xtrim
گزارش نگران کننده مرکز پژوهش‌های مجلس؛

فقر در ایران: غولی که روز به روز بزرگتر می‌شود

فقر در ایران در حال افزایش است و برنامه‌های حمایتی ناکارآمد نتوانسته‌اند مانع از سقوط افراد به زیر خط فقر و تشدید محرومیت افراد فقیر شوند.

جهان صنعت نیوز – فقر در ایران در حال افزایش است و به گفته مرکز پژوهش‌های مجلس، نرخ فقر متوسط طی ۵ سال گذشته ۱۰ واحد درصد افزایش یافته است. این به معنای سقوط بسیاری از افراد از طبقه متوسط به زیر خط فقر و همچنین افزایش محرومیت افراد فقیر است. فقر عواملی متعددی از جمله فقدان مهارت و تحصیلات، بازار کار نامناسب و نابرابری‌های جنسیتی دارد. در حالی که برنامه ششم توسعه برای حمایت از گروه‌های آسیب‌پذیر برنامه‌هایی داشت، اما این برنامه‌ها ناکارآمد بوده و نتوانسته‌اند مانع از افزایش فقر شوند. با ادامه روند تورم و رشد اقتصادی ناپایدار، پیش‌بینی می‌شود که فقر در ایران بدتر شود و پیامدهای منفی آن بر سلامت، آموزش و رفاه افراد و جامعه تشدید شود.

هیولای فقر در حال بلعیدن اقشار جامعه: گزارشی از افزایش نرخ فقر در ایران

سرویس اقتصاد کلان: فقر، غولی که روز به روز فربه‌تر می‌شود، در سال‌های اخیر بسیاری از افراد را از طبقه متوسط به زیر خط فقر سقوط داده و آنها که از قبل در فقر بودند را بیش از پیش به حاشیه رانده است. در این گزارش به بررسی وضعیت فقر در ایران، علل آن، و برنامه‌های حمایتی ناکارآمد می‌پردازیم.

فقر: ریشه در ساختار و تار و پود زندگی افراد

فقر پدیده‌ای پیچیده است که ریشه در عوامل مختلف اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی دارد. از یک سو، وضعیت کلان اقتصاد کشور و از سوی دیگر، شرایط زندگی خانوارها، هر دو در بروز و تشدید فقر نقش دارند.

opal

بازار کار نامناسب، فقدان مهارت و تحصیلات، و نابرابری‌های جنسیتی از جمله عواملی هستند که افراد را در معرض فقر قرار می‌دهند. افرادی که مهارت و تحصیلات کافی ندارند، با احتمال کمتری شغل مناسب پیدا می‌کنند و در صورت اشتغال، حقوقشان ناچیز خواهد بود. از طرفی، فقر خود مانعی برای دسترسی به آموزش و مهارت‌آموزی است و چرخه‌ای از محرومیت را ایجاد می‌کند.

افزایش چشمگیر نرخ فقر متوسط: زنگ خطر برای جامعه

مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارشی با عنوان “ارزیابی سیاست‌های حمایتی از گروه‌های اجتماعی” به وضعیت فقر در ایران پرداخته است. این گزارش نشان می‌دهد که نرخ فقر متوسط در کشور از سال ۱۳۹۶ به بعد به طور قابل توجهی افزایش یافته و از حدود ۲۰ درصد به ۳۰.۴ درصد در سال ۱۴۰۰ رسیده است. به عبارتی، طی ۵ سال، نرخ فقر متوسط ۱۰ واحد درصد افزایش یافته است.

گزارش مرکز پژوهش‌ها همچنین به افزایش شکاف فقر در این سال‌ها اشاره می‌کند. شکاف فقر که فاصله فقرا تا خط فقر را نشان می‌دهد، در سال‌های ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ به بالاترین سطح خود یعنی ۲۷ درصد رسید.

برنامه ششم توسعه: ناکارآمد در حمایت از گروه‌های آسیب‌پذیر

برنامه ششم توسعه که برای سال‌های ۱۳۹۶ تا ۱۴۰۰ تدوین شده بود، شامل ۲۰ تکلیف قانونی برای حمایت از گروه‌های آسیب‌پذیر بود. با این حال، نگاهی به عملکرد سازمان‌ها و وضعیت فعلی این گروه‌ها نشان می‌دهد که این برنامه در دستیابی به اهداف خود چندان موفق نبوده است.

مرکز پژوهش‌ها در این باره می‌گوید: “جمعیت هدف حوزه حمایت اجتماعی متاثر از وضعیت اقتصادی کشور در دهه ۹۰، از خدمات اجتماعی لازم برای عبور از بحران‌های معیشتی بر اساس برنامه ششم توسعه بهره‌مند نشده و همچنان نیازمند برنامه‌های حمایتی خاص برای تامین رفاه خود هستند.”

سقوط طبقه متوسط به فقر مطلق: فاجعه‌ای در حال وقوع

گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس نشان می‌دهد که در سال ۱۴۰۰، حدود ۷۵ درصد از جمعیت سه دهک پایین درآمدی کشور که جامعه هدف اصلی نیازمند به پوشش حمایتی هستند، فاقد هرگونه پوشش حمایتی مشخص بودند.

