و یا BOLT بوده است که در حاشیه این بوستان دو هکتاری تعدادی غرفه توسط سرمایه‌گذار ساخته شده است و به بهره‌‌برداران داده می‌شود تا بحث حیات شبانه در کنار این بوستان که در خیابان استاد حسن بنا قرار دارد نیز در آن دیده شود.
تامین هزینه‌های پارک‌ها از «زیست شبانه»
به گفته سنجری، در بوستان تولد، پروژه مشارکت سرمایه‌گذار در این طرح سرمایه‌گذاری با هدف احیای حیات شبانه اجرایی شده است. در واقع در بوستان گلریز سرمایه‌گذار پولی را به شهرداری نمی‌‌دهد؛ بلکه هزینه‌ای که در این میان بابت اجاره‌بها در نظر گرفته شده است را صرف نگهداشت فضای سبز از تامین نور و روشنایی، امنیت، آبیاری و تامین کارگران مورد نیاز در نگهداشت فضای سبز هزینه می‌کند.
مدیر سرمایه‌گذاری و مشارکت‌‌های مردمی شهرداری منطقه ۴ در پایان صحبت‌هایش اعلام کرد: یکی از پروژه‌های احیای حیات شبانه با سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در حاشیه بوستان گلریز در قالب ۶ کانکس اجرا شده و در حال تکمیل است و از این فضا برای حیات شبانه استفاده می‌کنیم. بین کانکس‌ها جای صندلی نیز دیده شده است. بحث پیاده‌روی را در این پروژه دیده‌ایم و محله‌محوری است و این ۱۵ نقطه به صورت محله‌ای دیده شده است و شهروندان باید پیاده از این فضا استفاده کنند. با هماهنگی که با کلانتری محله انجام داده‌ایم تا ساعت ۱۱:۳۰ باز است و مردم نیز به صورت پیاده باید از این فضا استفاده کنند و در ادامه این طرح ۱۵ نقطه منطقه شناسایی شده تا بحث حیات شبانه در آن اجرا شود.

عمومی
شناسه : 4347
لینک کوتاه :
ads