ads
xtrim

برجام، قطعنامه شورای امنیت است نه یک توافق بین‌المللی

جهان صنعت نیوز: مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با بیان اینکه برجام نه یک توافق بین‌المللی بلکه ضمیمه قطعنامه شورای امنیت است، گفت اروپا همواره خواستار اجرای کامل قطعنامه‌های سازمان ملل است.

«فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا امروز (پنجشنبه) گفت همواره خواستار اجرای تمام ابعاد قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل از جمله توافق هسته‌ای ایران هستیم.

موگرینی در گفت‌وگوی کوتاه با خبرنگاران پیش از ورود به جلسه غیررسمی وزرای دفاع اتحادیه اروپا اظهار داشت:‌«برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) ضمیمه قطعنامه شورای امنیت است، پس یک توافق بین‌المللی نیست و یک توافق دوجانبه نیز نیست».

به نوشته وبگاه خدمات خارجی اتحادیه اروپا، وی در پاسخ به سوالی درباره اینکه نشست احتمالی مقامات ایرانی با آمریکایی‌ها چه تاثیری بر نقش اروپایی‌ها در موضوع توافق هسته‌ای ایران می‌گذارد، توضیح داد: «ما حامی گفت‌وگوهای [ایران و آمریکا] هستیم. هرچه افراد بیشتر باهم صحبت کنند، یکدیگر را بهتر درک می‌کنند… تمرکز مداوم ما در سال‌های اخیر – از جانب اتحادیه اروپا، از جانب خودم، از جانب فرانسه،‌ آلمان و انگلیس – همواره روی حفظ توافق با ایران بوده است».

واشنگتن بعد از خروج از برجام در راستای سیاستی موسوم به «فشار حداکثری» به اقداماتی تحریک‌آمیز مانند قرار دادن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست سازمان‌های اصطلاحاً تروریستی، اعزم یک ناوگروه، چند بمب‌افکن بی‌-۵۲ و چند جنگنده اف-۲۲ به منطقه و تحریم وزیر خارجه ایران روی آورده است.

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با بیان اینکه هنوز کارهای بیشتری می‌توان در موضوع اجرای برجام انجام داد، افزود: «[برجام] بخشی از بدنه تصمیم‌گیر شورای امنیت سازمان ملل است… اگر بر مبنای احترام و درک متقابل و طریقه همکاری بتوان کار بیشتری [در موضوع توافق] انجام داد، ما همواره از این رویکرد حمایت خواهیم کرد».

جمهوری اسلامی ایران نیز بعد از خروج آمریکا از برجام یک سال «صبر راهبردی» را در دستور کار قرار داد و به طرف‌های توافق هسته‌ای به ویژه کشورهای اروپایی که وعده جبران خروج آمریکا را می‌دادند مهلت داد به تعهدات خود ذیل توافق هسته‌ای عمل کنند.

موگرینی همچنین درباره نقش اتحادیه اروپا در تنگه هرمز و آب‌های جنوبی ایران نیز گفت: «ما مباحثات گسترده‌تری در موضوع امنیت دریایی خواهیم داشت. اتحادیه اروپا همواره نقش بسیار مهمی را در تامین امنیت دریایی ایفا کرده است… من چند هفته قبل با دوستان آسیایی خود گفت‌وگوهایی داشتم درخصوص نقشی که اتحادیه اروپا می‌تواند برای کمک به امنیت دریایی در آسیا ایفا کند».

وی با بیان اینکه منافع اروپا در تامین امنیت، ایمنی و آزادی خطوط دریایی از جمله تنگه هرمز قرار دارد، اضافه کرد: «اما ما منافع بسیار شفاف‌تری در کمک کردن به کاهش تنش‌ها [در منطقه] و همکاری بازیگران منطقه‌ای داریم. انتظار دارم که وزرای خارجه [اتحادیه اروپا] مباحثات بیشتری در خصوص خاورمیانه (غرب آسیا) داشته باشند».

با گذشت یک سال و محقق نشدن وعده‌های اروپا، شورای عالی امنیت ملی ایران در بیانیه‌ای روز ۱۸ اردیبهشت‌ماه به طرف‌های توافق هشدار داد در صورتی که ظرف ۶۰ روز به تعهدات خود در زمینه‌های نفتی و بانکی عمل نکنند ایران طبق مفاد برجام، از تعهدات خود ذیل این توافق خواهد کاست.

جمهوری اسلامی ایران تا کنون در دو گام از تعهدات خود کاسته و از ۱۶ تیرماه یک ضرب‌الاجل ۶۰ روزه دیگر برای محقق شدن تعهدات سایر طرف‌ها صادر کرده است. تهران گفته در صورتی که تغییری در وضعیت ایجاد نشود از ۶۰ روز دیگر گام سوم را اجرایی خواهد کرد.

عمومی
شناسه : 44883
لینک کوتاه :
ads