با ادامه روند تورم و رشد اقتصادی ناپایدار، پیش‌بینی می‌شود که جمعیت زیر خط فقر در ایران افزایش یابد. این امر می‌تواند به سقوط طبقات متوسط به فقر مطلق منجر شود.

فقر: اژدهایی که رفاه و سلامت جامعه را می‌بلعد

فقر علاوه بر مشکلات معیشتی، پیامدهای منفی دیگری نیز برای افراد و جامعه دارد. فقر بر سلامت، آموزش، و سایر جنبه‌های زندگی افراد تاثیر منفی می‌گذارد.

مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارشی دیگر به کاهش رفاه در خانوارهای ایرانی اشاره کرده است. این گزارش نشان می‌دهد که در سال‌های گذشته، سهم خوراک از کل هزینه خانوار افزایش یافته، در حالی که کل خوراک خانوار (کالری دریافتی) و کیفیت آن کاهش یافته است.

اقتصاد کلان
شناسه : 439633
لینک کوتاه :

۶ دیدگاه

  1. دولت کدام سیاستهای حمایتی؟ همه اش سیاستهای گران کردن کالاها و خدمات بوده! دولت تورم رو به ۱۵۰تا۶۰۰درصد رسانده، ولی حقوقها را در کمال بیشرمی ۲۲درصد افزایش داد!!! آیا شماها این کارهای خبیثانه را ، سیاستهای حمایتی میدانید!؟ دولت رییسی فقط سیاست فقیر کردن ۹۶درصدمردم ایران را دنبال کرد و موفق شد به هدفش که همانا نابودی طبقه متوسط بود رسید، اینکار را علنا و با وقاحت تمام انجام داد: تورم ۶۰درصد برای هرسال ( طی دو سال گذشته) ولی افزایش حقوق ۲۱ و ۲۲درصد برای هرسال( طی دوسال گذشته)، این یعنی اینکه رییسی عمدا طبقه متوسط را نابود کرد و به زعم خود، از سر راهش برداشت!!! ولی….

      1. چه عجب از فقر مردم هم گفتین حالافهمیدین مردمو به روزگار سیاه نشوندین؟ یا نه یا بازم میگین یه کارگر با دست مزد یک روزش یک سیخ چلو کباب میخوره؟

  2. این مسئله بخاطر عدم توانایی بسیاری از مدیران کشور است که نه بر حسب صلاحیت بلکه بر اساس روابط بر سر کار آمده اند. مگر در کشوری به پهنای ایران قحط رجل است که نتواند مشکلات اقتصادی را حل کند؟مگر در کشور ما اقتصاد دان کار کشته کم است؟ تحریم هستیم، درست، ولی مدیران کشور ضعف و عدم توانایی خود را پشت تحریم پنهان می‌کنند. اما افسوس که در این کشور، به افراد توانمند در حوزه اقتصاد، مجال خود نمایی نمی دهند تا ببینند آیا مشکلات حل میشود یا خیر. اگر مدیران کشور با همین فرمان بتازند، ظرف سه سال آینده، نزدیک نود در صد مردم زیر خط فقر قرار میگیرند. و تا آن روز زمان زیادی نمانده است.

  3. وقتی بنده ب بعضی از رفقای جبهه های جنگ می گویم که این مسعولان دغدغه ایران و ایرانی را ندارند و زندگی اقشاره جامعه براشون ذره ای اهمیت ندارد بعضی هاشون تعجب می کنند ؟؟؟؟؟؟؟
    تصور کنید جانبازان بدون شغل و درامد که باید حقوق کامل از اول میگرفتند خیانت شد و کمک معیشت تایین کردند اخه وقتی خودتان از همه دستگاه ها استعلام گرفته اید و تایید شده این جانبازان شغل و ریالی درامد ندارندپس کمک ب کدام معیشت حالا تصور کنید در دولت سیزدهم با این همه گرانی و چندبرابر شدن اجاره مسکن ها این دولت در ۲سال گذشته چیزی ب همین اندک کمک معیشت هم اضافه نکرده واقعا حیرت اوره دولتی که ادعا می کنه طرف ضعفاست طرف محرومان و فقراست دارند می بینند ابرو و کرامت این خانواده ها لکه دار شده انگشت نمای جامعه و محل و فامیل شده اند ولی گویی دیواری کوتاه تر از این قشر دولت سیزدهم ندیده چطور جانبازی که سلامتی و توان و همه دارایی خودش را تو خط مقدم جنگ برای همین کشور برا برپا ماندن همین دولت و دولت ها هزینه کرده حالا بایستی با صدها مرض گوناگون و کهولت سن مجبور باشد دست تو سطل اشغال ها ببره تا کمرتو سطل زباله خم بشه خوب لکه ننگی بالاتر از این هم وجود دارد بابا چهل سال از جنگ گذشت بیشتره این جانبازان بخاطره بیماری و امراض حاصل از جنگ و فقر فوت کردند دیگه کی میخواید حق و حقوق این جوانان دهه شصتی که در حفاظت از خاک و ناموس کشور فدا شدند را بپردازید اقایان مسعول شرم کنید والله خجالت اوره دارید چه ب سره این جانبازان و خانواده هایشان می اورید حیا کنید ۲ساله گذشته چطور این اندک کمک معیشت اضافه نشده اقای مخبر بیا جلو پا پیش بگذار و جواب بده ؟؟؟؟؟؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *